IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

CRNA GORA mora povratiti diplomatski ugled: Bez ambasadora u Vašingtonu, Londonu, Berlinu, Beču… (foto, video)

Ne pamti Crna Gora ono što joj je priredila Vlada Zdravka Krivokapića koja je urušila diplomatsku mrežu i na taj način pokušala da sroza diplomatski ugled države. Vlada je tada povukla ambasadore, ostavila crnogorska predstavništva bez diplomata…

PODGORICA: Svijet, Zanimljivosti, vijesti, četvrtak, 19. 05. 2022… 12: 58… CRNA GORA mora povratiti diplomatski ugled: Bez ambasadora u Vašingtonu, Londonu, Berlinu, Beču… (foto, video)

Nakon svega, pred novim šefom diplomatije Rankom Krivokapićem mnogo zahtjevnog posla, a prvi, ali ne i jedini zadatak je povratiti srozani ugled.

Da bi javnost imala jasnu sliku gdje su državu doveli eksperti za godinu i po dana, dovoljno je napisati gdje sve, najnaprednija demokratija Zapadog Balkana i najvjerovatnije prva buduća članica EU nema svoje diplomatske predstavnike.

Crna Gora u ovom trenutku nema ambasdore u Albaniji, Argentini, Austriji, BiH, Bugarskoj, Kosovu, Mađarskoj, Njemačkoj, Svetoj stolici.

Ambasdora Crna Gora nema ni u SAD-u, Velikoj Britaniji, Hrvatskoj, Španiji, Srbiji, Sloveniji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Ne završava se ovdje ovaj nevjerovatni spisak.

Crna Gora nema svog diolomatskog predstavnika ni u Misiji pri UN-u u Njujorku, kao ni u Generalnom konzulatu u Njujorku.

Politički revanšizam bivšeg prmijera počeo je nezapamćenim događajem početkom 2021. godine. Tada je premijer pozvao sve crnogorske ambasadore da se do 18. januara vrate u zemlju, ali bez bilo kakve informacije koliko će sve to trajati i hoće li se vratiti svom poslu ili ne.

Čitaj još:   VREMENSKA PROGNOZA U ZADNJEM DANU 2019: BIĆE SUNČANO, temperatura daleko IZNAD NULE... (foto)

Tada je, pored sedam ambasadora kojima je bio spremljen opoziv, naređeno da se vrate i ostali kako bi, kako je CdM prvi pisao, premijer sa njima obavio konsultacije, nakon kojih će odlučiti koga će vratiti, a koga ostaviti kući i prekinuti mu diplomatski mandat.

Međutim, urušavanje ugleda Crne Gore pred međunarodnim partnerima je moglo biti nesumnjivo puno veće da kao “branu” crnogorskih vrijednosti nije imala Ustav i ovlašćenja koja su njime propisana, a koja su u ingerenciji Predsjednika Crne Gore.

Novi crnogorski šef diplomatije nedavno je komentarisao stanje u diplomatskoj mreži.

“Mnogo ambasadora fali. Upražnjena su mjesta na dvije velike adrese – Vašingtonu i Berlinu. To će biti jedan od mojih prioriteta “, poručio je nedavno Ranko Krivokapić, najavljujući da će oni koji koji ne prate spoljnu politiku vlade biti smijenjeni.

Da li su se takvi tokom svojih izjava prije diplomatske službe, ali i tokom nje već kandidovali za “standing ovations”, građani Crne Gore koji ih plaćaju to najbolje znaju. (Miraš Dušević)

Čitaj još:   "Lavice" ubjedljive na otvaranju Svjetskog prvenstva... (foto, video)

BONUS VIDEO: Crnogorska vlada tvrdi da ambasadori istupima narušavaju ugled države…

IZVOR CdM.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more