IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ZAPAD MIJENJA TAKTIKU: Nema više Vučiću da sam režira, prema Briselu bez simboličnih rješenja… (foto, video)

“Moramo da se bavimo novim sankcijama i čudima, u kojima opet možemo da budemo oštećeni, pa ćemo moliti naše evropske partnere da nam pomognu“, rekao je Vučić.

BEOGRAD: Srbija, Crna Hronika, vijesti, petak, 03. 06. 2022… 10: 48…ZAPAD MIJENJA TAKTIKU: Nema više Vučiću da sam režira, prema Briselu bez simboličnih rješenja… (foto, video)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je nakon polaganja zakletve u Skupštini Srbije najavio da će nova Vlada, čije formiranje očekuje u julu, morati da se bavi sankcijama, piše Nova.rs.

Pretpostavka je da je Vučić mislio na sankcije protiv Rusije, koje do njega u ovom trenutku zahtijevaju gotovo svi zapadni zvaničnici. Ostaje pitanje da li će ukoliko se odluči na ovaj potez Vučić moći da balansira i izabere samo neke od šest paketa sankcija i na taj način zadovolji Brisel, a previše ne naljuti Moskvu. Sagovornici portala Nova.rs smatraju da Briselu neće biti moguće “zamazati oči” na onaj način na koji je to urađeno u slučaju Belorusije.

Sankcije i čuda

U govoru nakon polaganja zakletve, predsjednik Srbije Aleksandar Vučič rekao je da je formiranje nove Vlade od presudnog značaja i da očekuje da će ona biti formirana do kraja jula.

Zatim je, govoreći o sukobu Rusije i Ukrajine, dodao:

“Moramo da se bavimo novim sankcijama i čudima, u kojima opet možemo da budemo oštećeni, pa ćemo moliti naše evropske partnere da nam pomognu“, rekao je Vučić.

Da se uvođenje sankcija Rusiji na Zapadu očekuje nakon formiranja nove Vlade, rekao je i specijalni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar.

“Skoro sve države Zapadnog Balkana su se usaglasile na način da učine da Rusija plati cenu za to (invaziju) kroz sankcije, kroz podršku Ukrajini i njenom narodu. Nadam se da će se Srbija pridružiti toj grupi i da će se uskladiti sa sankcijama kada formira Vladu“, rekao je Eskobar, a slične poruke pre nekoliko dana uputila je i poslanica u Evropskom parlamentu Viola fon Kramon.

Čitaj još:   Osudjen PAZARAC- Bivšu suprugu prebio bejzbol palicom

Ostaje pitanje da li će ukoliko se odluči na ovaj korak, Srbija moći da balansira i uvede samo neki od šest paketa sankcija koje su do sada uvedene Rusiji.

Viši istraživač beogradskog Centra za bezbednosnu politiku i saradnik Londonske škole ekonomije Vuk Vuksanović kaže da je moguće da Srbija prihvati samo dio sankcija koje su do sada uvedene Rusiji.

“Sve zavisi od toga kakvim je pritiscima Aleksandar Vučić izložen iza zatvorenih vrata. On najverovatnije i teži takvom rešenju, da se pridruži sankcijama, ali u onoj meri da zadovolji Brisel, a da previše ne ošteti Moskvu. Da li će to i uspeti, videćemo. Potencijalno možda može da se pridruži sankcijama protiv nekih ljudi iz Putinovog okruženja, a da to ne bude sam Putin. Sve je u igri, a Vučić je trenutno u nebranom grožđu”, kaže Vuksanović za Nova.rs.

Rusija nije Belorusija

Diplomata i bivši ambasador Srbije u Belorusiji Srećko Đukić, međutim, smatra da Brisel neće biti zadovoljan nekim simboličnim rješenjima.

“Moguće je da se prihvati jedan deo sankcija, a drugi ne, moguće je izvršiti takvu selekciju. Na kraju krajeva, Vlada Srbije je to radila kad je u pitanju bila Belorusija. Sankcionisali smo Minsk za neke stvari, a za neke ne. Međutim, Belorusija nije Rusija i mislim da zahtevi Brisela mogu u ovom slučaju biti sasvim druge prirode…

Tako da mislim da u takvoj selekciji između šest paketa sankcija, ako je i bude, Brisel neće biti zadovoljan ako Beograd uvede samo neke personalne sankcije nekim NN licima, političarima koji nemaju nikakav značaj ili u vezi ekonomskih sankcija koje se odnose samo na svojinu ruskih kompanija u Srbiji. Bez obzira na to što je Briselu važno da se Beograd prikloni sankcijama protiv Rusije, makar i simbolično, mislim da će ipak postojati neki njihov minimum”, kaže Đukić.

Kako dodaje, evidentno je i da postoje smetnje na vezama između Beograda i Moskve.

Čitaj još:   Nova crna lista EU: Sankcije za Noćne Vukove– 'odlikaše' SPC, prijatelje Dodika, Vulina, Abazovića… (foto)

“To smo mogli da vidimo kad se pre razgovora Vučića i Putina, Moskva pravila nevešta i rekla da taj razgovor nije ni planiran. Onda je preko noći došlo do obrta, razgovor se desio, kao i dogovor oko snabdevanja naftom i gasom, a onda samo dva dana kasnije novi obrt i Vučić pominje sankcije…

E sad o čemu se pričalo u toku tog razgovora ne znamo, da li je bilo obećanja da sankcija neće biti ili možda naftna formula za gas neće biti onakva kako nam je saopšteno. Odavno sam upozoravao da ti odnosi između Srbije i Rusije nisu transparentni i mi ne znamo li tu ima nekakvog kamenja na putu, koji se za sada ne vide”, zaključuje Đukić.

BONUS VIDEO: Stupar: Narednih 5 godina na vlasti Vučiću će biti POTREBAN padobran

izvor (SB)

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more