IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

NOVI PAZAR: Građani protestovali nezadovoljni stanjem životne sredine, dosta im je toksičnog prostora… (foto, video)

Povod za okupljanje više stotina građana bilo je, višednevno, izlivanje mazuta iz “Gradske toplane u rijeku Rašku, okupljeni su zatražili da se to u budućnosti spreči, uradi analiza uticaja izlivanja te opasne materije po zdravlje ljudi, ali i da se pokrenu postupci protiv odgovornih…

NOVI PAZAR: Sandžak, Crna Hronika, vijesti, nedelja, 19. 06. 2022… 18: 28… NOVI PAZAR: Građani protestovali nezadovoljni stanjem životne sredine, dosta im je toksičnog prostora… (foto, video)

Nekoliko stotina građana Novog Pazara protestovalo je u centru grada nezadovoljni stanjem životne sredine u ovom gradu, odnosno, visokim stepenom zagađenja vodotokova i vazduha.

Povod za okupljanje bilo je nedavno, višednevno, izlivanje mazuta iz “Gradske toplane u rijeku Rašku, a okupljeni su zatražili da se to u budućnosti spriječi, uradi analiza uticaja izlivanja te opasne materije po zdravlje ljudi, ali i da se pokrenu postupci protiv odgovornih.

“Izlivanje mazuta je samo inicijalna kapisla, sve naše rijeke su ugrožene i devastirane i sve to je zbog neodgovornog ponašanja ljudi na pozicijama i zato tražimo konačno se krene sa sistemstim rešavanjem tih problema. Posebnu pažnju treba posvetiti izgradnji kolektora za prečišćavanje otpadnih voda. Želim i čist vazduh, dosta nam je više toksičnog prostora”, poručio je jedan od organizatora Ado Marovac.

Okupljeni su poručili da i oni koji nisu došli na protest žele zdravu životnu sredinu, čist i lijep grad i da se nadaju da će svi zajedno uspjeti da poboljšaju stanje i učine Novi Pazar boljim mjesto za život.

Čitaj još:   "Pritisci na Srbiju rastu, mnogi žele kraj sage oko Kosova": Vučić- mogao bih da se povučem... (foto, video)

Lokalnoj samoupravi i nadležnim institucijama su dali rok od mjesec dana da ispune njihove zahtjeve ili će u suprotnom nastaviti sa protestima.

Skup je organizovan pod sloganima “Stop nemaru” i “Hoćemo zdravu životnu sredinu”, a građani su na protest pozivani na društvenim mrežama.

Podršku zahtevima pružili su brojni istaknuti pojedinci iz Novog Pazara, Srbije i regiona.

BONUS VIDEO: Novi Pazar- Protest građana zbog ekološke katastrofe u nedjelju u 16 h…

izvor Danas.rs