IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

FAŠIZAM U MOSTARU: Partizansko spomen groblje- potpuno PORUŠENO- razbijeno svih 700 ploča… (foto, video)

Partizansko spomen- groblje u Mostaru, koje je ranije više puta vandalizirano, sada je potpuno nestalo sa lica zemlje…

MOSTAR: BiH, Crna Hronika, vijesti, srijeda, 15. 06. 2022… 10: 38… FAŠIZAM U MOSTARU: Partizansko spomen groblje- potpuno PORUŠENO- razbijeno svih 700 ploča… (foto, video)

Vidi se na fotografijama objavljenim na društvenim mrežama, polomljene su sve od oko 700 ploča koje se nalaze u kompleksu.

– Čak ni usred rata lokalni fašisti i njihovi nalogodavci nisu ovako temeljito devastirali Partizansko groblje kao danas. Pisali bi uvredljive grafite, razbili nekoliko ploča, ali ovako sistemsko razbijanje svake od više od 700 spomen-ploča poginuloj mostarskoj omladini se još nije dogodilo.

A sve u momentu u kojem gradonačelnik odbija primiti Savez antifašista na razgovor i u kojem se svašta planira s ovim Bogdanovićevim remek-djelom, pa i navodno uklanjanje ploča- objavljeno je na Facebook stranici Udruga antifašista Grada Korčula, uz fotografije devastiranog spomen- groblja.

Najavljeno je da će u narednim danima antifašisti Mostara vjerovatno protestovati na ulicama zbog ignorisanja i nekažnjavanja počinilaca kaznenih djela kojim se s vremena na vrijeme ovaj nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine uništava.

– Dogovaramo dalje korake. To će vjerovatno biti protesti i krivične prijave. Jasno i glasno ćemo, imenom i prezimenom, prozvati sve koje smatramo odgovornim za uništenje Partizanskog groblja. Pola godine slušamo najave čelnika kako će se raditi i graditi, ovo i ono. Svega je tu kontroverznog i mi smo već reagovali. Onda su rekli da ih ne razumijemo, a sada pitamo razumiju li oni nas? Ovo što se desilo sad je direktna posljedica priče o Trimuši i Lipanjskim zorama. Ovo sve dolazi iz politike – izjavio je za Anadoliju predsjednik UABNOR- a BiH Sead Đulić.

Partizansko spomen groblje je spomenički kompleks u Mostaru posvećen poginulim partizanima NOP-a iz Mostara u Drugom svjetskom ratu.

Čitaj još:   MUNJEVITA AKCIJA: Turski komandosi na sjeveru Iraka neutralisali grupu terorista PKK- a... (foto, video)

U razdoblju od 1992. do 1995. groblje je oštećeno usljed ratnih dejstava. Nakon završetka agresije na Bosnu i Hercegovinu spomen-groblje je nastavilo propadati zbog zapuštenosti i vandalizma.

Prve inicijative za obnovu groblja pojavile su se 2003. godine kada je groblje bilo uređeno do nekog prihvatljivog nivoa, te ponovno otvoreno za javnost 9. maja 2005. povodom šezdesete godišnjice pobjede nad fašizmom.

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika je 23. januara 2006. godine donijela Odluku kojom proglašava spomen-groblje nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

izvor iBalkan.net / agencije AA

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more