IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

CRNA GORA: VELIKI BROJ DIPLOMATSKIH PASOŠA OSTAO VAŽEĆI- koriste ih godinama a nemaju pravo…

Na pozive redakcije “Vijesti” nijesu se odazvali lider PZP-a Nebojša Medojević, bivša ambasadorka u Italiji Sanja Vlahović, bivši rektor državnog univerziteta Danilo Nikolić, bivši visoki funkcioner Uprave policije Enis Baković…

Ogroman broj diplomatskih i službenih pasoša ostao je važeći i nakon prestanka funkcija pojedinim funkcionerima kojima su dodijeljeni, kazao je za “Vijesti” saradnik na programima Centra za građansko obrazovanje (CGO) Damir Suljević.

CGO je nedavno, shodno Zakonu o slobodnom pristupu informacijama, od Ministarstva unutrašnjih poslova dobio spisak, prema kojem je u Crnoj Gori važećih 669 diplomatskih i 159 službenih pasoša.

Na spisku su brojni javni funkcioneri koji više ne pokrivaju javne funkcije na osnovu kojih su dobili ove isprave, a koje su “Vijesti” juče i kontaktirale. Više njih tvrdi da ne koriste te isprave.

Prema članu 8 Zakona o putnim ispravama diplomatski i službeni pasoš se izdaje državnim funkcionerima, državnim službenicima i namještenicima i drugim licima, “radi efikasnijeg obavljanja državnih poslova i obezbjeđenja njihove zaštite u drugoj državi u izvršenju službenih zadataka, u skladu sa međunarodnim ugovorom”.

Diplomatski i službeni pasoš može se izdati i članovima uže porodice crnogorskog državljanina kojem je izdat takav pasoš, koji sa njim živi u zajedničkom domaćinstvu i sa njim putuje u drugu državu ili boravi u drugoj državi.

Diplomatski i službeni pasoš se izdaju sa rokom važenja od pet godina.

Pravo na diplomatski i službeni pasoš prestaje i prije isteka roka “u slučaju prestanka funkcije, drugog svojstva ili razloga za izdavanje diplomatskog ili službenog pasoša iz člana 8 ovog zakona”.

”Ovakvo stanje sa diplomatskim i službenim pasošima, koji ostaju važeći i po prestanku funkcija lica kojima su dodijeljena, ukazuju na nedostatke u vođenju evidencija od strane Ministarstva vanjskih poslova (MVP)”, kazao je Suljević za “Vijesti”.

Čitaj još:   Mihailo Radojičić Šok: VJEROVALI ILI NE?- Srbija nije genocidna država! (foto, video)

S druge strane, ističe on, očiti su i problemi u komunikaciji između organa, koji bi se morali međusobno i pravovremeno obavještavati o svim značajnim promjenama.

Bivša šefica Radne grupe za poglavlja 23 i 24 i funkcionerka Ministarstva pravde Marijana Laković Drašković rekla je “Vijestima” da Zakon ne propisuje vraćanje pasoša.

”Kako pravo na službeni pasoš prestaje u slučaju prestanka funkcije shodno članu 18 stav 2 Zakona o putnim ispravama, ja to pravo ne koristim. Na inicijativu MUP-a bih ga svakako vratila”, kazala je Laković Drašković.

Bivši poslanik SNP-a Srđan Milić kazao je da pasoš nije kod njega.

Predsjednik Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović kazao je da će službeni pasoš vratiti čim nadležni državni organ to zatraži.

”Diplomatski pasoš je izdat u avgustu 2019. i važi do avgusta 2024. S tim u vezi očekivao sam i ranije poziv iz MVP -a, ali do danas se nije dogodio. U svakom slučaju pasoš treba da bude poništen i zbog toga vjerujem da sam bio dužan da sačekam poziv nadležnih ili obavještenje o poništenju”, rekao je Danilović “Vijestima”.

Bivša ambasadorka u Italiji Sanja Vlahović nije bila dostupna na broj telefona poznat redakciji.

Na pitanja “Vijesti” nije odgovorio lider Pokreta za promjene Nebojša Medojević.

Na pozive redakcije nije odgovorio ni bivši rektor Danilo Nikolić. Bivši visoki funkcioner policije Enis Baković nije dostupan na broj poznat redakciji.

”CGO očekuje da će MVP, imajući u vidu značaj ovog pitanja, prioritetno ažurirati svoje evidencije i učiniti ono što je neophodno kako bi se poništile sve diplomatske i službene isprave za čije važenje više ne postoji uporište u zakonu”, kazao je Suljević “Vijestima”.

Prema njegovim riječima, MVP je u periodu od 4. decembra 2020. do 17. marta 2022. poništilo 118 diplomatskih pasoša, a “kao razlozi se navode prestanak funkcije i popunjene stranice putne isprave”.

Čitaj još:   PARIZ: Rafael Nadal, bolje da ne znate koliko sam primio injekcija, ovako više ne ide... (foto, video)

”U istom periodu poništen je 21 službeni pasoš, iz razloga prestanka funkcije. Očigledno je da je taj broj morao biti značajno veći, jer se na dostavljenim spiskovima nalaze imena lica koja već godinama nemaju pravo na te isprave, a obim privilegija koje te isprave nose nije mali, iz čega proizilaze i obaveze države, a što može ostaviti diplomatske posljedice po državu”, zaključio je Suljević.

izvor: vijesti.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more