IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

NIKOLA Zirojević: MANJINSKA VLADA PROIZVOD TRULIH KOMPROMISA…

Sve ono što su Socijaldemokrate o novoj Vladi, prije njenog formiranja rekle, ovih dana se u praksi potvrđuje, ocijenio je portparol te partije, Nikola Zirojević. 

Kako je naveo, rekli smo da je dominantna uloga SNP-a kao partije koja ni milimetar nije odstupila od naopake politike koju od osnivanja sprovodi neprihvatljiva i loša za Crnu Goru, praksa već potvrđuje da je tako. Rekli smo da Abazović ni za jotu nije odstupio od politike koju je sprovodio kao potpredsjednik Vlade Zdravka Krivokapića, pokazuje se da je kao premijer još gori i štetniji.

“Upozorili samo da je izmjena načina odlučivanja prilikom potpisivanja sporazuma partija parlamentarne većine sa opšteg konsenzusa na „kvalifikovanu većinu“ zamka jer tu većinu na Vladi imaju SNP i URA, praksa već pokazuje da smo u pravu. Upozoravali smo na to da će ova Vlada za cilj imati da završi sve ono što Krivokapićeva nije stigla ili uspjela, i to se pokazuje kao tačno”, kazao je Zirojević.

On je istakao kako premijer „evropske, sekularne“ države na prvi sastanak odlazi, ne u Brisel, ne u London, ne u Berlin, već u manastir Ostrog da se sastane sa patrijarhom crkve druge države i tamo, sa ko zna kojim namjerama, dogovori potpisivanje ugovora sa SPC, sumnjamo na štetu Crne Gore.

Takođe, dodaje kako su iz SD- a upozoravali da će jedan od prioriteta u agendi ove Vlade biti Otvoreni Balkan koji je i te kako štetan za Crnu Goru i da postoji već pripremljena većina na Vladi za podršku ovoj inicijativi, danas se pokazuje da je tako. I još mnogo toga na šta bih sad mogao podsjećati.

“U konačnom, kako je to veoma dobro naš poslanik Boris Mugoša opisao, dobili smo Vladu podmirenja, a ne Vladu pomirenja. Nikad veća Vlada (18 resora, 20 ministara, četiri potpredsjednika, potencijalno 54 državna sekretara…), a nikad manje participanata u njoj (partije koje u Skupštini imaju ukupno 16 poslanika).
Sve u svemu, od ove Vlade ne očekujemo ništa bolje od prethodne, dok s druge strane postoji ozbiljan rizik da ona nanese nepopravljivu štetu po državne interese Crne Gore”, rekao je Zirojević.

Čitaj još:   MOĆAN MODNI DETALJ: Šta sat na ruci govori o vašem tipu ličnosti? (foto, video)

 Hoće li imati vašu podršku za donošenje zakona?

Prema njegovim riječima, Socijaldemokrate nikad, kada su u pitanju zakoni i akti od interesa za građanke i građane Crne Gore nijesu razmišljale partijski, već isključivo sagledavajući koje je rješenje dobro, a koje loše.

“Kao što smo do sad bili oštra, ali konstruktivna opozicija Vladi Zdravka Krivokapića, tako ćemo nastaviti da budemo opozicija Vladi Dritana Abazovića, tj. Vladimira Jokovića. 
Dakle, kada su u pitanju zakoni o kojima će Parlament raspravljati, Socijaldemokrate će podržati svako rješenje za koje procijenimo da je kvalitetno i u interesu države Crne Gore i njenih građanki i građana. Nažalost, bojim se da je malo vjerovatno da Vlada u kojoj dominantnu ulogu ima SNP može da predloži rješenje za koje i mi i ono cijenimo da je u interesu Crne Gore, jer je presjek naše i njihove politike praktično prazan skup”, kazao je portparol SD-a.

Je li naše napredovanje ka EU usporeno i šta raditi da se ubrza?

Pitanje je da li ono što se dešavalo na putu Crne Gore ka EU u periodu 42. Vlade uopšte možemo nazvati napretkom. U najboljem slučaju je to stagnacija a realna ocjena bi, rekao bih, ipak bila klasično nazadovanje. Vlada Zdravka Krivokapića bila je najveći kočničar Crne Gore otkako je naša država zakoračila na put evropskih integracija.

“Mi moramo otkočiti integraciju Crne Gore u EU, ali se postavlja veoma realno pitanje – da li je sa Vladom u kojoj ubjedljivu većinu ministara čine predstavnici političkih partija koje su bile dio prethodne parlamentarne većine i davale bezrezervnu podršku 42. Vladi uopšte moguće to postići. Ovo pitanje dodatno dobija na značaju kada uzmemo u obzir da osnovni cilj formiranja manjinske Vlade – postizanje kvalifikovane, tropetinske većine, nije ostvaren, a upravo ova većina predstavlja osnovni uslov za napredak u poglavljima 23 i 24”, dodaje Zirojević.

Čitaj još:   CRNA GORA: EKSPERTSKA VLADA NA POLITIČKOJ KLACKALICI

I on je poručio da nije optimista da će sa ovakvom Vladom Crna Gora postići neki značajan napredak u EU integracijama. U svakom slučaju, preduslov za tako nešto jeste dijalog i postizanje kompromisa.

“Što se nas u SD-u tiče, mi smo, kao i uvijek, otvoreni i spremni za dijalog, ali nikako nećemo pristati na postizanje trulih kompromisa na štetu Crne Gore, kao što je to do sad bio slučaj. Uostalom, manjinska Vlada je i sama proizvod jednog takvog kompromisa”, zaključio je Zirojević.

izvor: aktuelno.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more