IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

TURSKA PROMIJENILA IME: Ankara obavijestila institucije EU- a o korištenju naziva “Turkiye”, priznao ga UN… (foto, video)

Naziv Türkiye “predstavlja i izražava kulturu, civilizaciju i vrijednosti turske nacije na najbolji način”, rekao je Erdogan u decembru prošle godine…

ANKARA: Svijet, Zanimljivosti, vijesti, petak, 03. 06. 2022… 00: 48… TURSKA PROMIJENILA IME: Ankara obavijestila institucije EU- a o korištenju naziva “Turkiye”, priznao ga UN… (foto, video)

Turkiye je obavijestila institucije Evropske unije (EU) o korištenju naziva “Turkiye” za tu zemlju na stranim jezicima, javlja Anadolu Agency (AA).

TURSKA će od danas u UN-u biti poznata kao Türkiye, nakon što je ta svjetska organizacija usvojila službeni zahtjev Ankare, prenosi BBC. Od nekoliko međunarodnih organizacija zatražit će  se da promijene ime države u sklopu inicijative koju je prošle godine pokrenuo turski predsjednik Tajip Erdogan.

U vezi s ovom temom Turkiye je poslala notu relevantnim institucijama EU- a, Evropskom vijeću, Evropskoj komisiji i Evropskom parlamentu.

Čitaj još:   Dnevni horoskop za 28. februar 2020. godine

UN kaže da je promijenio naziv države čim je ovaj tjedan primio službeni zahtjev. Većina Turaka već svoju zemlju poznaje kao Türkiye. Ipak, jako se puno koristi anglizirani oblik Turkey, uključujući u samoj zemlji.

U noti je navedeno da će se od sada naziv “Turkiye” službeno koristiti na stranim jezicima, a ne “Turkey” kao što je slučaj bio ranije.

Ministar vanjskih poslova Turkiye Mevlut Cavusoglu jučer je poslao pismo generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija (UN) Antoniju Guterresu u kojem je zatražio da se promijeni ime te države na stranim jezicima u “Turkiye”, što je UN i učinio.

izvor iBalkan.net / agencije AA

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more