IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

BRAVO za Cetinje: Čuva obraz i Evropi… (foto, video)

Prijestonica od 24. februara protestuje protiv agresije Rusije: 100 dana rata– 100 dana podrške Ukrajini…

CETINJE: Crna Gora, Zanimljivosti. vijesti, subota, 04. 06. 2022… 11: 48… BRAVO za Cetinje: Čuva obraz i Evropi… (foto, video)

Ako neki narod zna kako je boriti se protiv većeg i jačeg protivnika – to je crnogorski narod. Zato znamo koje su žrtve potrebne da bi se izvojevala sloboda protiv moćnijeg agresora i nemojte dozvoliti da vas te velike žrtve pokolebaju, nego istrajte u svojoj herojskoj borbi i porazite ruskog agresora– kazao je Todorović na skupu podrške…

podrška ukrajini

Sa Cetinja se čuvao obraz Crnoj Gori kada se sa njene teritorije sprovodila agresija na Hrvatsku 1992. godine, a danas se sa istog mjesta, osim Crnoj Gori, čuvao i Evropi, s obzirom na činjenicu da je crnogorska prijestonica bila jedini grad na starom kontinentu u kojem se od početka ruske agresije na Ukrajinu svakodnevno protestovalo u znak podrške toj evropskoj zemlji.

Stefan Todorović, član neformalne grupe organizatora protesta, saglasan je sa ovakvom konstatacijom i za Pobjedu kaže da, pošto su svijet i Evropa u današnje vrijeme globalno selo, prije svega zahvaljujući razvoju komunikacija, onda je i rat u Ukrajini rat i kod nas.

Priča da je sve počelo razmjenom poruka sa prijateljem koji je konstatovao da je ono što se dešava užasno, da svi ćute i da bi trebalo nešto uraditi. Kako svjedoči Todorović, taj dijalog se završio tako što je prijatelj kazao: „Ja idem na trg da protestujem, pa ko hoće da dođe, neka dođe“.

Stefan Todorović (FOTO: Stevo Vasiljević)

Todorović kaže da su im se, u međuvremenu, mnogi građani Ukrajine koji žive u Crnoj Gori, kako su vidjeli šetnje podrške koje su se od početka rata organizovale na Cetinju, obraćali tražeći pomoć – od humanitarne do smještaja.

– Zbog toga sa simbolične i moralne podrške, koja će se nakon ove šetnje povodom 100 dana rata u Ukrajini nastaviti u istoj formi, ali jednom mjesečno svakog 24. u mjesecu, prelazimo na organizaciju konkretne pomoći za lakšu integraciju Ukrajinaca i Ukrajinki u crnogorsko društvo u saradnji sa Ambasadom Ukrajine – kaže Todorović.

Podrška koja znači 

Aljona Kovriga, majka četvoro djece koja je sa porodicom iz Djenpra došla u Crnu Goru sredinom marta, kazala je Pobjedi, tokom jučerašnjeg obilježavanja 100 dana rata u Ukrajini, da je juče bila treći put na Cetinju i da kada je prvi put boravila u crnogorskoj prijestonici nije bila svjesna da se ovdje svakodnevno, od početka rata, održavaju protesti podrške njenoj zemlji.

– Nijesmo znali da u Crnoj Gori ima takve podrške Ukraijini. Vidjeli smo ukrajinske zastave, čuli ukrajinsku muziku. Bili smo veoma iznenađeni. To što je uradilo Cetinje i njegovi građani je nevjerovatno – kazala je Aljona i dodala da joj je tolika, za nju neočekivana, podrška natjerala suze na oči.

Čitaj još:   EMIR PORUČIO NOVOM PAZARU : MISLIM NA VAS I SVE DOBRE LJUDE(video)

GANUTA PROTESTOM CETINJANA: Aljona Kovriga (FOTO: Stevo Vasiljević)

Maksim Kiaškov, Ukrajinac koji živi u Podgorici i radi u centru za ukrajinsku dijasporu i u štabu za pomoć izbjeglicama iz te zemlje, za naš list kaže da podrška iskazana svakodnevnim protestima protiv ruske agresije na Cetinju za njega znači mnogo.

– Vjerujem da Crna Gora razumije što su dostojanstvo i sloboda, u svakom svom značenju. Sa takvim prijateljima, vjerujem u našu pobjedu. Ova podrška je veoma značajna, ne samo za Ukrajince koji žive u Crnoj Gori, jer će svako od nas ispričati o tome svojim prijateljima i Ukrajincima koji žive širom svijeta, i pokazaćemo im da je Crna Gora istinski podržavala Ukrajinu. Mogu samo da vam se zahvalim na tome – kazao je Kiaškov.

CRNA GORA RAZUMIJE ŠTO SU DOSTOJANSTVO I SLOBODA: Maksim Kiaškov (FOTO: Stevo Vasiljević)

Julijana živi u Crnoj Gori već oko osam mjeseci i kaže da je podrška Ukrajini sa Cetinja za nju i njene zemljake koji žive ovdje od velike važnosti, ali i ne samo za njih.

– Važna je za nas, ali i za Kijev, Marijupolj… i pokazuje nam da je cijeli svijet sa nama. To što je Cetinje jedini grad u Evropi koji je svakodnevno od početka rata pružao podršku Ukrajini, čini me ponosnom na Crnogorce i želim da kažem: hvala vam za ovu važnu podršku – kaže Julijana.

Cetinje je i juče, stotog dana od početka ruske agresije, stajalo uz Ukrajinu i poručilo da ako neko zna kako je boriti se protiv većeg i jačeg protivnika – to je crnogorski narod.

Stefan Tododorović poručio je okupljenim Ukrajincima i Ukrajinkama i predstavnicima ukrajinske ambasade u Crnoj Gori da istraju u svojoj herojskoj borbi za slobodu i da će nesumnjivo pobijediti.

– Pravda je na vašoj strani, a uz slobodarski duh koji prati ukrajinski narod ne možete biti poraženi. Ako neki narod zna kako je boriti se protiv većeg i jačeg protivnika – to je crnogorski narod. Zato znamo koje su žrtve potrebne da bi se izvojevala sloboda protiv moćnijeg agresora i nemojte dozvoliti da vas te velike žrtve pokolebaju, nego istrajte u svojoj herojskoj borbi i porazite ruskog agresora – kazao je Todorović.

Dodao je da svaki pali ukrajinski borac nije dao svoj život uzalud, već ga je ugradio u temelje buduće slobodne ukrajinske države.

FOTO: Stevo Vasiljević

– I nije ga ugradio samo u temelje ukrajinske države i ukrajinske nacije, nego je svoj život dao i za odbranu Evrope, za odbranu evropske civilizacije i odbranu evropskih vrijednosti građenih nakon Drugog svjetskog rata. Zbog toga smo vam neizmjerno zahvalni, što svojm herojskim otporom štitite i nas, i Evropu od mogućih budućih razaranja koja trenutno vi proživljavate – poručio je Todorović.

Cetinjani su na transparentima nosili poruke „Ukrajina Termopil Evrope“, „Ovaj rat tiče se svakoga od nas“ , „Za plavo-žuti svijet, a ne rusko-srpski svet“ i „Odnos prema Ukrajini etički je test našega vremena“.

Čitaj još:   BORIS Mugoša: Neophodno je da oslobodimo popis bilo kakvih tenzija

Osam godina agresije 

Otpravnica poslova u Ambasadi Ukrajine Natalia Fijalka rekla je da svi znaju da agresija Rusije na Ukrajinu ne traje 100 dana, već da je počela prije osam godina.

– Danas cijeli svijet vidi šta uistinu znači ruski mir i što može da uradi bilo kome. Izuzetno smo zahvalni, svi Ukrajinci u Crnoj Gori, ali i u Ukrajini, pravoj podršci Crne Gore u borbi Ukrajine, a najviše smo zahvalni Cetinjanima koji su istrajno svaki dan šetali za podršku Ukrajine. To je slučaj podrške bez presedana koji je moguće demonstrirati – kazala je Fijalka.

Ona je kazala da želi što bržu pobjedu Ukrajine u ratu sa Rusijom.

– To možemo samo uz istrajnu podršku svih naroda i svih demokratskih zemalja koje podržavaju Ukrajinu i demokratske civilizacijske vrijednosti. Slava Ukrajini! – završila je svoje obraćanje Fijalka na Dvorskom trgu, odakle su okupljeni uz pjesme podrške Ukrajini krenuli u šetnju ulicama Cetinja.

ZAHVALNOST ZA CETINJSKU PODRŠKU BEZ PRESEDANA: Natalija Fijalka (FOTO: Stevo Vasiljević)

I ova šetnja, povodom 100 dana rata u Ukrajini, kao i prethodne, završila se ispred zgrade starog Ruskog poslanstva gdje je, već tradicionalno, održan minut ćutanja za žrtve rata i otpjevana ukrajinska himna.

Nakon toga Fijalka se još jednom obratila okupljenima i zamolila sve da ne zaborave ono što se svaki dan dešava u Ukrajini.

– Svaki dan ginu stotine ljudi, vojnici, civili… Svakog dana pogine minimalno dvoje djece. Ne zaboravite to – kazala je Fijalka.

Današnjem protestu, u znak podrške, prisustvovali su ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić, ministarka evropskih integracija Jovana Marović, američka ambasadorka Džudi Rajzing Rajnke.

IZVOR Pobjeda.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more