IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ERDOGAN NE POPUŠTA NI MILIMETRA: Nakon pet sati pregovora, Turska i dalje protiv ulaska Švedske i Finske u NATO… (foto, video)

Turski, švedski i finski diplomati pet su sati pregovarali oko protivljenja Ankare da Švedska i Finska pristupe NATO- u…

ANKARA: Svijet, Crna Hronika, vijesti, četvrtak, 26. 05. 2022… 11: 40…  ERDOGAN NE POPUŠTA NI MILIMETRA: Nakon pet sati pregovora, Turska i dalje protiv ulaska Švedske i Finske u NATO… (foto, video)

Turska se i dalje protivi da Švedske i Finska pristupe NATO- u, a stvari se nisu promijenile niti u srijedu kasno navečer nakon višesatnih razgovora turskih, švedskih i finskih diplomata 

Naime, kako prenose agencije, turski, švedski i finski diplomati pet su sati pregovarali oko protivljenja Ankare da Švedska i Finska pristupe NATO- u.

Glasnogovornik turskog predsjednika Ibrahim Kalin istaknuo je nakon sastanka kako proces proširenja Saveza na skandinavske zemlje nije moguć dok se ne otklone sigurnosne zabrinutosti Turske.

Turkiye je jasno istakla Švedskoj i Finskoj tokom sastanka u Ankari da njihov zahtjev za članstvo u NATO-u ne može napredovati dok konkretnim koracima i u određenom vremenskom roku ne budu riješene sigurnosne zabrinutosti Ankare, izjavio je glasnogovornik ureda Republike Turkiye Ibrahim Kalin u srijedu, javlja Anadolu Agency (AA).

Ističući da su PKK, YPG i PYD ista teroristička organizacija, Turska je tokom sastanka delegacijama Švedske i Finske iznijela očekivanja o ovom pitanju, rekao je Kalin na konferenciji za medije nakon konsultativnog sastanka koji je trajao skoro pet sati.

Čitaj još:   NEDELJA JE... PREMINUO DŽEJ RAMADANOVSKI

Pripadnici PKK- a (koja je u Turkiye, SAD i EU proglašena terorističkom organizacijom) tokom 35 godina svoje terorističke kampanje protiv Turkiye, usmrtili su više od 40.000 ljudi, uključujući žene i djecu. YPG/PYD je sirijski ogranak PKK-a.

Kalin je dodao kako Turkiye očekuje ispravnu implementaciju principa i procedura sa samita NATO-a 1999. godine u vezi s procesom članstva u alijansi.

Naglasio je da Ankara u proteklih deset godina od Švedske i Finske traži izručenja.

Vjeruje kako sigurnosne zabrinutosti članica NATO- a treba riješiti na pravedan način.

Tursku delegaciju predvodili su Kalin i zamjenik ministra vanjskih poslova Sedat Onal.

Sastanku su prisustvovali i državni sekretar za vanjske poslove i sigurnost Švedske Oscar Stenstrom i stalni državni sekretar finskog Ministarstva vanjskih poslova Jukka Salovaara s delegacijama.

Švedska i Finska su prošle sedmice zvanično uputile zahtjev za pridruživanje NATO-u nakon što je Rusija 24. februara pokrenula rat protiv Ukrajine.

Međutim, Turkiye, dugogodišnja članica alijanse, oglasila se o tom pitanju kritizirajući ove zemlje što toleriraju, pa čak i podržavaju terorističke grupe…

Čitaj još:   Rožaje: Uhapšen policijski inspektor, osumnjičen za primanje mita... (foto)

BONUS VIDEO: Nema promene stava Turske po pitanju ulaska Švedske i Finske u NATO!

izvor agencije

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more