IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

TRI DANA ZAREDOM DOJAVA O BOMBI U OPĆINSKOM SUDU U SARAJEVU… (foto, video)

U 11.45 sati u zgradi Općinskog suda u Sarajevu, koja se nalazi u ulici Šenoina u centru bh. prijestolnice dojavljeno je da je postavljena bomba...

SARAJEVO: BiH, Crna Hronika, vijesti, četvrtak, 19. 05. 2022… 11: 58… TRI DANA ZAREDOM DOJAVA O BOMBI U OPĆINSKOM SUDU U SARAJEVU… (foto, video)

Iz Općinskog suda u Sarajevu upozoravaju da lažne dojave bombi imaju nesagledive posljedice na rad…

Povodom sve učestalijih incidenata lažnih dojava bombe u Općinskom sudu u Sarajevu, a što je posebno eskaliralo u problem nakon što je rad kantonalnog i općinskog pravosuđa onemogućen tri dana zaredom, oglasili su se iz te institucije naglašavajući negativne posljedice.U prethodna tri dana, Općinski i Kantonalni sud u Sarajevu imali su problem sa lažnim dojavama bombe prilikom čega je na nekoliko sati obustavljan rad, a svi uposlenici i stranke su evakuisani i onemogućeni da rade.

Zbog ovog problema predsjednica Općinslog suda u Sarajevu Janja Jovanović danas je trebala održati konferenciju za medije, međutim do toga nije došlo upravo zbog nove lažne dojave.

To su za medije potvrdili iz Operativnog centra MUP- a Kantona Sarajevo.

Čitaj još:   NAREDBA TUŽILAŠTVA BiH: SIPA pretresa Bosnalijek, izdat nalog za hapšenje direktora Uzunovića... (foto, video)

Trenutno je u toku kontradiverzioni pregled zgradem, i pripadnici MUP-a se nalaze na terenu, te će više informacija biti poznato kasnije.

Kako navode, prema evidenciji Općinskog suda u Sarajevu, za period trajanja obustave rada na dane 10. maj 2022. godine, 11. maj 2022. godine i 12. maj 2022. godine, u ovom sudu nije održano, odnosno otkazano je otprilike 670 ročišta.

Tokom kontra-diverzionog pregleda Sud je morao ispoštovati sve procedure propisane zakonom i sigurnosim protokolima bez obzira na to što je jasno da se dojave o bombi uvijek na kraju ispostave lažnim.

Učestale lažne dojave se uglavnom povezuju sa strankama okrivljenim u nekom postupku, a krajnji cilj bio bi izbjegavanje određenih ročišta. Takvo ponašanje je eklatantan primjer ometanja rada pravosuđa, ali i dovođenja uposlenika u opasnost.

Podsjećamo, u periodu od 10. do 12. maja su tri dana dojavljene tri bombe na Općinskom sudu.

izvor iBalkan.net / agencije

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more