IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

BRAVO za Šukriju Žutog Serhatlića: Crna Gora se vraća na pravi put, niko ne smije da dira njene vrijednosti… (foto, video)

Emocija i ljubav prema domovini, od prve do posljednje sekunde. Bezuslovno…

PODGORICA: Crna Gora, Zanimljivosti, vijesti, nedelja, 29. 05. 2022… 11: 48… BRAVO za Šukriju Žutog Serhatlića: Crna Gora se vraća na pravi put, niko ne smije da dira njene vrijednosti… (foto, video)

Muzička manifestacija čiji je domaćin 20. maja bila Podgorica, kada je nekoliko hiljada posjetilaca uz podršku mnogih izvođača i njihovih rodoljubivih pjesama ukrasilo proslavu Dana nezavisnosti, istinski je učinila ponosnim i legendarnog Šukriju Žutog Serhatlića.

Neprevaziđeni simbol crnogorske muzike i lijepe pjesme ni ovog puta nije propustio priliku da doprinese slavlju onako kako i priliči umjetniku njegove reputacije – novom pjesmom u čast Crne Gore.

Numera “Živa bila zemljo mila”, praktično tek što je izašla iz studija vinula se put zvijezda, na krilima crnogorskog hora koji je Trg nezavisnosti te noći obojio u crveno.

Žuti je novitet zvanično predstavio tokom gostovanja na Javnom servisu, snimak tog nastupa dostupan je i na Jutjubu, ali pravi test pjesma je imala u Podgorici i položila ga je sa “desetkom”.

U prilog tome svjedoče i aplauzi tokom vrele podgoričke noći, ali i sijaset komentara i poruka podrške koji pristužu na adresu muzičara, a potpisuju ih i iz Crne Gore i iz okolnih zemalja, predstavnici šarolikih vjera, nacionalnosti, uzrasta.

“Naravno da me sve to čini ponosnim. To je Crna Gora koju ću uvijek podržavati. Građanska, u kojoj su narodi svih vjera i nacionalnosti. To je ponos za svakog čovjeka koji tako razmišlja. To su nam u amanet ostavili svi naši preci, i mi treba da slijedimo taj put. To je jedini put kojim Crna Gora može ići naprijed”, govori Žuti za portal CdM nakon još jedne premijere u karijeri.

Prijateljstvo ruši podjele

Autor teksta “Živa bila zemljo mila” je Momčilo Zeković Zeko. Muzika je djelo Slavena Knezovića, a aranžman Senada Dreševića, u čijem je studiju snimljena numera.

“Kad se povežu emocije Slavena, Senada, i mogu slobodno reći institucije Žutog, uz tekst koji pisah inspirisan našim druženjem, onda se desi ‘Živa bila zemljo mila'”, ukratko je Zeko opisao da se u studiju nisu sastali saradnici, nego prijatelji.

Čitaj još:   MILIVOJE Katnić ostaje u pritvoru 72 sata, štrajkuje glađu i odbija terapiju... (foto, video)

“To su moja braća. Nisam nimalo sumnjao da pjesma neće imati ovakav odjek. Na najbolji način su nam vratili slušaoci, građani Crne Gore. Mi smo saradnici dugo godina, preko dvije decenije. Vidite da i tu ima svih vjera, a to Crnoj Gori u kulturnom smislu daje jačinu. Po tome smo prepoznatljivi svuda u svijetu”, objašnjava nam Žuti.

Nekoliko dana prije velike proslave u Podgorici, Žuti je sa Esadom Merulićem predstavljao Crnu Goru u Sarajevu– na festivalu “Legende sevdaha”. Po istom principu koji je vladao u studiju prilikom snimanja “Živa bila zemljo mila”, dočekani su i u glavnom gradu BiH, što će reći da za muzičare granice ne postoje.

“Stvarno nema podjela, pogotovo u muzici. Ona ne zna za podjele. Ja sam 47 i po godina profesionalno zaposlen u KIC-u ‘Budo Tomović’, otišao sam u penziju prije dva mjeseca i vjerujte mi – uvijek me održavalo to što gdje god da se pojavimo, prati nas veliko prijateljstvo”, nastavlja novopečeni penzioner.

Zemlja za sve

Dani pred nama pokazaće hoće li “Živa bila zemljo mila” odoljeti zubu vremena, poput nekih pjesama koje smo čuli 20. maja, a koje su nastale nakon proglašenja nezavisnosti. Snimljene su još mnoge u čast Crne Gore, no preživjele su samo one koje su kvalitetom i sadržajem probudile emociju.

Žuti tvrdi da se ono što bi svaka numera posvećena državi morala da sadrži simbolično skriva u refrenu njegove – “naša majka, naša vila, živa bila zemljo mila, vazda hrabri, prkosni, narode moj ponosni” ili u stihovima – “i kad nas više ne bude, majke će roditi sinove”.

Sa proslave Dana nezavisnosti; Foto: Glavni grad

Dakle, emocija i ljubav prema domovini, od prve do posljednje sekunde. Bezuslovno.

“Moraju ove pjesme da sadrže poruku da je ovo zemlja za sve nas, rođena da je sačuvamo onakvu kakvu su nam je, ponavljam, ostavili naši preci u amanet. Da njegujemo njene prave vrijednosti, čime smo se uvijek ponosili, a i danas. To ne smije niko da dira. To Crna Gora zaslužuje i zbog potomaka i zbog predaka”, ističe Žuti.

Istorijske 2006. godine, kada je u Njujorku podignuta naša zastava povodom prijema Crne Gore u Ujedinjene nacije, Žuti je bio svjedok velikog trenutka. Nije skrivao da je tokom ceremonije suza skvasila lice.

Čitaj još:   HERPES SE MOŽE RIJEŠITI PREKO NOĆI: Ukloniti ga sa jeftinim narodnim lijekom... (foto i video)
Sa proslave Dana nezavisnosti; Foto: Glavni grad

Šesnaest godina kasnije, oštro oko sagovornika CdM- a primjećuje promjene u pozitivnom smjeru. Dokazuje to, kaže Žuti, odnos organizatora podgoričke proslave prema crnogorskim izvođačima.

“Mislim da se ponovo vraćamo na pravi put. To pokazuje i proslava Dana nezavisnosti. Koliko je samo novih pjesama napisano našoj jedinoj majci Crnoj Gori. Nadam se da ćemo se svi više dozvati pameti, shvatiti da imamo našu majku i da joj vratimo na pravi način sve ono što nam pruža. Proslava u Podgorici je za svaku pohvalu. Svugdje smo priznati, gdje god da pođemo. A vidimo da i te kako ima mjesta u Crnoj Gori, i za mlađe izvođače i za nas starije. Kao kada sam počinjao prije 56 godina, sva vrata i sve scene u Crnoj Gori bile su mi otvorene. Treba dati šansu mlađima, a mi stariji smo tu da ih uputimo kako se radi ovaj posao na pravi način”, zaključuje iznad svega poznati i popularni muzičar  Šukrija Žuti Serhatlić .

izvor CdM.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more