IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

OČEKIVANA ODLUKA- Sad je zvanična: Crna Gora na Eurobasketu! (foto)

Očekivana odluka evropskog ogranka Svjetske košarkaške federacije od isključenju Rusije iz svih takmičenja…

VILJNAS: Svijet, Sport, vijesti, petak, 20. 05. 2022… 19: 38… OČEKIVANA ODLUKA- Sad je zvanična: Crna Gora na Eurobasketu! (foto, video)

Ono što je najavljivano još od sredine aprila, a postalo već izvjesno tokom ove sedmice, sada je i zvanično – muška košarkaška reprezentacija Crne Gore će igrati na septembarskom Evropskom prvenstvu, objavila je FIBA.

Naša reprezenzacija na Eurobasket ide umjesto Rusije, koja je diskvalifikovana sa prvenstva zbog rata u Ukrajini.

Odluku je donio Bord FIBA Evropa na sjednici u Viljnusu, a Crna Gora je dobila šansu da se nađe na Evropskom prvenstvu kao prva “ispod crte”. Naši košarkaši su, naime, imaju najbolje rezultate u kvalifikacijama od selekcija koje se nijesu plasirale na EP, jedini su imali tri pobjede, pa je ova odluka bila i logična i pravedna.

Crna Gora će na Evropskom prvenstvu igrati u grupi A, u gruzijskom Tbilisiju, a pored domaćina rivali će, od 1. do 7. septembra, biti i Španija, Turska, Belgija i Bugarska. U nokaut fazu, koja će se cijela igrati u Berlinu, prolaze četiri najbolje selekcije.

Čitaj još:   VRATILA SE ZIMA I NE ŠALI SE: Danas oblačno vrijeme, u Sarajevu obijelio snijeg... (foto)

Rusija, ali i Bjelorusija, isključene su iz svih takmičenja pod okriljem FIBA Evropa, a profitirali su i crnogorski kadeti, koji će, tako, umjesto na B prvenstvu Evrope igrati na A šampionatu Evrope, pod uslovom da KSCG potvrdi učešće.

Od svih najvećih sportskih organizacija u Evropi, FIBA je posljednja izbacila Rusiju iz svojih takmičenja. Uradio je to u srijedu Izvršni odbor FIBA, koji je odlučio da nijedno takmičenje neće biti održano u Rusiji i Bjelorusiji, dok će timovi iz ovih zemalja biti izbačeni iz svih FIBA takmičenja. Takođe, muške reprezentacije Rusije u grupi H i Bjelorusije u grupi B su izbrisane iz kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2023. godine. Što se tiče košarkašica i Svjetskog prvenstva u Australiji, umjesto Rusije nastupiće Portoriko, koji je bio u istoj kvalifikacionoj grupi sa “zbornajom”. Zabranjeno je i učešće Rusima i Bjelorusima na turnirima u 3×3 basketu.

FIBA je, ujedno, pozvala sve svoje zonske (kontinentalne) ogranke da donesu istu odluku za takmičenja koja organizuju. Bord FIBA Evrope je tako i postupio…

U glavnom gradu Litvanije je i delegacija Košarkaškog saveza Crne Gore u kojoj su predsjednik Nikola Peković, generalni sekretar Darko Ivanović i direktor reprezentacija Filip Patković…

Čitaj još:   MOŽE, ALI Šta se dešava u tijelu kada ne jedete meso...

izvor agencije

Kvartet u Novom Pazaru

 Rukometni klub Novi Pazar angažovao je golmana Janka Gemaljevića, srednjeg Read more