IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

TORINO- Ukrajina je pobjednik 66. Eurosonga: “Stefania” i Kalush Orchestra na krovu Evrope… (foto, video)

Održana je finalna večer 66. muzičkog takmičenja Eurovision Song Contest (Eurosong) a pobjedu je odnijela Ukrajina…

TORINO: Svijet, Zanimljivosti, vijesti, nedelja, 15. 05. 2022… 00: 48… TORINO- Ukrajina je pobjednik 66. Eurosonga: “Stefania” i Kalush Orchestra na krovu Evrope… (foto, video)

Nije bilo iznenađenja u Torinu– Ukrajina je pobjednik upravo završenog 66. izdanja Eurosonga zahvaljujući hip-hop/folk grupi Kalush Orchestra i pjesmi “Stefania”.

Simpatična muzička postava opravdala je ulogu favorita koja joj je pripala maltene preko noći, tačnije nedugo nakon početka ruske invazije na Ukrajinu, i to prvo po procjeni kladionica, a onda i šarolike svjetske javnosti, čak i brojnih učesnika Eurosonga.

Presudili su glasovi publike, pa je Ukrajina na kraju osvojila 631 poen, a čak 439 od publike. Po ocjeni žirija zauzeli su 4. mjesto.

Crnogorski žiri 12 bodova dao je Ukrajini.

Predstavnici Belgije, Češke, Azerbajdžana, Poljske, Finske, Estonije, Australije, Švedske, Rumunjske, Srbije, Švicarske, Armenije, Islanda, Litve, Portugala, Norveške, Grčke, Ukrajine, Moldavije, Nizozemske, Francuske, Njemačke, Italije, Španjolske i Velike Britanije borili su se za pobjedu na Eurosongu.

Pobjednik je odlučen na temelju glasova stručnog žirija i glasova publike u omjeru 50:50.

Nakon glasova žirija prva je bila Velika Britanija. Međutim kada su se tim glasovima pribrojali i glasovi publike pobijedila je Ukrajina.

Zahvaljujući Semu Rajderu i pjesmi “Space Man” Velika Britanija je zauzela drugo mjesto, Šanel i “SloMo” iz Španije su bili treći.

Čitaj još:   STRAŠNO: Požar u Bosni progutao fabriku i nekoliko kuća, sve su snimili mještani... (foto i video)

Srbija, jedini predstavnik bivše Jugoslavije u finalu Eurosonga, zauzela je peto mjesto na krilima fenomenalne Ane Đurić Konstrakte i hita “In Corpore Sano”.

Nevjerovatno, ali istinito– grupa Kalush Orchestra uopšte nije bila prvi izbor Ukrajine za Eurosong. Pjevačica Alina Paš, naime, pobijedila je na ukrajinskom izboru za Eurosong, ali je kasnije otkriveno da je 2015. putovala na Krim, ali ne dozvoljenim putevima, odnosno preko zvaničnih kontrolnih punkteva, već navodno preko Rusije.

Tamošnji nacionalni emiter odlučio je da Alini “oduzme” kartu za Eurosong, a uruči je grupi Kalush Orchestra, jer je u pomenutom takmičenju osvojila najviše glasova publike.

Ukupno je osvojila 631 bod…

Publika je glasala nakon što je realizovan i posljednji finalni nastup…

Pobjeda grupe Kalush Orchestra biće trn u oku onih koji vjeruju da je Eurosong muzičko takmičenje. Imajući u vidu činjenicu da je nastup Ukrajine imao i antiratnu pozadinu, te da su brojni glasači već ranije najavili da će podržati Kalush Orchestra u znak solidarnosti sa Ukrajinom zbog ruske invazije, zaista je bilo teško zamisliti da će do drugačijeg epiloga doći.

Šta je obilježilo finale?

Publici se predstavilo 25 učesnika, od kojih je 20 izabrano tokom dvije polufinalne večeri, a pridružili su im se i članovi Velike petorke kojima je, shodno pravilniku, garantovano učešće u finalu – to su zemlja domaćin, Velika Britanija, Španija, Njemačka i Francuska.

Čitaj još:   PROVJERITE: Prijave za 100 eura, nekoliko klikova kažu i sve gotovo za manje od minut... (foto)

Prva je nastupila Češka, a posljednja Estonija.

Princip po kom se glasalo bio je veoma jednostavan. Nacionalni stručni žiriji iz svih 40 zemalja koje učestvuju na Eurosongu ove godine učinili su to već sinoć, tokom posljednje probe pred finale.

Voditelji Eurosonga su bili pjevačica Laura Pauzini, TV lice Alesandro Katelan, te pjevač Mika. U revijalnom dijelu finala, između ostalih, nastupio je prošlogodišnji pobjednik, grupa Maneskin.

Podsjetimo, Irska je rekorder sa sedam pobjeda na Eurosongu.

izvor iBalkan.net

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more