IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

KO SVE IDE SA DRITANOM Abazovićem u BEOGRAD: Delegacija od “SAMO” 12 članova…

Vlade Crne Gore usvojila je juče Platformu za zvaničnu dvodnevnu posjetu premjera Dritana Abazovića Srbiji, koja je planirana za 29. i 30. jun. Abazović će predvotiti brojnu delegaciju u kojoj je pored njega još 11 članova.

Delegaciju Vlade Crne Gore tokom posjete Srbiji predvodiće Dritan Abazović, a članovi delegacije biće Ana Ražnatović otpravnik poslova u Ambasadi Crne Gore u Srbiji, Vladimir Joković potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, Aleksandar Damjanović ministar finansija, Ana Novaković Đurović ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Đorđe Radulović savjetnik predsjednika Vlade za vanjsku politiku, Ana Rašović šefica Kabineta predsjednika Vlade, Ivo Šoć savjetnik predsjednika Vlade za pravna pitanja, Miloš Perišić savjetnik predsjednika Vlade za medije, Radivoje Koprivica savjetnik predsjednika Vlade za digitalne medije, Jelena Maraš sekretarka Vijeća za nacionalnu bezbjednost, Milena Marković savjetnica u Ambasadi Crne Gore u Srbiji.

Abazović će, kako se navodi u Platformi, razgovorati sa zvaničnicima Srbije o aktuelnim temama od interesa za Crnu Goru, o pitanjima dalje saradnje, a sve u cilju unapređenja političkog dijaloga i jačanja bilateralnih odnosa.

Tokom posjete, osim sa srpskom premijerkom Anom Brnabić na čiji poziv Abazović i ide u Srbiju, planirani su susreti i sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, kao i drugim visokim zvaničnicima susjedne države.

U crnogorskoj Vladi smatraju da zvanična posjeta Abazovića predstavlja potvrdu opredijeljenosti Crne Gore da sa Srbijom gradi otvorene, dobrosusjedske i prijateljske odnose, na temelju evropskih vrijednosti i tradicionalno bliskih uzajamnih veza.

Čitaj još:   Četverica taksisti iz Sombora uhapšeni u Novom Pazaru, dok su prevozili... (foto)

“Regionalna saradnja ostaje jedan od glavnih uslova za ostvarivanje napretka u evropskoj integraciji i ispunjenju zajedničkog vanjskopolitičkog cilja– članstva u Evropskoj uniji. Takođe, najavljena posjeta biće prilika da se razgovara o ranije pokrenutim inicijativama i temama, koje će biti ponovo razmotrene i potencijalno obnovljene…

Jedna od njih je i konkretizovanje saradnje kroz uspostavljanje mehanizma zajedničkih sjednica dvije vlade, na kojim bi se detaljnije razmatrala ključna politička, ekonomska i sva druga pitanja iz domena saradnje dvije države”, saopšteno je iz Vlade.

Dodaje se da će pored političkog dijaloga na visokom nivou, dvije strane sagledati mogućnosti za dalje unapređenje saradnje u oblastima robne razmjene, energetike, turizma, infrastrukture i ostalih oblasti za koje postoji potencijal daljeg jačanja.

“Imajući u vidu sve veću neizvjesnost i mogućnost izbijanja globalne ekonomske krize, posebno u oblastima energetike i poljoprivrede, kao direktne posljedice rata u Ukrajini, razmatraće se najbolji model za ublažavanje potencijalnih posljedica, kroz intenziviranje međudržavne saradnje i predlaganjem konkretnih zajedničkih aktivnosti”, navodi se u Platformi.

Iz Vlade tvrde da zvanična posjeta Abazovića, u prvim mjesecima od preuzimanja funkcije, ukazuje na želju Crne Gore da sa Srbijom ubuduće gradi otvorenije dobrosusjedske i prijateljske odnose.

Čitaj još:   ŠTOKHOLM: Gledajte kako bh šampion Amel Tuka u trci Dijamantske lige, pobijeđuje (video)

“Posjeta će, takođe, kroz intenziviranje političkog dijaloga, doprinijeti jačanju dugotrajne regionalne stabilnosti i saradnje u oblastima od obostranog interesa”, zaključuju u Vladi.

Troškove posjete snosi Vlada Crne Gore.

izvor: cdm.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more