IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

MILO Đukanović: Primarna obaveza Vlade je da dobijemo punu istinu o ulozi svih aktera u događajima na Cetinju… (foto, video)

“Iza nas je naporan rad na sveobuhvatnim reformama koji nas je doveo do liderstva u pregovaračkom procesu za članstvo u EU”, rekao je Đukanović na godišnjoj konferenciji…

CETINJE: Crna Gora, Zanimljivosti, vijesti, srijeda, 25. 05. 2022… 13: 30… MILO Đukanović: Primarna obaveza Vlade je da dobijemo punu istinu o ulozi svih aktera u događajima na Cetinju… (foto, video)

Dan nezavisnosti koji smo proslavili istovremeno je i četvrta godišnjica od stupanja na predsjedničku dužnost, saopštio je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, navodeći da je, što smo bliži punoljetstvu, smislenije pitati se koliko smo kao država i društvo postali zreliji.

Iza nas je, podsjeća, međunarodno priznanje koje je rezultiralo članstvom u OEBS, Ujedinjenim nacijama, Savjetu Evrope, NATO, kao i drugim svjetskim političkim i finansijskim organizacijama i institucijama, i regionalnim inicijativama.

“Iza nas je naporan rad na sveobuhvatnim reformama koji nas je doveo do liderstva u pregovaračkom procesu za članstvo u EU”, rekao je Đukanović na godišnjoj konferenciji.

Takođe, kako je rekao, i sustizanje evropskog kvaliteta života – sa trećine na polovinu tog zacrtanog cilja, mjereno životnim standardom građanina Crne Gore u odnosu na standard građana EU.

“Ali i opomena iz 2009, 2012. i posebno 2020. kako finansijska i ekonomska kriza, ili pandemija, mogu ugroziti i ekonomije mnogo razvijenijih zemalja od Crne Gore i balkanskih država u tek započetom razvoju. Neprestano se borimo da očuvamo građansko, multietničko društvo koje smo naslijedili i značajno učvršćivali i u godinama raspada jugoslovenske zajednice i krvavih nacionalnih i vjerskih sukoba, i nakon toga”, kazao je Đukanović, dodajući da svjedočimo procesu političkog i društvenog zrijevanja.

“Dijalog kojim smo došli do manjinske vlade pokazuje da potencijal postoji i to ohrabruje. Ne smijemo, međutim, da zaboravim o kako smo do institucionalnog ponora stigli”, rekao je Đukanović.

Čitaj još:   UŽAS U LJUBLJANI VLADAO JE HAOS: Žestok okršaj policije i protivnika mjera na ulicama, upotrijebljeni vodeni topovi... (foto, video)

Prema njegovim riječima, dijalog je jedini način da normalizujemo realnost, ne s cijeljem da dođemo do umisionog stava, nego da bi konstruktivno i u državnom interesu razgovarali o razlikama.

“Nasušno je važno da svaki od aktera tog dijaloga bude kadar da artikuliše i argumjentuje svoje stavove, a spreman da razmotri stavove drugi. Moramo biti svjesni i opasnosti od populizma kiji nudi lažna instant rješenja. Strpljiv i mudar dijalog nam je potreban”, naglasio je Đukanović.

On je rekao da je na nosiocima svih grana vlasti i rpedesatvnicima svih institucija je dodtna odgovornost da svojim nepristrasnim i psovećenim radom doprinesu ostavrenju cilja.

Đukanović je istakao da je svijet u opasnosti u kakvoj nije bio od Drugog svjetskog rata.

“Ne bude li se sada odlučno i mudro postupalo, užaš kojem svjedočimo neće ostati unutar granica Ukrajine. Nedavna poruka grupe sedam zemalja je ohrabrujuća. Pozivam i podstičem naše evroatlantske partnere da osmisle cjelishodne potrebe koje su nam zajedničke”, naglasio je Đukanović, dodajući da je Crna Gora od prošlog do ovog 21. maja napravila nekoliko važnih iskoraka.

“Oni značajnij napravljeni su u vrijeme geopolitičkih preslaganja na globalnom planu, uključujući rat u Ukrajini. Naš region je u dobroj mjeri destabilizovan. Otvorena pitanja uvode naša druđtva u novu fazu komplikovanih balkanskih odnosa što dodatno podiže tenzije. Zapadni Balkan nije u najvećoj opasnosti od prelivanja ratnih sukoba iz Ukrajine, posebno nakon herojske odbrane ukrajinskog naroda. U opasnosti je od tog istog malignog uticaja koji je Moskva vodila od 2015. godine i pokušaja državnog udara u Crnoj Gori”, pojasnio je Đukanović.

Prema riječima predsjednika, oslonac agresorskim idejama su “najretrogradnije politike kakav je državni nacionalizam”.

Čitaj još:   Šefka Begović Ličina- Diplome crvene

“U takvim okolnostima u Crnoj Gori smijenja je vlada koja je iz temelja destabilizovala državu i društvo i koja nas je natjerala da se umjesto razvojem bavimo odbranom vitalnih državnih interesa. Njeno štetočinsko djelovanje koje je kulminiralo 4. i 5. septembra  prošle godine formalno je oončano demokratskim putem u parlamentu, ali je ona suštinski pala na Cetinju. Sada treba da dobijemo punu istinu o ulozi svih aktera u tim događajima, što je primarna obaveza ove Vlade”, rekao je MILO Đukanović.

BONUS VIDEO: GODIŠNJA PRESS KONFERENCIJA 25.5.2022.

izvor portal gradska.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more