IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

MILO Đukanović: Zapadni Balkan u Evropi INTERES i Balkana, ali i EU… (foto, video)

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, sastao se danas sa ministrom vanjskih poslova Slovačke Ivanom Korčokom…

PODGORICA: Crna Gora, Zanimljivosti, vijesti, četvrtak, 16. 06. 2022… 00: 38… MILO Đukanović: Zapadni Balkan u Evropi INTERES i Balkana, ali i EU… (foto, video)

Ako nas je Ukrajina otrijeznila i ako smo shvatili da je u pitanju atak na evropski sistem vrijednosti i bezbjednost, onda je Zapadni Balkan u Evropi interes i Balkana, ali i EU, kazao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović u toku sastanka sa ministrom vanjskih poslova Slovačke Ivanom Korčokom.

Uz zadovoljstvo ponovnom prilikom za susret, Đukanović je zahvalio Korčoku i Slovačkoj na pažnji koju posvećuju našoj zemlji, ali i za sve što je Slovačka uradila i radi za Crnu Goru od obnove nezavisnosti, što je vrijedno poštovanja.

On je podsjetio na izuzetno frekventan politički dijalog na visokom nivou između dvije države, koji je veoma koristan za Crnu Goru imajući u vidu naše strateške ciljeve, punu pripadnost evropskim vrijednostima i integraciju u EU, u čemu komunikacija sa prijateljima pomaže da pravilno razumijemo poruke posebno u aktuelnom geopolitičkom kontekstu”, saopšteno je iz Kabineta predsjednika Crne Gore.

Đukanović je, kako se navodi, informisao Korčoka o prioritetima nove vlade u pravcu deblokade pregovaračkog procesa i učvršćivanja povjerenja investitora, kao i refleksijama ukrajinske krize na proces proširenja i posljedicama dugotrajućeg hibridnog uticaja na region.

Đukanović je istakao važnost jasne i jedinstvene poruke Evrope prema Zaadnog Balkana, “da zemlje aspiranti imaju svoju stolicu u EU, koju će zauzeti kada završe reforme i dostignu standarde”.

Ako nas je Ukrajina otrijeznila i ako smo shvatili da je u pitanju atak na evropski sistem vrijednosti i bezbjednost, onda je Zapadni Balkan u Evropi interes i Balkana, ali i EU”, kazao je Đukanović.

Čitaj još:   MILO Đukanović: Danas smo na Cetinju svjedočili velikoj SRAMOTI SPC i VLADE CRNE GORE... (video)

Korčok se zahvalio za prijem koji je uvijek inspirativna prilika za razgovor, jer čuje ocjene koje daju širu sliku.

“Uz ocjenu da nikada nije previše govoriti o prijateljstvu dvije zemlje i podršci Slovačke Crnoj Gori koja je osnova za dalji razvoj odnosa, iskazao je interes za produbljivanjem ekonomske saradnje kroz okupljanje poslovne zajednice u obostranom interesu”, dodaju iz Kabineta.

Iskazao je, ističu iz Kabineta, punu saglasnost sa ocjenama Đukanovića o “napadnutim evropskim vrijednostima”, što se do početka rata u Ukrajini nije na pravi način percipiralo.

Zato Korčok visoko cijeni to što je “primarni cilj Crne Gore pripadnost evropskom sistemu vrijednosti i integrisanoj Evropi”, o čemu, kako je rekao, Đukanović “otvoreno i glasno govori”.

Ako lider zemlje sa Zapadnog Balkana to govori, onda je to vrijedno pažnje i mora biti primijećeno”, kazao je Korčok.

Ministar Korčok je, kako se navodi, ocijenio da postoji dobar zamajac i elan da se ostvari napredak u ključnim poglavljima pregovora Crne Gore i EU, nakon stagnacije u tom procesu i da je sazrela “svijest da se treba izdići iznad domaćih političkih prilika, vrednujući u tom kontekstu pristup Đukanovića u pravcu doprinosa stabilnosti i članstvu Crne Gore u EU kao jednom od najznačajnijih prioriteta”.

Korčok je poručio da će se zalagati za jasne poruke Evrope ka regionu, jer, kako ističe, ne možemo priuštiti da izgubimo ZB, uz dalji podsticaj napretku Crne Gore u tom procesu. Korčok je uvjeren da Crna Gora zna šta treba da učini na domaćem planu, a Slovačka je tu da je snažno podrži”, ističu iz Kabineta.

Čitaj još:   SARAJEVO, POZNATA IMENA BUDUĆIH MINISTARA U VIJEĆU MINISTARA BiH: Ambasadorica u SAD- u buduća ministrica vanjskih poslova...

Đukanović je uz potvrdu značaja prijateljstva dvije zemlje, istakao da smo spremni da nastavimo da budemo pozitivan primjer koji realizuje reforme i donosi rezultate.

Đukanović i Korčok iskazali su punu podršku davanju kandidatskog statusa Ukrajini”, zaključuju iz Kabineta…

izvor agencije

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more