IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

DRAGINJA VUKSANOVIĆ- STANKOVIĆ: “Nemamo ništa protiv potpisivanja ugovora sa SPC, ALI…”

“Ne vidim razlog da bi Srbima u Crnoj Gori bio bliži Porfirije umjesto Joanikija”, naglasila je Vuksanović-Stanković.

Poslanica Socijaldemokratske partije (SDP) Draginja Vuksanović- Stanković kazala je da nema ništa protiv da se potpiše ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom, ali da je obaveza da se takav dokument zaključi sa Crnogorskom pravoslavnom crkvom.

“Ja to ne bih nazvala Temeljnim ugovorom jer se on zaključuje između država, a SPC nije država, nego registrovana vjerska zajednica u Crnoj Gori. Mi nemamo ništa protiv da se taj ugovor zaključi sa SPC, jer je to ustavna obaveza. Ali smatramo da je ista obaveza da se takav ugovor zaključi sa Crnogorskom pravoslavnom crkvom”, rekla je Vuksanović-Stanković za Prvu TV. 

Ona je poručila da taj ugovor mora biti potpisan u skladu sa Ustavom i zakonima Crne Gore i njime se, kako ističe, mora regulisati pravo na raspolaganje i upotrebu pokretnog i nepokretnog dobra.

“To znači da SPC u Crnoj Gori ne može da ima pravni subjektivitet, već pravni kontinuitet. SPC kao takva 1920. nije postojala u Srbiji, već kao Pravoslavna crkva Kraljevine Srbije. Ona je nosilac prava svih objekata koje je sama sagradila i koje je finansirala Srbija. Pravni subjektivitet može imati samo CPC”, poručila je Vuksanović-Stanković.

Čitaj još:   OPASAN JE SLOBODAN VASKOVIĆ: “IGOR Dodik, član narko kartela koji je porobio RS"... (foto)

Smatra i da bi taj ugovor ispred crkve trebalo da potpiše mitropolit MCP Joanikije, a ne patrijarh srpski Porfirije.

“Ne vidim razlog da bi Srbima u Crnoj Gori bio bliži Porfirije umjesto Joanikija”, naglasila je Vuksanović-Stanković.

Ona je istakla da se sa četiri mjeseca krstila u Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Užičkoj Požegi, rodnom mjestu njene majke, ističući da joj u krštenici stoji da je pravoslavna Crnogorka.

“Ja ne znam što bi meni pisalo sada da se krstim pod Ostrogom”, kazala je poslanica SDP-a.

izvor: SB

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more