IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

BEOGRAD: Radnici Fijata blokirali autoput u oba smera kod Sava centra… (foto, video)

Okupljeni radnici i pored veoma teške situacije ističu da očekuju da će njihovi problemi danas rešiti, jer kažu nije u interesu ni njima ni državi da blokiraju ulice. Oni samo žele da rade i da obezbede svoje porodice…

BEOGRAD: Srbija, Crna Hronika, vijesti, srijeda, 21. 06. 2022… 11: 28… BEOGRAD: Radnici Fijata blokirali autoput u oba smera kod Sava centra… (foto, video)

Nekoliko stotina Fijatovih radnika oko 13 sati blokiralo je saobraćaj u oba smera na autoputu kod Sava centra u znak protesta zbog neuspelih pregovora sa Vladom i kompanijom Stelantis.

Đorđe Milojević, predstavnik radnika istakao je za Danas da su oni spremni za pregovore, ali da država ne odgovara na njihove zahteve.

– Mi smo sinoć zvali premijerku i tražili da razgovaramo sa njom. Ona to nije želela. Tražili smo da organizujemo sastanak danas u 7 sati, ni to nije prihvatila. Zato idemo u Beograd, zna gde može da nas nađe, ako joj je do razgovora.

On ističe da očekuje da im se danas obrati predsednik ili premijerka i da im da pisane garancije da će njihovi zahtevi biti ispunjeni.

Zoran Miljković, predsednik Samostalnog sindikata Fijat plastik, kaže da je država prekršila sva obećanja i da su radnici prinuđeni na ovakav potez.

– Država nam nije dala pisane garancije za stvari koje su pre 15 dana dogovorene u Kragujevcu, premijerka sinoć nije želela ni da nam saopšti broj radnika koji su se odlučili za odlazak u Slovačku. Mi nemamo drugog izbora osim da blokiramo Beograd.

Čitaj još:   BEOGRAD: Eksplozija u autobusu, broje se povređeni... (foto)

On je dodao da se nada da će na ovaj način skrenuti pažnju cele Srbije da vide da je ovo širi problem od Kragujevca i da država ne može ovako da otpušta radnike.

Radnici Fijata blokirali autoput u oba smera kod Sava centra 2
Hoće li stići do Beograda:, foto V. G.

Okupljeni radnici i pored veoma teške situacije ističu da očekuju da će njihovi problemi danas rešiti, jer kažu nije u interesu ni njima ni državi da blokiraju ulice. Oni samo žele da rade i da obezbede svoje porodice.

Izvinjenje Beograđanima zbog eventualnih neprijatnosti

Radnici su nezadovoljni ponuđenim otpremninama od 220 evra po godini staža i zahtevaju da ona bude 1.000 evra po godini staža, kao i da ranjive kategorije radnika budu zaštićene od otkaza.

Oni takođe zahtevaju da budu zaposleni u drugim firmama, najdalje do 50 kilometara od Kragujevca dok traju pripreme za proizvodnju novog električnog automobila.

Predstavnik radnika Igor Anđić rekao je FoNetu da za svaku akciju radnici imaju spremnu reakciju i da će, shodno situaciji, aktivirati neku od pripremljenih opcija.

Nameravamo da blokiramo Gazelu, a da li će biti aktivirana još neka lokacija, zavisiće od „gostoprimstva vlasti u Beogradu“, rekao je Anđić i izvinio se Beograđanima zbog eventualnih neprijatnosti u saobraćaju.

Član pregovaračkog tima Fijatovih radnika u Radnoj grupi koju je formirala Vlada Srbije za rešavanje statusa zaposlenih u fabrici automobila Đorđe Milojević rekao je da su oni juče u dva navrata pokušali da dogovore nov sastanak sa premijerkom Anom Brnabić, ali da je ona to odbila.

Čitaj još:   BEOGRAD ETO GA SAD Milorad Ulemek Legija i JSO oslobođeni optužbi za pobunu...

Zato stižemo u Beograd, a ako se premijerka u međuvremenu predomisli, zna gde može da nas nađe, rekao je Milojević.

BONUS VIDEO: Najava protesta radnika FIAT-a 22. juna u Beogradu

izvor Danas.rs

BEOGRAD: IRFAN MENSUR Opljačkan usred “bijelog dana” i to u centru grada…

Čuveni balkanski umjetnik i glumac Irfan Mensur opljačkan je u centru Read more

BEOGRAD Policija pronašla Fatimu: Jordanka koja je širila HIV Beogradom

Fatema Alas (38) bavila se prostitucijom u centru Srbije, a Read more

BEOGRAD Legija ostaje još dvije godine u srpskom “Alkatrazu”…

U posebnom odeljenju zatvora u Požarevcu, poznatom i kao srpski Read more