IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

”SAMO SRBIJA MIMO SVIJETA”

Juče je, kako je ocenjeno u demokratskim prestonicama, bio istorijski dan – dve države koje su decenijama bile vojno neutralne podnele su pisma, svaka u beloj fascikli sa utisnutom nacionalnom zastavom, u predstavništvo NATO saveza u Briselu.

„Ovo je istorijski trenutak, koji moramo da iskoristimo“, pozdravio je ambasadore dveju zemalja generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg. „Vi ste naši najbliži partneri, a vaše članstvo u NATO-u će povećati našu zajedničku bezbednost“, naglasio je Stoltenberg.

Odluka Švedske i Finske, koje su bile neutralne tokom Hladnog rata, da se priključe NATO-u jedna je od najznačajnijih promena u evropskoj bezbednosnoj arhitekturi i odraz velike promene javnog mnjenja u nordijskom regionu od ruske invazije na Ukrajinu 24. februara.

Kakva će biti reakcija Rusije to je briga Kremlja, izvesno je da za to ne haju niti se plaše ucena Sana Marin ni Magalena Anderson, premijerke Finske i Švedske.

Pod izgovorom – pretenzije Ukrajine ka NATO – Vladimir Putin je u februaru ponovo poveo rat. Zauzvrat, dobiće više nego udvostručenu kopnenu granicu sa NATO.

Sa druge strane, Ukrajina je pokazala kako se brani svoja teritorija i da bi bila najbolja članica NATO. Ako bude pravde, ruski predsednik će se naći pred međunarodnim sudom da odgovara za sve zločine koji mu se pripisuju u Ukrajini, ali i šire.

Čitaj još:   SKANDAL ODLUKA O REHABILITACIJI ČETNIČKOG VOĐE ZASTRAŠUJUĆA... (foto, video)

Osim toga, Putin je pokazao da je „master“ strategije, čovek koji je ujedinio demokratski svet dok je svojoj državi nametnuo gvozdenu zavesu.

Ali valjda je taj strah od demokratski uređenog sveta, kao strah od promaje, najgora fobija autokrata. Ako ništa drugo smanjuje im prostor za manevrisanje i terorisanje.

I Srbija, sve su prilike, sebi gradi ili je već podigla pusto ostrvo. Svi susedi ili su u NATO ili će to ubrzano biti, zahvaljujući Putinu.

Izbor je isuviše lak, ali ne i za srpske vlasti, koje ne cene sebe i valjda im je prirodno da se druže sa lošim momcima.

Srpske vlasti ne cene ni svoje građane protiv kojih, po uzoru na tutore sa istoka, vode informacioni rat preko državnih propagandnih glasila – lažu ih i zaglupljuju.

A većina nema kad da misli ili su, pak, prejedeni zahvaljujući članskoj knjižici, uzimaju zdravo za gotovo propagandno mišljenje – zli Zapad nas ucenjuje, Rusija je majka, bezuslovno nas voli.

A zapravo, pokazalo se da je Rusija Stromboli kojem je Srbija lutka na koncu.

Iako navodno vojno neutralni srpskim vlastima nije mrsko da hibridno ratuju protiv komšiluka kojima inače „žele samo sreću i mir“.

Čitaj još:   ŠOK ISPOVIJEST: Nada Topčagić, NISAM imala novca, ni šta da JEDEM, najviše sam se STIDJELA... (foto)

Za svet je ovo prelomni trenutak, a za Srbiju, kao samozvano siroče, valjda ima vremena?!

Izvor: Portal Danas

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more