IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ZA ”ZLATNI PASOŠ” CRNE GORE NAJVIŠE ZAHTJEVA STIGLO IZ RUSIJE…

U Crnoj Gori je u periodu od 1. januara 2019. do 14. maja ove godine usvojeno 409 zahtjeva za sticanje crnogorskog državljanstva prijemom, (126 za aplikante i 283 za članove njihovih porodica), tri zahtjeva su obustavljena (1 aplikant i 2 člana porodice), dok se 522 zahtjeva nalazi u proceduri (152 aplikanta i 370 članova porodice). Crnogorski pasoš ukupno su tražile 934 osobe.

To je navedeno u Informaciji o realizaciji posebnog programa Vlade Crne Gore, poznatog kao ekonomsko državljanstvo.

U pomenutom periodu Ministarstvu unutrašnjih poslova dostavljeno je ukupno 279 prijedloga za sticanje crnogorskog državljanstva prijemom, koji se odnosi na 279 aplikanata i 655 članova njihovih porodica, što ukupno čini broj od 934 lica.

U 2019. godini nije bilo podnijetih zahtjeva za sticanje crnogorskog državljanstva po osnovu posebnog programa, dok su u  2020. godini od strane predsjednika Vlade Crne Gore ovom ministarstvu dostavljena su 52 prijedloga (za 52 aplikanta i 115 članova njihovih porodica).

Usvojeno je 109 rješenja o sticanju crnogorskog državljanstva prijemom (37 za aplikante i 72 za članove njihovih porodica).

U 2021. godini od strane predsjednika Vlade Crne Gore ovom ministarstvu dostavljeno je 190 prijedloga ( za 190 aplikanta i 458 članova njihovih porodica).

Čitaj još:   FILIP Adžić: Crnoj Gori fali više od hiljadu policajaca, stanje bezbjednosti redovno... (foto, video)

Usvojeno je 260 rješenja o sticanju crnogorskog državljanstva prijemom (77 za aplikante i 183 za članove njihovih porodica). Obustavljena su tri zahtjeva.

Od 1.januara 2022. godine do 14.maja 2022. godine, od predsjednika Vlade Crne Gore ovom ministarstvu dostavljeno je 37 prijedloga (za 37 aplikanta i 82 članova njihovih porodica). Usvojeno je 40 rješenja o sticanju crnogorskog državljanstva prijemom (12 za aplikante i 28 za članove njihovih porodica).

Najviše zahtjeva za dobijanje državljanstva u ovom periodu došlo je iz Rusije. U informaciji se navodi stav ministra unutrašnjih poslova se o određenom broju zahtjeva iz Rusije neće donositi odluke dok se ne pribave mišljenja Agenta za ocjenu međunarodne podobnosti i Uprave policije-Sektora za finansijsko obavještajne poslove, imajući u vidu invaziju Rusije na Ukrajinu.

Jedan aplikant, državljanin Rusije, odbijen je jer je dostavljeno mišljenje da postoje smetnje iz razloga bezbjednosti Crne Gore za sticanje crnogorskog državljanstva prijemom. 

Program poznat kao “zlatni pasoš”, trebalo bi da bude okončan do kraja godine. To je izjavio premijer Crne Gore Dritan Abazović 19. maja tokom posjete Briselu, gdje je razgovarao sa ključnim evropskim zvaničnicima. Kako je saopćio, dodatno će biti kontrolisani zahtjevi građana Rusije i Bjelorusuje koji su ili će biti u proceduri…

Čitaj još:   KO SMIJE NA CRTU MILU ĐUKANOVIĆU: U trci doktorka, prekaljeni diplomata i mlada nada... (foto, video)

izvor: hajat.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more