IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

TUŽAN Dan kad nas je zauvijek napustio “košarkaški Mocart”… (foto, video)

Dan prije 29 godina u saobraćajnoj nesreći na auto- putu kod njemačkog grada Ingolštata poginuo je Dražen Petrović, bivši jugoslovenski i hrvatski košarkaš i jedan od najvećih sportista svih vremena…

INGOLŠTAT: Svijet, Crna Hronika, Sport, vijesti, srijeda, 08. 06. 2022… 00: 58… TUŽAN Dan kad nas je zauvijek napustio “košarkaški Mocart”… (foto, video)

Poslednju utakmicu Dražen je odigrao protiv Slovenije u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo u Vroclavu. Bilo je to 5. juna 1993. godine. Hrvatska reprezentacija iz Poljske se vraćala avionom, međutim Dražen je na put krenuo automobilom sa djevojkom koja je tada vozila. Nažalost, bila je to njegova poslednja vožnja.

Rođen je 22. oktobra 1964. u Šibeniku. Još kao dječak zavolio je košarku, a njegova upornost i predanost svakodnevnim treninzima uz ogroman talenat brzo ga je vinula među najbolje u svim starosnim ekipama.

U šesnaestoj godini postao je prvotimac Šibenke. A svojim igrama i pogocima klubu iz rodnog grada doneo je titulu prvaka Jugoslavije 1983. godne.

Cibona i Real Madrid bili su nedostižni svim evropskim klubovima u godinama kada je Dražen igrao za njih. Postigavši sve u Evropi, otišao je u najjaču svetsku ligu- NBA…

Čitaj još:   NIKADA NEĆU IZNEVJERITI: OD RAZVODA NEMA NIŠTA, Ovako Karleuša pričala o braku...

Iako je prve sezone zbog politike u Portlandu više sjedio na klupi nego igrao, fenomenalan talanet je pokazao dvije godine kasnije u Nju Džersi Netsima. Ne samo da je 1992. bio najbolji šuter ekipe (pogotovo trojki), nego i najbolji Evropljanin koji je dotad igrao u NBA ligi. Još jedan trofej bio je i onaj najboljeg beka šutera NBA te sezone.

Te godine Dražen Petrović je hrvatsku reprezentaciju odveo do srebra na Olimpijskim igrama u Barseloni, a u finalu su “vatreni” za takmaca imali “drim tim” za koji su igrali najbolji košarkaši u NBA, te ujedno jedni od najvećih igrača u istoriji košarke- Majkl Džordan, Leri Bird, Medžik Džonson, Skoti Pipen…

Kao igrač dobio je Državnu nagradu za sport Franjo Bučar 1992. godine, a posthumno je, ovoga puta za životno dijelo, istu nagradu dobio 2002. godine.

Čitaj još:   SIGURNIH 3:0 za bh zmajeve: Završili očajne kvalifikacije za Euro 2020, čeka nas baraž

Uvršten je u košarkašku Kuću slavnih 2002. godine.

izvor Direktno.rs

Kvartet u Novom Pazaru

 Rukometni klub Novi Pazar angažovao je golmana Janka Gemaljevića, srednjeg Read more