IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Erdogan i Putin razgovarali telefom: MOSKVA spremna na izvoz žitarica, isključivo u kordinaciji sa TURSKOM… (foto, video)

Kako je saopšteno iz Direkcije za komunikacije ureda turskog predsjednika, Erdogan i Putin su razgovarali o odnosima Turkiye i Rusije kao i o regionalnim pitanjima, posebno o rusko-ukrajinskom ratu…

ANKARA- MOSKVA: Svijet, Ekonomija, vijesti, utorak, 31. 05. 2022… 00: 48… Erdogan i Putin razgovarali telefom: MOSKVA spremna na izvoz žitarica, isključivo u kordinaciji sa TURSKOM… (foto, video)

Danas je nakon razgovora sa prvim čovjekom Turske, Redžepom Tajipom Erdogan, predsjednik Rusije kazao kako je njegova zemlja spremna omogućiti izvoz žitarica iz ukrajinskih luka, ali u koordinaciji sa Turskom.

Predsjednik Republike Turkiye Recep Tayyip Erdogan telefonom je razgovarao sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom, javlja Anadolu Agency (AA).

Rusija i Ukrajina zajedno izvoze 29 posto svjetskih žitarica, većinom putem Crnog mora, kao i 80 posto suncokretovog ulja. Ukrajina je i veliki izvoznik kukuruza.

Putin je u razgovoru s turskim predsjednikom Redžep Tajip Erdoganom ponovio da Rusija može izvesti značajne količine gnojiva i hrane ako se ukinu sankcije protiv Moskve, navodi Kremlj.

  • Tokom rasprave o situaciji u Ukrajini naglasak je bio na osiguranju sigurne navigacije u Crnom i Azovskom moru i eliminaciji prijetnji mina u tim vodama. Vladimir Putin je naglasio spremnost ruske strane da omogući nesmetan morski prijevoz dobara u koordinaciji s turskim partnerima. To se odnosi i na izvoz žitarica iz ukrajinskih luka – saopćio je Kremlj.
Čitaj još:   BERLIN: Cure INFORMACIJE, MODEL REŠENJA,kosovskog problema...

Ruska invazija koja je krenula 24. februara poremetila je tržište žitarica. Moskva ove godine očekuje rekordan urod koji će se izvoziti iz ruskih crnomorskih luka dok vojska te zemlje blokira one ukrajinske.

Kako je saopšteno iz Direkcije za komunikacije ureda turskog predsjednika, Erdogan i Putin su razgovarali o odnosima Turkiye i Rusije kao i o regionalnim pitanjima, posebno o rusko-ukrajinskom ratu.

Erdogan je tom prilikom kazao da postoji potreba za koracima kako bi se minimizirale negativne posljedice rata te izgradilo povjerenje ponovnim uspostavljanjem temelja za mir između Rusije i Ukrajine što je prije moguće.

Erdogan je istakao da je, ukoliko se obje strane principijelno dogovore, Turkiye spremna da se sastane sa Rusijom, Ukrajinom i Ujedinjenim narodima (UN) u Istanbulu i da zauzme ulogu u mogućem posmatračkom mehanizmu.

Kako se navodi u saopštenju, Erdogan je kazao da se u Siriji nastavljaju napadi terorističke organizacije PKK/ YPG na Turkiye i sirijske civile.

Erdogan je još prenio Putinu da na sirijskoj granici s Turkiye nije uspostavljena zona očišćena od terorizma duboka 30 kilometara, koja je dogovorena sporazumom iz oktobra 2019. godine te da je prijeko potrebno taj prostor učiniti sigurnim.

Čitaj još:   REKAO DA ĆE SE VRATITI U METALNOM KOVČEGU I OBISTINILO SE: Feđa sina nije vidio 9 godina, a onda je umro! (foto i video)

izvor agencije AA

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more