IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Roman Mehide Šehidić: Budite dovoljno hrabri da budete ranjivi… (foto) 

Roman „Kapija“ bosansko-hercegovačke književnice Medihe Šehidić predstavljen je sinoć na Međunarodnom podgoričkom sajmu knjiga i obrazovanja u Delti…

PODGORICA: Regija, Zanimljivosti, vijesti, petak, 13. 05. 2022… 22: 28… Roman Mehide Šehidić: Budite dovoljno hrabri da budete ranjivi… (foto)

Pored autorke, na promociji je govorio književnik i kritičar Goran Samardžić

Kako se čulo na promociji, roman „Kapija“ još je jedan upečatljiv književni prikaz suočavanja sa bolešću, nakon velikog uspjeha njenog književnog prvijenca „Brodska cesta bb“, takođe zasnovanog na autobiografskim elementima.

Autorka se osvrnula na osjetljivu temu kancera dojke od kog su bolovale i ona i njena majka, poredeći njihovu situaciju sa društvenim statusom žene i svim moralno patrijarhalnim stigmama koje se od nje zahtijevaju. 

Šehidić je publici pročitala potresne odlomke iz svoje knjige koji govore o osjećaju stida što je njena majka bolovala od tako teške bolesti, povezane s ženskom fizionomijom, a ne nekim drugim organom. Autorka se na ovaj način kroz prizmu bolesti duboko bavi i temom žene kao jedinkom u i dalje dominantnom muškom svijetu. 

Čitaj još:   "DOBRO DOŠAO, PREDSJEDNIČE": ŽELJKO Komšić je ovde dobrodošao...

Kako je istakla, nikada nije željela da bude hrabra, niti da je smatraju takvom, ali joj je upravo ranjivost koju je pokazala i u svojim djelima pomogla da se suoči s pravom prirodom bolesti. 

Nadahnuto govoreći o romanu, Goran Samardžić je ocijenio da svako može nasložiti priču, ali da samo rijetki imaju stil.

BONUS VIDEO: Mediha Šehidić- Promocija knjiga “Brodska cesta bb” i “Kapija” (II dio)- Melida Travančić

izvor analikitika.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more