IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Dva zemljotresa u jednom danu: Najrizičnija područja za nove potrese su… (foto, video)

Hoće li doći do novih potresa?

ČAČAK: Srbija, Crna Hronika, vijesti, srijeda, 11. 05. 2022… 19: 08… Dva zemljotresa u jednom danu: Najrizičnija područja za nove potrese su… (foto, video)

U ponedeljak, 10. maja, Srbiju su pogodila dva zemljotresa– jedan u Čačku i jedan u okolini Kruševca. Zbog toga smo sa seizmološkinjom razgovarali o tome da li postoji mogućnost da u narednom periodu dođe do novih zemljotresa, a otkrila nam je i koji dIJelovi Srbije su u najvećem riziku od toga da budu pogođeni zemljotresom.

U ponedeljak u 9. 20 ujutru Čačak je pogodio zemljotres magnitude 2, 6 jedinica Rihterove skale, te se, prema kategorizaciji na osnovu ove skale, ovaj zemljotres ne svrstava se u jake.

Kasnije tog dana, u 21. 38 časova, na oko 20 kilometara od Kruševca i 48 kilometara od Niša, dogodio se novi zemljotres, magnitude 3, 9 stepeni Rihterove skale.

„Teorijski intenzitet u epicentru procenjen je na V- VI stepena Merkalijeve skale. Zemljotresi ovakvog intenziteta mogu izazvati mala oštećenja na objektima u epicentralnoj oblasti“, saopštio je Republički seizmološki zavod, dok sajt Evropsko- mediteranskog seizmološkog centra navodi da se osetilo kratko podrhtavanje u trajanju od nekoliko sekundi.

Hoće li doći do novih potresa?

Nakon što su se na području Srbije u samo jednom danu desila dva zemljotresa, postavlja se pitanje da li u bliskoj budućnosti možemo očekivati nove potrese. Stoga smo razgovarali sa seizmološkinjom dr Anom Mladenović, koja objašnjava da se ne može sa sigurnošću reći da li bi oni mogli da budu prekursori nekog jačeg zemljotresa, ili je u pitanju samo relaksiranje područja u kojima su se dogodili.

Čitaj još:   ANDREJ Nikolaidis- Još jednom: oni hoće vanredno stanje i Bjelorusiju na Jadranu...

“Sada treba pratiti šta će se dešavati u pomenutim seizmogenim područjima i na osnovu preraspodijele seizmičke energije napraviti pretpostavku da li može doći do generisanja jačih zemljotresa ili ne. U opštem slučaju rečeno, u centralnom dijelu Srbije može se dogoditi zemljotres magnitude oko 5. 5. Zemljotresi takvih magnituda već su se događali prethodnih decenija u području između Kopaonika na jugu i Lazarevca na sjeveru. Poslednji put, zemljotres magnitude veće od 5 dogodio se u Kraljevu u novembru 2010. godine”, objašnjava Mladenović.

Foto: Nova.rs

Kopaonik- Valjevo- Svilajnac: Rizični trougao

Kada su u pitanju područja Srbije koja mogu da generišu velike zemljotrese, naša sagovornica ističe da se oni uvijek dogašaju duž aktivnih raseda, tako da, ukoliko bismo znali gde se u Srbiji nalaze aktivni rasedi i koje su njihove kinematičke i dinamičke karakterisrike, mogli bismo tačno da utvrdimo kada će se dogoditi zemljotres i koje jačine će on biti.

“Kako ovakvi podaci ne postoje, jer je teško pratiti dinamiku aktivnosti raseda jer ne postoji dobar način da se ona meri, pogotovo u područjima koja nisu preterano aktivna, poput Srbije, mi ne možemo precizno predvideti kako će se odvijati seizmička aktivnost. Zbog ovih problema, postoje dva moguća načina za predvidimo seizmičku aktivnost – prvi se zasniva na geološkim pokazateljima, a drugi na statistici i verovatnoći”, kaže Mladenović za Nova.rs.

Sam jug Srbije je takođe seizmički aktivan, a u ovom području seizmička aktivnost vezana je za procese koji su vezani za tektoniku u Egejskom moru.

Čitaj još:   DRAMA U PRIJEPOLJU: Sukob maloljetnika, prebili P. B. jer je pjevao “Pucaj u džamije”... (foto)

Vojvođani su bezbedni

Kako naša sagovornica objašnjava, najmanja seizmička aktivnost u Srbiji je na području Vojvodine.

“Ako izuzmemo područje istočnog Banata, na području Vojvodine nisu zabeleženi jači zemljotresi”, zaključuje dr Mladenović.

BONUS VIDEO: Voditeljku zatekao zemljotres usred dnevnika…

izvor Nova.rs

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more