IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ISTORIČAR Bešlin: DRITAN Abazović ide na poklonjenje Vučiću i rukoljub Porfiriju, a može i obrnuto… (foto)

Mislim da on prije svega dolazi na poklonjenje Aleksandru Vučiću ili na rukoljub patrijarhu Porfiriju, a može i obrnuto. Nijesam čak ni ironičan, hoću da kažem da je tu riječ o velikoj nesrazmjeri i da nema govora o nekavom reciprocitetu u odnosima”

Istoričar Milivoj Bešlin predstojeću posjetu premijera Dritana Abazovića Srbiji vidi kao odlazak na poklonjenje Vučiću. Kao domet ove posjete Bešlin za Antenu M navodi da će Abazović po povratku iz Beograda još manje insistirati na ispunjavanju uslova koji su Crnoj Gori potrebni za proces pristupanja Evropskoj uniji, te da umjesto toga da otvara teška i bolna pitanja poput pristupanja Otvorenom Balkanu i ugovora sa SPC, koja će još više udaljiti Crnu Goru od EU.

Na pitanje kako objašnjava to što je Abazović već treći premijer koji dolazi u zvaničnu posjetu Beogradu, dok sa druge strane godinama nema uzvratne posjete, Bešlin kaže da nije siguran da Abazović zapravo i dolazi u zvaničnu posjetu Srbiji.

”Mislim da on prije svega dolazi na poklonjenje Aleksandru Vučiću ili na rukoljub patrijarhu Porfiriju, a može i obrnuto. Nijesam čak ni ironičan, hoću da kažem da je tu riječ o velikoj nesrazmjeri i da nema govora o nekavom reciprocitetu u odnosima.

Dakle, tri premijera Crne Gore su, koliko se sjećam, bili ili dolaze u zvaničnu posjetu Srbiji. Jedan je bio u pokušaju ravnopravnih odnosa, govorim o Dušku Markoviću, dok druga dvojica, Zdravko Krivokapić i Abazović, dolaze poniženi i potčinjeni na neku vrstu poklonjenja onima koji su ih, na kraju krajeva, i doveli na vlast. Dakle, poslije tri crnogorska premijera, mi nemamo nijednog premijera Srbije koji ide u uzvratnu posjetu i to govori da Srbija i Vučićev režim Crnu Goru godinama u kontinuitetu posmatra kao svoje unutrašnje pitanje”, rekao je Bešlin.

Čitaj još:   EU objavila kada OTVORA GRANICE za zemlje koje nisu članice... (foto i video)

To znači i da su dometi ove posjete udaljavanje Crne Gore od puta ka EU, smatra Bešlin.

”Dometi posjete mogu biti samo da će poslije nje Dritan Abazović još manje u Crnoj Gori insistirati na ispunjavanju uslova koji su joj potrebni za proces pristupanja Evropskoj uniji, a podsjećam da je Crna Gora trenutno jedina država zapadnog Balkana kojoj se nudi realna perspektiva članstva…

Umjesto koncentracije ove Vlade na ispunjavanje evropskih uslova, Abazović otvara bolna i teška pitanja koja su potpuno irelevantna za proces pridruživanja i čak će udaljiti Crnu Goru od evropske integracije. To su pitanja pristupanja Vučićevom i Raminom ”Otvorenom Balkanu”, odnosno velikoj Srbiji i velikoj Albaniji, i pitanje ugovora sa državnom crkvom Srbije”, rekao je Bešlin.

On se nada da Abazović neće po dolasku u Beograd provesti tri sata u podrumu beogradskog aerodroma, kao većina poslanika crnogorskog parlamenta uz izuzetak poslanika DF-a i URE. Dodaje da ako bi Srbija htjela da pokaže minimum dobre volje, za početak bi mogla da Crnoj Gori izruči nekog od visokorangiranih kriminalaca, .

Čitaj još:   Đurašković: DRITAN direktno odgovoran za otimanje Cetinjskog manastira

”Recimo bivšeg predsjednika državne zajedice. Ili bi Vučić mogao da ispuni obećanje iz oktobra 2016. godine da će dokaze o pokušaju državnog udara u Crnoj Gori, koje Srbija ima, isporučiti državnim organima Crne Gore”, kazao je Bešlin.

Zaključio je da ”nema otvorenog Balkana ako regionu nudite pesnicu umjesto otvorene ruke i dobre volje”.

izvor: aktuelno.me

SAMARA: Vučićev sin među kriminalcima na utakmici Srbija- Kostarika…

Fotografije prikazuju Danila Vučića kako navija u grupi ljudi, među Read more

Adil Osmanović u Novom Pazaru: Vučić mora osuditi Dodikove izjave…

Zamjenik predsjednika SDA i ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović, Read more