IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

UŽAS OD Oružja koje je Putin pokazao na VOJNOJ PARADI u Moskvi… (foto, video)

PUTIN je optužio Zapad da je “planirao invaziju na njegovu zemlju, uključujući Krim”, a priznao je ruske gubitke u Ukrajini…

MOSKVA: Svijet, Crna Hronika, vijesti, ponedeljak, 09. 05. 2022… 10: 38… UŽAS OD Oružja koje je Putin pokazao na VOJNOJ PARADI u Moskvi… (foto, video)

RUSIJA danas slavi 77. godišnjicu pobjede nad Hitlerovom Njemačkom, a Vladimir Putin je održao dugo očekivani govor o događajima u ratu protiv Ukrajine.

U govoru, suprotno nekim očekivanjima, nije najavio opću mobilizaciju niti je spomenuo riječ rat. Optužio je Zapad da je “planirao invaziju na njegovu zemlju, uključujući Krim”, a priznao je ruske gubitke u Ukrajini. 

Na moskovskom Crvenom trgu održana je vojna povorka u kojoj je sudjelovalo oko 11.000 vojnika, tenkovi i druga vojna oprema. Zastupljeni su mnogi sustavi naoružanja koji su trenutno u Ukrajini, od samohodnog topništva do balističkih projektila, piše BBC.

Čitaj još:   RED KIŠE, RED SUNCA, SVE DO…: Sunčana jutra uz umjerenu oblačnost, dnevne temparature do 18 stepeni C, vrijeme narednih dana… (foto)

Predstavljeni su kontingenti svih glavnih rodova ruske vojske, uključujući borbena vozila i vojnike iz VDV- a – ruskih padobranskih formacija, koji su pretrpjeli značajne žrtve u prvim tjednima rata.

Nuklearni projektili dugog dometa također su se provlačili kroz Crveni trg. BBC piše kako je to snažan podsjetnik i upozorenje na ogromni ruski nuklearni arsenal, prijetnju koju su ruski čelnici spominjali više puta.

izvor agencije BBC

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more