IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

MIKA Živković: DRITAN dok je u Kijevu GLUMIO RAMBA, u Beogradu će igrati ulogu MIROTVORCA…

Abazović je produžena ruka različitih uticaja i interesa, a Vlada na čijem je čelu najmanje je njegova i crnogorska. Neki Abazovićevi mentori biće izigrani. Nažalost i na našu nesreću, mislim da Abazović najvjernije služi Vučiću i velikosrpskim nacionalnim interesima. Veoma sam zabrinut razvojem događaja i činjenicom da oni na čijim leđima počiva ova vlada „mudro“ ćute

POBJEDA: Delegacija Vlade od čak dvanaest članova putuje 29. јuna u zvaničnu posjetu Beogradu. Premijer Abazović najavljuje ,,resetovanje“ odnosa dvije države. Što Vi očekujete od ove posjete?

ŽIVKOVIĆ: Ono što je najvažnije biće završeno ,,iza zatvorenih vrata“. Posjeta će biti teatralna, uz obilje iskaza lažne ljubavi. Kao što je u Ukrajini sramno izigravao Ramba, Abazović će u Beogradu izigravati mirotvorca i sebe predstaviti kao najvećeg prijatelja Srbije i srpskog naroda…

Strašan je to glumac i vjerujem da trenutno sa svojim brojnim saradničkim timom uvježbava zadatu ulogu. Svojim ponašanjem na javnoj sceni Abazović, nažalost, sve više podsjeća na Vučića- sada je zabrinut za energente, za hranu i prezimljavanje… Nesumnjivo, taj susret će biti idiličan i više će ličiti na predstavu za široke narodne mase nego na ozbiljan susret dva državnika…

POBJEDA: Manjinska vlada premijera Dritana Abazovića navodno je formirana kako bi odblokirala proces evropskih integracija. Je li to stvarni cilj ove Vlade?

ŽIVKOVIĆ: Vlada Dritana Abazovića rezultat je trulog političkog kompromisa. Nažalost, građanske suverenističke stranke koje podržavaju Vladu povjerovale su da je ona manje zlo od prethodne.

Sudeći po prvim potezima, nijesam siguran da su bili u pravu. Ne zaboravite da je upravo Abazović kandidovao Krivokapića za premijera i da se sa njim odlično slagao. Baš kao i sa Leposavićem, sa Vesnom Bratić, sa Spajićem, Injac, sa Milatovićem…

Čitaj još:   Živković: Dan žalosti u nekoliko CRNOGORSKIH OPŠTINA izraz TUŽNE STVARNOSTI

Abazović je opasniji politički igrač od Krivokapića i može nanijeti nemjerljivo veće štete Crnoj Gori od onih koje je proizveo njegov prethodnik. Riječ je o čovjeku koji jedno kaže, drugo misli, a treće radi.

Onako kočoperan i teatralan, pun je praznih priča i lažnih obećanja. Ipak, tokom posljednjih pedesetak dana, bio je najubjedljiviji i najistrajniji u zalaganjima za ,,Otvoreni Balkan“ i „temeljni ugovor“ sa Crkvom Srbije. To su projekti koje nije želio ni njegov prokazani prethodnik Zdravko Krivokapić i mislim da je zadatak Abazovića da završi ono što nije uspio Krivokapić.

Budući da su dva projekta koja Abazović gura u suprotnosti sa crnogorskim državnim i nacionalnim interesima, tj. da su na liniji hegemonističke, svetosavske i velikosrpske politike, koja Crnu Goru, zarobljenu u balkanskom vilajetu, vidi kao plijen, tj. kao drugu srpsku državu, jasno je da ova Vlada urušava put Crne Gore ka EU i vodi je ka njenom trajnom nestanku.

Nastavi li, Abazović rizikuje ne samo pad sopstvene Vlade, nego i gubljenje šanse da kao država iskoristimo priliku koja se možda nikada više neće ukazati- napredak na evropskom putu.

POBJEDA: Je li onda ovo uopšte Vlada Dritana Abazovića? Ko je njen stvarni ,,vlasnik“?

ŽIVKOVIĆ: Na to pitanje odgovor nema ni sam Abazović. Njegova Vlada ima mnogo mentora, kojima je Abazović mnogo toga obećao. EU i SAD-u, na primjer, govori ono što oni vole da čuju. Istovremeno, Vučiću i Porfiriju dao je čvrsta obećanja da će Crnu Goru uvesti u OB i potpisati „temeljni ugovor“ sa Crkvom Srbije. I to onakav kakav odgovara Srbiji.

Čitaj još:   Vlahović: DRITANOV stav potvrda njegove lojalnosti Vučiću...

Demokratskom frontu je obećao da će sačuvati njihove najvažnije kadrove po dubini i širini. Milu Đukanoviću i DPS- u- posvećenost evropskom putu, sa što manje talasanja koja bi im mogla naškoditi. Najzad, onima koji su ga iznjedrili- ,,Vijestima“, M. Peroviću i Ž. Ivanoviću – privilegije, kadrovanja, dio državnog plijena i ko zna što još. U tom smislu, Abazović je produžena ruka različitih uticaja i interesa, a Vlada na čijem je čelu najmanje je njegova i crnogorska. Neki Abazovićevi mentori biće izigrani.

kompletan tekst na http://pobjeda.me

Autorka:Tamara Nikčević

izvor: pobjeda.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more