IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

MILO Đukanović: Pokušaj Lavrova je obična politizacija i stvaranje privida o RUSKOFOBSKA atmosferi u Evropi…

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović izjavio je kako pokušaj ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova da dobije dozvolu za prelet od zemalja koje su članice NATO- a i koje su 100- postotno usaglasile svoju spoljnu politiku s Evropskom unijom, obična politizacija i pokušaj stvaranja privida o nekoj rusofobskoj atmosferi u današnjoj Evropi, javlja Anadolija...

Đukanović, koji boravi u Istanbulu, prokomentarisao je otkazivanje posjete ruskog ministra vanjskih poslova Rusije Sergeja Lavrova Srbiji, koja je uslijedila nakon što su Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Bugarska zatvorile zračni prostor za Lavrovov avion.

Na pitanje novinara – da li, zbog donošenja odluke o zatvaranju zračnog prostora za Lavrovov avion, očekuje neki čin neprijateljstva ili osvete od strane Rusije- Đukanović je odgovorio:

– Vi svakako znate da je Rusija već Crnu Goru stavila na spisak neprijateljskih zemalja.

Kazao je kako je to dosta radikalan historijski obrt, podsjećajući da su njegova zemlja i Rusija prije koju godinu proslavile tri stoljeća međudržavnih odnosa.

Čitaj još:   MILO Đukanović: Rožaje je simbol multietničkog sklada Crne Gore... (foto i video)

– Crna Gora ne preduzima nikakve rusofobske politike niti se kod nas promijenilo poštovanje koje imamo prema Rusiji, prema ruskom narodu i prema tradiciji naših međusobnih odnosa. Ono što mi osuđujemo to je politika agresije – rekao je Đukanović.

Dodao je kako su mjere koje preduzimaju u funkciji odgovora na agresiju i u potpunosti 100-postotno usaglašene s vanjskom i sigurnosnom politikom EU-a.

– Ovaj pokušaj ministra Lavrova da dobije saglasnost zemalja koje su članice NATO-a i koje su 100-postotno usaglasile svoju spoljnu politiku s EU- om, da dobije dozvolu za prelet preko naših teritorija je obična politizacija i pokušaj stvaranja privida o nekoj rusofobskoj atmosferi u današnjoj Evropi…

Siguran sam da je ministar Lavrov, ako je zaista ozbiljno razmišljao o tome da posjeti Srbiju, znao kakav će biti odgovor zemalja koje se nalaze na zračnom putu između Moskve i Srbije- zaključio je Đukanović.i

izvor: analitika.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more