IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Program “ZLATNIH PASOŠA” završava se 31. decembra, PROŠLO JE VRIJEME NEDODIRLJIVIH…

Crna Gora ima istorijsku šansu da pokaže da je proces proširenja živ, kazao je premijer Dritan Abazović nakon sastanka sa predsjednicom Evropske komisije (EK) Ursulom fon der Lajen u Briselu.

On je rekao da je izuzetno zadovoljan tim i ostalim susretima tokom radne posjete i da se osjeća optimizam.

„Moramo da donosimo odluke i ako naš sistem donošenja odluka bude funkcionisao na ispravan način, više sam nego siguran da postoji veliko raspoloženje u EK i Evropskom parlamentu da se to nagradi. Crna Gora ima istorijsku šansu da pokaže da je proces proširenja živ“, naveo je Abazović.

Na pitanje kada će se zakon o porijeklu imovine naći pred poslanicima, on je odgovorio da će, čim dobiju završne komentare od EK, biti izvršene određene korekcije i da će to zakonsko rješenje onda ići pred poslanike.

Abazović je dodao da očekuje da završne komentare dobiju uskoro.

„Izuzetno smo zadovoljni što EK pozdravlja napore Crne Gore u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije. To su teme koje su se tretirale na svim sastancima. Zakon o porijeklu imovine treba da bude podrška tome“, kazao je Abazović.

Upitan da prokomentariše navode o uticaju bivše predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice na sudije, nakon što su mediji prenijeli svjedočenje jednog sudije, on je rekao da nema neki poseban komentar u vezi sa tim i da je slučaj pred nadležnim organima.

Čitaj još:   MANDIĆEVI EMISARI u Banja Luci: Na Proslavi neustavnog dana RS, “Srpski svet” iz Crne Gore bez kravata uživao u Dodikovom veličanju zločina... (foto, video)

„Vrijeme nedodirljivih u Crnoj Gori je prošlo, to je najvažnija stvar, i svi moramo osjetiti pravdu“, dodao je Abazović.

On je poručio da ohrabruje Specijalno državno tužilaštvo i sve ostale institucije da još snažnije rade na otkrivanju svih nepočinstava koja su se desila u prethodnom periodu.

„Sva validna svjedočenja, koja će ići u pravcu otkrivanja istine, više su nego dobrodošla“, rekao je Abazović.

Na pitanje da li je poznato gdje se nalazi Petar Lazović, on je odgovorio da je to pitanje koje opterećuje javnost, ali koje nije za kabinet premijera, i da se bez naloga nadležnih tužilaca ne mogu se primjenjivati aktivnosti.

„Ja bih dozvolio ljudima da posao obave profesionalno do kraja“, naveo je Abazović.

On je istakao da nedodirljivih nema.

„Radićemo sve kako treba, ali isto tako treba da znamo da ne možemo da se preplićemo u nadležnostima. Taj slučaj je pred specijalnim državnim tužiocem i sve radnje vezano za dalje aktivnosti oko toga mogu da se preduzimaju isključivo po naredbama specijalnog tužioca“, rekao je Abazović.

On je rekao da će program zlatnih pasoša biti završen 31. decembra ove godine.

„Uskoro ćemo usvojiti, nadam se naredne sedmice, informaciju na Vladi vezano za transparentnost procesa“, naveo je Abazović.

On je dodao da je jako važno da postoji jasan rok kada se taj program završava.

Čitaj još:   ZORAN Kesić: “Ratnim zločincima treba oduzeti pravo na naciju! Njihova nacija je ZLOČINAC!” (foto, video)

„Bilo bi možda malo nekorektno prema ljudima koji su aplicirali da sad, usred aplikacije, prekinemo program. Razumijemo poruke EK, one su potpuno jasne i otvorene“, kazao je Abazović.

izvor: mina.news

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more