IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Mitropolit CPC MIHAILO poručio: NAKON MAKEDONSKE, biće priznata i CRNOGORSKA pravoslavna crkva…

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo je u intervjuu za portal Radiosarajevo.ba izrazio očekivanja da će, nakon što je Vaseljenska patrijaršija juče priznala Makedonsku pravoslavnu crkvu – Ohridsku arhiepiskopiju, isto biti učinjeno i u slučaju Crnogorske pravoslavne crkve.

Podsjetimo, Vaseljenska ili Carigradska Ekumenska patrijaršija prihvatila je kanonski u pravoslavno crkveno zajedništvo dosadašnju Makedonsku pravoslavnu crkvu pod nazivom Ohridske arhiepiskopije i priznala Sjevernu Makedoniju kao njenu kanonsku teritoriju…

“Kada se u Pobjedi pojavio tekst da patrijarh carigradski Vartolomej, koji je bio i moj patrijarh, dao autokefalnost Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi, onda je rekao vidjećemo da se da autokefalnost i Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi i Makedonskoj crkvi, samo da se prouče neki detalji iz istorije što nisu bili upoznati.

Tako da su prije došli do saznanja oko Makedonske nego Crnogorske crkve. Ja sam bio za to da se Makedonskoj crkvi dadne autokefalnost. To je trebalo biti urađeno, ali nemaju više zasluga nego Crnogorska provoslavna crkva. Mislim da će to (priznanje) uskoro biti sa Crnogorskom crkvom… To će biti ako Bog da. Jer, bez Crnogorske pravoslavne crkve ne može opstati ni država Crna Gora”, istakao je mitropolit Mihailo.

On je nagaslio da „autokefalnost očekuju kao što očekuju da Crna Gora bude novi član Evropske unije “.

“Tako ćemo biti i član Vaseljenske crkve”, dodao je on.

Sužavanje uticaja SPC…

Prema njegovim riječima, priznanjem Makedonske i Crnogorske crkve sužava se uticaj Srpske pravoslavne crkve, odnosno Srbije na prostorima Balkana.

Čitaj još:   DRAMATIČNA NESREĆA: Policajac sebi pucao u glavu, prevezen hitno u Urgentni centar... (foto)

“Mora se povesti računa da se jednom stavi do znanja da SPC, odnosno Srbija nemaju toliko uticaja i ataka na zemlje koje je okružuju. Jer, ni sa kim nemaju prijateljstva. Tome se mora stati na put. Ako oni nastave s ovom politikom da se obnovi Dušanovo carstvo, bojim se da će se skupiti na beogradski pašaluk! Srbija drži Crnu Goru kao svoju republiku, pa RS u Bosni… Ne može se to ništa održati”, dodao je mitropolit CPC.

Očekujem da će SPC osporavati MPC…

Očekuje da će biti i pokušaja da se od strane SPC ospori samostalnost Makedonske crkve.

“Oni tvrde da Vaseljenska patrijaršija nema pravo da daje autokefalnost. Ali, on ima pravo da čak i predloži autokefalnost. A i ostale autokefalne crkve mogu da daju autokefalnost drugoj crkvi. Nema Majke-Crkve, kako se tvrdi. To su priče. Da je bilo Majka-Crkve, ne bi bilo istočnog pravoslavlja” stav je mitropolita Mihaila.

Nastojaću da opet dođem u Srebrenicu…

Govoreći o poziciji Ruske pravoslavne crkve za koju je snažno vezana i Srpska pravoslavna crkva (obje su se protivile autokefalnosti Ukrajinske crkve), mitropolit Mihailo je dodao da je svrha svega toga uticaj na Balkanu.

“Balkan igra glavnu ulogu. Taj uticaj na Crnu Goru postoji već 150 godina. Vidjeli ste šta se dešava u Crnoj Gori… Oni su htjeli obnoviti genocid u Srebrenici, možda i gori. Ali ništa od toga. Znaju oni gdje može… Srebrenica će biti naše zajedničko svetište. Ove godine ću nastojati ponovo da dođem u Srebrenicu i da se poklonim žrtvama genocida”, zaključio je on.

Čitaj još:   MITROPOLIT MIHAILO PORUČIO PORFIRIJU: "Vaši prethodnici su imali makar malo autonomije, vi unosite nemir među pravoslavnu braću"

Izvor:radiosarajevo.ba

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more