IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

MILO ĐUKANOVIĆ RAZOČARAO VUČIĆA I ABAZOVIĆA: “Nećemo hrliti u Otvoreni Balkan, insistiraćemo na Berlinskom procesu!”

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović poručio je danas u Prištini da je svjestan značaja regionalne saradnje, ali i da neće hrliti u inicijatvu “Otvoreni Balkan”.

Na pitanje novinara zašto Crna Gora nije dio inicijative “Otvoreni Balkan” Đukanović je kazao da ne držimo povez preko očiju i da neke stvari percipiramo na pravi način.

– Vrlo smo svjesni značaja regionalne saradnje, prije svega regionalne ekonomske saradnje, mislimo da tu leži potencijal koji će omogućiti da sve zemlje regiona postanu pogodnije za strane investicije. Ipak, to načelne opredjeljenje ne znači da držimo povez preko očiju, i da neke stvari ne umijemo da pročitamo i da percipiramo na pravi način…

Mislim da na ovu temu imamo jaku dobru inicijativu Berlinskog procesa i neke druge, i kao što znate veliki broj zemalja regiona participiraju u toj inicijativi i mislimo da je ta inicijativa potpuno komplementarna sa našim putem ka članstvu u EU- istakao je Milo Đukanović.

On je dodao da je inicijativa “Otvoreni Balkan” nastala u trenutku izvjesne depresije u određenim zemljama regiona kada je izgledalo da je evropska integracija zemalja regiona nemoguća i da je nedavnim odlaskom kancelarke Njemačke, Berlinski proces na izdisaju.

Čitaj još:   DRITAN ABAZOVIĆ: Održaće vanrednu press konferenciju povodom slučaja VELJA NEVOLJA... (foto)

– Ni jedna ni druga pretpostavka nijesu tačne, mi mislimo da je ovaj geopolitički zaplet koji sada imamo otvorio novu šansu za dobru dinamiku evropskih integracija zemalja regiona. Crna Gore ostaje opredijeljena da ide ka EU-  dodao je Đukanović.

On je poručio da, umjesto što se stalno kreiraju nove inicijative, pokušamo da iskoristimo realan potencijal aktuelnih inicijativa.

– A ovdje nije riječ o bilo kojoj inicijativi, već o incijativi koja je lansirana iz Berlina, koju je prihvatila EU kao svoju, smatra da bi trebalo raditi na korišćenju njenih kapaciteta. Zato smo se u Crnoj Goril opredijelili da ne hrlimo u inicijativu Otvoreni Balkan, nego da insistiramo na nastavku saradnje u okviru Berlinskog procesa- poručio je Milo Đukanović.

izvor: SB

SAMARA: Vučićev sin među kriminalcima na utakmici Srbija- Kostarika…

Fotografije prikazuju Danila Vučića kako navija u grupi ljudi, među Read more

Adil Osmanović u Novom Pazaru: Vučić mora osuditi Dodikove izjave…

Zamjenik predsjednika SDA i ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović, Read more