IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

AMBASADOR UKRAJINE u ZAGREBU: “Neki u Hrvatskoj pokušavaju očuvati lice Putina i ruskih terorista”… (foto, video)

Kiriličev tekst (u kojem imena ruskih dužnosnika piše malim slovima) pročitajte…

ZAGREB: Hrvatska, Crna Hronika, vijesti, petak, 17. 06. 2022… 20: 38… AMBASADOR UKRAJINE u ZAGREBU: “Neki u Hrvatskoj pokušavaju očuvati lice Putina i ruskih terorista”… (foto, video)

Ambasador Ukrajine u Hrvatskoj Vasilj Kirilič za Jutarnji piše o “dopisima čiji autori pokušavaju ‘očuvati lice putina i ruskih terorista'” i kaže: ‘Mržnja je gnjev slabih i poraz njihov.’

Kiriličev tekst (u kojem imena ruskih dužnosnika piše malim slovima) pročitajte u nastavku:

“U ogromnom nizu informacija o brutalnoj agresiji rusije na Ukrajinu, o đavolskom činu ruskih vojnika, gdje god je stupila čizma njihova, događaju se i dopisi čiji autori pokušavaju “očuvati lice putina i ruskih terorista”. Ti su pokušaji drski, licemjerni a ponekad i okrutni.

A i u hrvatskim medijima također.

Ova tvrdnja može se pokazati nevjerovatnom, jer je i sama Hrvatska još nedavno krvarila za odbranu svoje državnosti i svakog pedlja svoje domovine. Ali ne, ponekad se i ovdje čuju glasovi kremaljskog bezumlja.

Čini se, zar je potrebno reagirati na pojedinačne izjave ili članke u medijima, kad je slika potpuno jasna: Republika Hrvatska, njezine Vlada i Sabor snažno podržavaju Ukrajinu u odbrani naše zemlji od ruskog agresora. Krijepi i osnažuje glas hiljada Hrvatica i Hrvata. To je pravi stav Hrvatske i njezinog naroda. A bilo kakve druge uvredljive izjave o Ukrajini, koje se povremeno pojavljuju u medijima ovdje u Lijepoj Našoj, više nisu bitne. Oni samo ističu svoje kremaljsko porijeklo. I razotkrivaju prirodu retora takvih izjava.

Ne reagiram na te izjave i ne apeliram na savjest njihovih retora, jer je ona, valjda, oskudna u njima, već ponavljam istinu koju danas svi dobro razumiju: domaći propovjednici kremlja pokušavaju pedantno ponavljati ono što je napisano ruskim propagandistima, a ponekad čak i usavršiti taj blud. Neko savjetuje ne obazirati se na ove sitnice, jer ne znaju oni što rade: danas viču ‘Hosanna’, a sutra će – ‘razapni’.

Čini se kako Hrvat nikada ne bi rekao da ‘Ukrajina treba odustati od dijela svog teritorija’. Čini se da se Hrvat ne bi usudio govoriti kako Ukrajina treba prestati da se bori ili preda se, jer ‘ako se ovako bude poticalo Ukrajinu da se bori’, ona će izgubiti puno svojih sunarodnjaka.

Čitaj još:   BEOGRAD: Ambasador Crne Gore, Tarzan Milošević ima rok od 72 sata da napusti Srbiju... (foto i video)

Državljanin Hrvatske, članice EU, neće reći da je za dobivanje statusa kandidata za članstvo u EU Ukrajini potrebno pomiriti se s agresorom za kojeg je mir prilika za daljnju ofenzivu. Za koga je Ukrajina teritorij, a ne država, a Ukrajinci, sa stajališta kremlja, kao zasebni narod uopće ne postoje.

‘Ko je rekao da će Ukrajina za dvije godine uopće postojati na karti svijeta?’, rekao je nedavno najbliži saveznik gospodara kremlja dmitriji medvedev, koji, očito, već isprobava carski šešir.

A Putin je još 2008. godine na marginama summita NATO-a u Bukureštu uvjeravao američkog predsjednika Georgea Busha da ‘Ukrajina nije država’.

Stoljećima su ruski carevi, imperatori i komunističke vođe sanjali i ostvarivali planove za uništenje Ukrajine i Ukrajinaca. I uništavali su.

Ništa nije spriječilo njihove potomke da pokušaju provesti ove planove i u 21. vijeku. Na prapovijesni način: istrebljenjem hiljada civilnih Ukrajinaca– žena, djece i staraca, silovanjem, pljačkanjem i hvalisanjem ispred svojih žena i majka osvojenim trofejima. Čak i uz blagoslov koji su dobivali od svojih rodbina: ‘ubijajte ih i silujte gdje god stignete, jer branite domovinu’.

Buča, Irpinj, Borodjanka, Mariupolj, Sjeverodoneck, Rubižne, Popasna, Harkiv postali su oličenje stravične tragedije Ukrajine. I dokaz ljutite mržnje ruske vojske prema Ukrajincima.

Ali mržnja je gnjev slabih. To je osveta iz straha. Jer mrziti, znači biti poražen.

Mržnja je neizlječiva mana. Prolaze vijekovi, a ona se prenosi s koljena na koljeno – osvajati, ubijati i time se hvalisati.

Sve se više ona primjećuje u vremenima, kada se narodi u blizini za svoju slobodu bore i krila svoje raširuju.

Sloboda za Ukrajince je suština njihove prirode, koja se očitovala na raskrižju vijekova. Jer, prema ukrajinskom proroku Tarasu Ševčenku, čiji je spomenik podignut u Zagrebu u Ukrajinskoj ulici, ‘u svom domu svoja pravda, i sila, i volja’.

Uostalom, čini se da su pak i domaći retoričari kremlja i slobodoljubivi jesu, i demokraciju hvale, i na ljudska prava se obaziru.

Čitaj još:   TUGA U KRAJINI: Na Ahiret preselio Karadžić (Alija) ELHAD- DOBRI KRAJIŠNIK, pisac i vrijedan aktivista iz dijaspore... (foto)

Ali strastvena im je želja – služiti caru. Možda će rang povećati ili će rublja dati. Možda i hoće, a možda je već i dao.

A lukavstvo, unatoč hiljadama ubijenih Ukrajinaca, koji su poginuli samo zato što su Ukrajinci i što su domovinu svoju i porodice svoje branili, ostat će kao svjedočanstvo njihovog služenja. Zločestom vođi.

U međuvremenu, trebamo paziti da ne ostanu nepročitane riječi uklesane na spomeniku braniteljima Hrvatske u gradu Solinu: ‘Ko kaže da su umrli, taj ništa ne razumije, oni su samo darovali sebe. Poklonili su tijelo svoje, pa sada kao zraka svjetla svijetle u mraku’.

Ovi su riječi svima nama podsjetnik da dvije države naše, Hrvatska i Ukrajina, kao i sloboda, nisu darovane, već krvlju plaćene.”

BONUS VIDEO: Putin: Novi ruski car I DOX TV

IZVOR Jutarnji list.hr

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more