IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Bursać: Bez amina iz Beograda ne bi bilo etničkog čišćenja ni uvertire u GENOCID

Na današnji dan, prije 30 godina, sa lokalnog radija koji je već bio pod vlašću i okupacijom srpskih snaga, stigla je naredba da se nesrpsko stanovništvo obilježi stavljanjem bijelih traka na rukave i isticanjem bijelih zastava na njihovim kućama”, rekao je za Gradsku RTV banjalučki novinar Dragan Bursać.

“Ovaj dan je određen kao Dan bijelih traka, a sam događaj je predstavljao inicijalni vid segregacije koji je doveo do nacističkog odvajanja, a potom i pomora nesrpskog stanovništva”, rekao je Bursać uz podsjećanje da je dio nesrpske populacije deportovan u tri logora: Keraterm, Omarska i Trnopolje koji su, po njegovim riječima, bili najveći logori nakon Drugog svjetskog rata, na evropskom tlu, a možda i na cijelom svijetu.

“Najjednostavnije rečeno, Prijedor , Kozarac, ova Podkozarska regija je, što se tiče multinacionalnosti, nestala. Unazad trideset godina do danas situcija je takva da je to zapečaćeno, mada ima povratnika koji su naselili Podkozarsku regiju, ali to nije ni približno. Bilo je to klasično etničko čišćenje, koje je bilo uvertira u genocid”, smatra Bursać.

Bursać kaže da su ovi događaji izatkali nit koja se proteže do današnjih dana i koja je upletena u sva aktuelna društveno-politička zbivanja.

“Ta nit je, koliko god ponekad bila nevidljiva, zapravo najdominantnija. Imate vladajuću srpsku politiku koja gradi sebe na tom etničkom čišćenju. I vlada i opozicija su tu nepodijeljene, takmiče se da dokažu ko je bio veći Srbin u tom periodu. Sve se to dešava bez zabrana, bez sankcija, potpuno slobodno”, objašnjava Bursać.

Čitaj još:   KAKO JE SEVERINA ZAČEPILA USTA DODIKU :''Neću s osobom koja VRIJEĐA ŽENE i poriče GENOCID U SREBRENICI''!

Uticaj Beograda na događanja prije 30 godina, ali i na reperkusije tog vremena i sadašnji trenutak, je presudan, kaže Bursać.

“Bez amina Beograda, kako tada tako i danas, bez njihove pomoći ne bi bilo etničkog čišćenja i uvertire u genocid, ni danas te bahatosti i unisonosti vlasti , tog otvorenog nacionalizma ne bi bilo, da Beograd svojim “jastrebovima” poput Vulina ili Dačića ne “doliva ulje na vatru”, smatra Bursać.

Špekulacije da će predsjednik Srbije Aleksandar Vučić pustiti sada neprikosnovenog lidera bosanskih srba Milorada Dodika niz vodu nijesu bez osnova, smatra Bursać koji napominje da to ipak najviše zavisi od međunarodne zajednice.

“Može se reći da je Vučić raspisao konkurs za novog Dodika, ali na tom konkursu će učestvovati i Dodik. Ko se pokaže najlojalnijim, ostaće uz Vučića”, rekao je Bursać uz napomenu da ipak ne bi unaprijed otpisao Dodika na mjestu dosljednog faktora nestabilnosti u ovom dijelu Balkana.

Komentarišući posjetu šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova Beogradu, koja je najavljena za 7 jun, Bursać je rekao da ta posjeta, ako do nje dođe, služi samo Rusiji da obilježi svoju teritoriju i pokaže da još uvijek postoji jedno ostrvo u Evropi koje može posjetiti neko od njihovih visokih zvaničnika.

“Na sastanku će biti Dodik ,Vučić i velikaši, koji će podnijeti raport Lavrovu o tome kako ide projekat Srpski svet, kako ide projekat obesmišljavanja bilo kakvih evro-atlanskih integracija na Balkanu, kako napreduje projekat famoznog Otvorenog balkana, i to su sve informacije koje će mu oni donijeti na noge”, ocjenjuje Bursać.

Čitaj još:   KO STOJI IZA KOKAINA OD 300 MILIONA EURA: Ko su Srbi uhapšeni u Rumuniji...

Kada je riječ o mogućnosti da se početkom juna, u Beogradu, razgovara na temu ekonomske saradnje Rusije i Srbije, Bursać odgovara jednostavnom rečenicom – samo zamislite da ekonomski sarađujete sa državom koja je agresor u ratu na tlu Evrope.

izvor: gradskiportal.me

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more