IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

BRAVO: Usvojen Zakon o ograničavanju cijena osnovnih namirnica u Crnoj Gori, ali se još ne zna kojih… (foto, video)

Skupština Crne Gore usvojila je kasno večeras Zakon o privremenim mjerama za ograničavanje cijena proizvoda od posebnog značaja za život i zdravlje ljudi…

PODGORICA: Crna Gora. Ekonomija, vijesti, srijeda, 11. 05. 2022… 00: 38… BRAVO: Usvojen Zakon o ograničavanju cijena osnovnih namirnica u Crnoj Gori, ali se još ne zna kojih… (foto, video)

Zakonom međutim nije precizirano na koje se proizvode ograničenje odnosi…

Taj predlog zakona je pripremila prethodna Vlada, odnosno Ministarstvo ekonomskog razvoja (MER), a nova Vlada je na sjednici 5. maja zaključila da ostaje pri tom predloženom aktu.

Ministar ekonomskog razvoja Goran Đurović izjavio je da je zakonom predviđeno stvaranje pravnog okvira za ograničenje cijena u slučajevima postojanja ozbiljnih inflatornih rizika, kao i poremećaja na tržištu, a podzakonskim aktom će se utvrditi lista proizvoda na koje se zakon odnosi, uz obavezu da se tromjesečno preispituje odluka.

Kako je objasnio, proizvodi koji će se naći na listi zavisiće od procjene Vlade u datom momentu, te da se mjere koje Vlada može da propiše u cilju ograničavanja cijena, odnose se i na određivanje maksimalne maloprodajne cijene, fiksne cijene proizvoda i marže.

Čitaj još:   NEKAD JE BILA IGUMANIJA I DILER: Najpoznatija snajperistkinja na ukrajinskom frontu je Srpkinja (VIDEO)

On je istakao da ovakva zakonska rešenja postoje već u zemljama regiona, kao i da će mjijere donositi u dogovoru sa privrednicima, kako ne bi bili na gubitku.

Pojedini poslanici su ocijenili da taj zakon nije održiv ni primjenjiv jer se ne zna na koje se proizvode osnosi.

Vlada je prethodno, prije nekoliko dana smanjila akcize na gorivo tako da je gorivo danas jeftinije za više od 20 centi po litru.

Vlada je privremeno ukinula porez na dodatu vrijednost na brašno i jestivo ulje. PDV je bio sedam odsto. Na so je smanjila PDV sa 21 na sedam odsto…

izbor agencije

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more