IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

OVO ne znači da ste SLABIĆ: Šta to što plačete dok gledate FILMOVE govori o vama kao osobi? (foto, video)

Koliko puta ste samo pokušavali da zadržite suze dok ste gledali tužan film?

ISTANBUL: Svijet, Zanimljivosti, vijesti, srijeda, 21. 06. 2022… 00: 28…OVO ne znači da ste SLABIĆ: Šta to što plačete dok gledate FILMOVE govori o vama kao osobi? (foto, video)

To je znak emocionalne inteligencije…

Iako svi misle da je plakanje zbog takvih scena u filmovima i serijama znak slabosti, to zapravo nije tako.

Sve je stvar hemije i reakcija u našem organizmu, tvrdi neurolog Pol Zak.

On objašnjava da se tokom gledanja filmova oslobađa oksitocin, poznatiji kao hormon ljubavi, kao i da on biva pokrenut vezama koje osećate zbog posrednog društvenog iskustva. Filmska priča je zaokupila vašu pažnju i izazvala emocije.

Oksitocin je tada povezan sa pojačanim osećanjima empatije i saosećanja, dodatno pojačavajući osećanja društvene povezanosti i još više obraćate pažnju na osećanja likova u filmu. Otuda iznenadni emocionalni izliv.

Empatija je znak snage

Prema psihologu Danijelu Golemanu, empatija je jedna od pet ključnih karakteristika emocionalne inteligencije, zajedno sa samosvesnošću, samoregulacijom, motivacijom i socijalnim veštinama.

Pokazalo se da je visoka emocionalna inteligencija povezana sa uspešnim liderstvom, profesionalnim uspehom i akademskim postignućem, kao i boljim društvenim i intimnim odnosima. Povezan je sa psihičkim i fizičkim zdravljem i blagostanjem, a veća emocionalna inteligencija pomaže u suočavanju sa stresom i konfliktima.

Čitaj još:   GI 21. maj: TROBOJKA nema utemeljenje u našoj istoriji, jedina zvanična zastava Crne Gore je ona današnja... (foto)

Plakanje kao odgovor na film otkriva visoku empatiju, društvenu svijest i povezanost– sve aspekte emocionalne inteligencije. Kao takav, to je pokazatelj lične snage pre nego slabosti.

Otvoreno jecanje može biti poseban znak snage, jer pokazuje da se osoba ne plaši da pokaže svoju emocionalnu reakciju drugima.

BONUS VIDEO; Primer paničnog napada – simptomi, iskustva i lečenje panike.

Plakanje nije znak slabosti

Razlog zbog kog se plakanje uz film smatra znakom emocionalne slabosti je taj što se plakanje, posebno plakanje kao odgovor na bol drugih, vidi kao stereotipno žensko ponašanje.

Dodajte tome da je oksitocin, i njegov odnos sa empatijom i društvenim vezama, snažno povezan sa rađanjem dece, i uspostavlja se veza plač–žensko–slabost.

Ali nema ništa slabo u demonstriranju svoje emocionalne inteligencije. Emocionalni plač je jedinstveno ljudsko ponašanje. Dobri filmovi nas ugrađuju u drugi svet, izazivaju snažne emocije i pokreću biološke procese u našem mozgu.

Kada vas iznenada preplave suze, pokazujete snažnu empatiju. Zato budite ponosni na svoju emocionalnu inteligenciju– i možda potražite neki film za plakanje kako biste proverili emocionalne reakcije svojih prijatelja.

Čitaj još:   AMSTERDAM: Zabrana, obilaska ULICE CRVENIH FENJERA... (video)

BONUS VIDEO: Što gledanje horor filmova govori o vama?

Izvor: Objektiv.rs

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more