IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

GI 21. maj: TEMELJNI UGOVOR, čija vjerodostojnost nije potvrđena, suštinski je običan PAMFLET…

Na Cetinju je danas održan skup pod nazivom “Ravnopravnost– Ne Temeljnom ugovoru”. Iz Građanske inicijative “21. maj” saopšteno je da temeljni ugovor, čija vjerodostojnost nije potvrđena, sa stanovišta prava je ništav akt, a suštinski jedan običan pamflet.

“Evo već dvije godine svakodnevno smo izloženi rješenju „najvažnijeg pitanja od postanka Države Crne Gore“, a to je potpisivanje temeljnog ugovora države i Srpske pravoslavne crkve. Pri tom bombarduju nas informacijama o već pet verzija ugovora, da je sve usaglašeno…

Mi građani Crne Gore treba da vjerujemo ili ne, i navijamo za ili protiv temeljnog ugovora čija sadržina još nije javno objavljena. Temeljni ugovor koji dospio u sredstvima javnog informisanja, a čija vjerodostojnost nije potvrđena, sa stanovišta prava je ništav akt, a suštinski jedan običan pamflet”, poručuju iz GI “21. maj”.

S druge strane, ističu, to što smo u ekonomskom, socijalnom, vrednosnom, bezbjedonosnom sektoru pred kolapsom nije bitno, jer “imamo preča posla, a to je temeljni ugovor”.

“Kod činjenice da su bitne institucije bez snage da se suprostave neviđenom naletu pravoslavnog fundamentalizma, velikosrpskog cunamija na Crnu Goru, prisiljeni smo da priznamo da je SPC tradicionalna crkva u Crnoj Gori. Tako se vlastodršci i ponašaju i rekoše da je najvažniji Zakon o vjerskim slobodama dat na razmatranje samo vjerskim organizacijama, njih četiri, koje po njima imaju status tradicionalnih”, kazali su iz GI “21. maj”.

U važećem Zakonu o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica, kako kažu, niti jednom jedinom odredbom nije definisan pojam temeljni ugovor i tradicionalne crkve.

“Mi koji postupamo po usvojenim zakonima kategorički izjavljujemo nema temeljnog ugovora već samo temeljnih neznalica i manipulatora, nema tradicionalnih crkava, već imamo tradicionalni velikosrpski nacionalizam”, poručuju iz GI “21. maj”.

Čitaj još:   GI 21. maj: U Crnoj Gori je sve postavljeno naopačke... (foto)

Prema njihovim riječima, u pomenutom zakonu o slobodi vjeroispovijesti se samo “propisuje da se odnosi države i vjerskih organizacija mogu definisati ugovorom o međusobnim odnosima”.

“U međunarodnom pravu u odnosima države i crkve je osnovno načelo jednak i ravnopravan položaj svih vjerskih organizacija. Zato sviđalo se to Državi Crnoj Gori ili ne u Crnoj Gori moraju biti ravnopravne i jednake sve vjerske organizacije evidentirane ili registrovane u Jedinstvenoj evidenciji koju vodi Ministarstvo za ljudska i manjinska prava”, navode u saopštenju.

Poručuju da se više “ne smije dozvoliti neravnopravnost i diskriminacija pojedinih vjerskih organizacija”.

“Tu prije svega mislim na Protestansku crkvu, Adventističku crkvu, Crkvu hristovog jevanđelja, Hrišćansku zajednicu Mozaik i mnoge druge vjerske organizacije koje u skladu sa zakonom djeluju u Crnoj Gori”, dodaju oni.

Zato su, kažu, u obavezi da se obrate najvažnijim državnim organima da ih “upozorimo da se ovakvo stanje neće tolerisati i da konačno bez izuzetaka stvore uslove za poštovanje domaćeg i međunarodnog prava o vjerskim slobodama”.

Iz GI “21. maj” predlažu da “Država Crna Gora sa svim vjerskim organizacijama, evidentiranim ili registrovanim u Jedinstvenoj evidenciji, koje to zahtijevaju zaključi Ugovor o međusobnim odnosima”.

“Da Srpska pravoslavna crkva odnosno evidentirane ili registrovane vjerske organizacije SPC u Crnoj Gori mogu sa Državom Crnom Gorom zaključiti isključivo ugovor o međusobnim odnosima, jer bi svako izigravanje Zakona priznanje i potpis Države Crne Gore sa SPC u vezi tzv. Temeljnog ugovora, izazvalo bi nesagledive posledice i ugrozilo mir i stabilnost države, a ovakav čin morao bi biti okvalifikovan kao napad na ustavni poredak”, navode u saopštenju.

Takođe, predlažu da se u javnom djelovanju , sredstvima javnog informisanja po svim pitanjima vjerskih sloboda pozivaju, uvaže stavovi i status, svih vjerskih organizacija koje su do sada smatrane marginalnim.

“Da Vlada Crne Gore, Glavni grad Podgorica i opština Bar besplatno ustupe u Podgorici i Baru plac za izgradnju hrama Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi i tim činom pokažu da nije diskriminisana u odnosu na druge vjerske organizacije kojima je već udovoljeno po ovim pitanjima”, navode iz GI “21. maj”.

Čitaj još:   GI “21. maj”: "MUDRACI" iz PES- a mogli su tražiti i aneks izjave kojim bi se ANDRIJA Mandić i MILAN Pipun Knežević obavezali da... (foto)

Predlažu i da Crna Gora sa jednakom pažnjom pristupa, kako ističu, pomoći i donacijama svim vjerskim organizacijama u vršenju njihovih uvjerenja ili slobode vjeroispovijesti.

“Država Crna Gora pokrene proceduru dobijanja AUTOKEFALNOSTI za Crnogorsku pravoslavnu crkvu u direktnoj komunikaciji sa Carigradskom patrijaršijom”, navode oni, a predloge će dostaviti predsjedniku Crne Gore, predsjednici Skupštine Crne Gore, predsjedniku Vlade Crne Gore i Ministarstvu ljudskih i manjinskih prava Crne Gore.

izvor: gradskiportal.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more