IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

MILO Đukanović nakon sastanka u Briselu: Crnu Goru zanima članstvo u Evropskoj uniji, a ne alternativa članstvu u EU… (foto, video)

Crnu Goru zanima članstvo u Evropskoj uniji, a ne alternativa članstvu i podržaće sve, uključujući Evropsku političku zajednicu, ukoliko je to još jedna forma koja može dovesti do ubrzanja tog procesa, poručio je danas predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, poslije samita Zapadni Balkan– EU u Briselu…

BRISEL: Svijet, Zanimljivosti, vijesti, petak, 24. 06. 2022… 00: 28… MILO Đukanović nakon sastanka u Briselu: Crnu Goru zanima članstvo u Evropskoj uniji, a ne alternativa članstvu u EU… (foto, video)

Osnovna ideja je članstvo u EU za sve zemlje Zapadnog Balkana. Podržaćemo sve, uključujući Evropsku političku zajednicu ukoliko je to još jedna forma koja može dovesti do ubrzanja procesa ostvarivanja članstva, istakao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović nakon današnjeg sastanak lidera EU i Zapadnog Balkana u Briselu.

“Ideja oko Evropske političke zajednice nijesu supstitut za članstvo, nego su novi okvir kojim se dopunjava institucionalni odnos između zemalja Zapadnog Balkana i EU. Okvir koji može pomoći da se pospješi proces, ali je osnovna ideja članstvo za sve zemlje Zapadnog Balkana”, istakao je predsjednik Crne Gore.

Crnu Goru, naglasio je Đukanović, zanima članstvo a ne “alternativa članstvu”.

“Naravno, podržaćemo sve, uključujući Evropsku političku zajednicu ukoliko je to još jedna forma koja može dovesti do ubrzanja procesa ostvarivanja članstva”, istakao je Đukanović.

Milo Đuaknović
Milo Đukanović

U ovom trenutku, kako dodaje, ne postoji spremnost da se razgovara o datumima za člantvo, ali postoji, kaže, raspoloženje da se radi na unapređenju ambijenta.

“Prije svega na otklanjanju prepreka koje su se iskazale, najdirektnije u slučaju Bugarske i njenog odnosa prema Sjevernoj Makedoniji, imajući u vidu i paket prema Albaniji”, rekao je predsjednik države.

Đukanović je poručio da se na Evropskom savjetu “iskreno i jedinstveno razmišlja kako eliminisati prepreke da bi se omogućio nesmetan dalji proces integracija”.

Svuda se čuju riječi ohrabrenja za Crnu Goru i pozdravlja se to što je promjena Vlade označila nastavak politike dinamičkog kretanja Crne Gore ka evropskom cilju, rekao je Đukanović.

On je istakao da se od Crne Gore očekuje da se ispune standardi u vladavini prava.

“Moja poruka je da ne tražimo prečice i spremni smo da u kratkom roku stvorimo uslove za deblokadu pregovaračkog procesa u poglavlju 23, time i ukupnom pregovaračkom procesu. Crna Gora je zemlja koja je u stanju da i u naredom periodu bude zemlja koja će prednjačiti na evropskom putu i i dalje biti promoter evropskih vrijednosti u regionu Zapadnog Balkana”, naglasio je Đukanović.

Čitaj još:   BOŽANA JELUŠIĆ: Na odmoru sam, nemam vremena da gledam šta rade DRITAN Abazović i FILIP Adžić... (foto)

Na strani evropskih vrijednosti

“Crna Gora je veoma logično, konzistetno i politički mudro, stala na stranu evropskih vrijednosti”, kazao je Đukanović govoreći o svrstavanju Crne Gore na stranu evropskih partnera.

Vrlo je ugodno čuti, ističe Đukanović, ocjene na račun Crne Gore koja, prema ocjenama svih, potpuno dijeli evropske vrijednosti.

“Nije Crna Gora djelimično svrstana uz evropske vrijednosti, nego ih apsolutno baštini”, dodao je on.

Đukanović ističe da, benefit na koji se može računati do potpunog članstva u EU, jeste omogućavanje bržeg pristupa evropskim fndovima.

“Mislim da će obogaćeni instrumentarij za dalju saradnju između Zapadnog Balkana i Evropske unije omogućiti brži pristup evropskim fndovima. To je benefit na koji bi se mogao računati u prelaznom periodu do potpunog članstva. Mislim da će nam u tim godinama biti dragocjena ova ocjena o potpunoj usaglašenosti Crne Gore sa evropskom, vanjskom i bezbjednosnom politikom”, istakao je Đukanović.

Sa druge strane, kaže, da nasuprot tome čuje “vrlo kritičke ocjene iz jednog dijela EU”.

“Govorim o baltičkim i skandinavskim i drugim zemljama, koje striktno insistiraju da neće podržati niti jedan dalji korak u procesu evropske integracije zemljama koje nisu sa obije noge stali na stranu evropskih vrijednosti. Insistira se na tome da se ne može biti istovremeno na strani slobodnog izbora svake nezavisne i suverene države sa razumijevanjem za agresiju na te iste vrijednosti. Crna Gora nema tu vrstu moralnog i političkog raspeća, nego smo veoma logično, konzistetno i politički mudro, stali na stranu evropskih vrijednosti”, ocijenio je predsjednik Crne Gore.

Vidjećemo koji je realni kapacitet nove Vlade

“Nova Vlada pokazuje riješenost da obnovi reformske napore i dinamiku hoda Crne Gore ka članstvu u EU”, poručio je Đukanović.

On je ovo rekao odgovarajući na pitanje da li je zadovoljan kako nova Vlada radi posao kada je riječ o evropskim integracijama.

“Prije nekoliko mjeseci imali smo sumnju od strane ključnih evropskih i evroatlantskih partnera u istrajnost Crne Gore u njegovanju evroatlanskih vrijednosti. Na sreću, ta Vlada je završila svoj mandat, došli smo do nove Vlade i ona sada pokazuje riješenost da obnovi reformske napore i dinamiku hoda Crne Gore ka članstvu u EU”, istakao je Đukanović.

Vidjećemo, kaže predsjednik države, koji je realni kapacitet Vlade.

“Treba uvijek da se podsjetimo o čemu smo govorili u domaćoj političkoj komunikaciji prethodnih mjeseci. Nema nikakave sumnje da to nije idealna vlada. Mislim da je idealan scenario bio organizovati izbore i dobiti političku vladu, jer Crnoj Gori treba moćna politička vlada koja će biti u stanju da zemlju vodi maksimalnom dinamikom ka strateškom cilju – članstvu u EU”, naglasio je Đukanović.

Čitaj još:   Dnevni horoskop za 1. decembar 20243. godine

Podsjetio je da nije “postojala spremnost da se organizuju prijevremeni parlamentarni izbori”, i da se moralo birati između “one vlade koja je potpuno dovela zemlju u ćorsokak i nove Vlade koja je bila realno moguća”.

“Manjinska vlada ima oročen vijek trajanja od godinu dana. Svi koji smo akteri u toj Vlade, složili smo se oko prioriteta. Kada govorimo o godini dana mandata možemo govoriti o dva zadatka – deblokada pregovračkog procesa i pokušaj povratka povjerenja strateških investitora”, ocijenio je Đukanović.

Predsjednik Crne Gore kaže da primjećuje “napor koji nova Vlada ulaže i na jednom i drugom zadatku”.

“Sada je pitanje kapaciteta, u kojoj će ga mjeri pokazati da te zadatke istvare. Treba da budemo optimisti, da damo šansu. Imamo Vladu koja je bila jedino moguća, nema sumnje da je bolja od onog št smo imali tokom prethodnih godinu i po dana. Sada treba da pokušamo ovo vrijeme da optimalno iskoristimo za povratak Crne Gore za magistrlni put razvoja”, nagalsio je Đukanović.

izvor CdM.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more