IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

MILO Đukanović iz Brisela: Otvara nam se šansa koju moramo da iskoristimo… (foto, video)

MILO Đukanović navodi da je sastanak u Briselu bio prilika da se razgovara o moguće novom kvalitetu i intezitetu odnosa EU i zemalja regiona…

BRISEL: Svijet, Zanimljivosti, vijesti, četvrtak, 12. 05. 2022… 00: 28… MILO Đukanović iz Brisela: Otvara nam se šansa koju moramo da iskoristimo… (foto, video)

Postoji svijest i kod nas i kod naših sagovornika da se otvara nova šansa koju treba da iskoristimo tako što ćemo maksimom napora da obnovimo tempo reformi koji je bio karakterističan do prije nekoliko godina, ali i da EU prevaziđe praksu slanja različitih poruka koje zamagljuje jasnu evropsku perspektivu za zemlje regiona, poručio je predsjednik Crne Gore, Milo Đukanović.

Đukanović je u Briselu, učestvovao na radnoj večeri lidera zemalja Zapadnog Balkana sa čelnicima Evropske unije.

– Drago mi je da je nastavljen kontinuitet dijaloga u ovom formatu. Ovo je razgovor u bitno promijenjenim okolnostima nakon agresije Rusije na Ukrajinu i razgovor koji je uslijedio nakon naše percepcije da je ruska agresija dodatno osvjetlila važnost jasne evropske perspektive za sve zemlje Zapadnog Balkana– kazao je Đukanović u izjavi nakon sastanka.

Predsjednik navodi da je sastanak u Briselu bio prilika da se razgovara o moguće novom kvalitetu i intezitetu odnosa EU i zemalja regiona.

Čitaj još:   BITKA za Guvernera CRNE GORE: MILOJKO Spajić bi DRAGANA Drecuna na čelu monetarne vlasti, JAKOV Milatović traži rješenje preko Beograda... (foto)

– Iskoristio sam priliku da saopštim kako mi vidimo posledice malignog uticaja trećih zemalja u regionu ne samo od ruske agresije, nego i prije toga. Podsjetio sam na pokušaj državnog udara 2016. godine i kontitinuitet doktrine destrukcije koja ima za cilj da osujeti evropsku i evroatlantsku perspektivu zemalja Balkana i ukazao na evidentne poljedice takve politike koje se ogledaju u restauraciji nacionalističkih i retogradnih politika koje usporavaju zemlje ZB– kazao je Đukanović.

Kako kaže, zainteresovani smo, kao Evropljani, da Evropa sačuva i unaprijedi svoju geopolitičku konkurentnost.

Ta misija, dodaje, mora početi od konsolidacije Evrope.

Mislim da je razgovor bio veoma koristan. Postoji svijest i kod nas i kod naših sagovornika da se otvara nova šansa koju mi treba da iskoristimo tako što ćemo maksimom napora da obnovimo tempo reformi koji je bio karakterističan do prije nekoliko godina, ali i da EU prevaziđe praksu slanja različitih poruka koje zamagljuje jasnu evropsku perspektivu za zemlje ZB…

A onda destrukcija koja dolazi sa trećih, antievropski nastrojenih adresa doprinosi dodatnom usporavanju procesa emancipacije i evropeizacije balkanskih društava– kazao Đukanović i izrazio nadu da se poruka iz EU ka regionu usaglasi kao optimistična i podsticajna…

Čitaj još:   VIC DANA: Raspoloženje će vam se promijeniti u sekundi- Došao Tito u Hercegovinu, prerušio se da ga ne prepoznaju, a onda naiđe na nekog starca… (foto)

izvor: Pobjeda.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more