IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

OGLASIO SE Marko MANDIČ, glumac koji je obnažen izvodio performans: “Nije mi jasno”… (foto, video)

Sarajevska policija kaznila je slovenačkog glumca Marka Mandiča zbog uključivanja elemenata golotinje u subotnji nastup u sklopu međunarodnog festivala ispred Narodnog pozorišta Sarajevo…

SARAJEVO: Regija, Crna Hronika, Vijesti, utorak, 28. 06. 2022… 09: 28… OGLASIO SE Marko MANDIČ, glumac koji je obnažen izvodio performans: “Nije mi jasno”… (foto, video)

Izvođenje performansa “Together” na Trgu Susan Sontag ispred Narodnog pozorišta Sarajevo, slovenačkih umjetnika, glumaca, plesača i koreografa Leje Jurišić i Marka Mandiča, prekinuto je ovog vikenda u Sarajevu. Scene u kojima glumac nag hoda po javnoj površini uznemirile su građane.

Mandič je za N1 Slovenija objasnio šta se desilo.

– Neki su imali problema, jer u predstavi je i golotinja- rekao je Mandič.

Policija je, kaže on dalje, korektno postupala prema svima umješanim.

– I sa onima koji su imali problema sa predstavom i sa nama – kazao je.

On je dodao da mu nije poznat razlog zašto organizatori festivala nisu sproveli sve procedure za javnu manifestaciju.

Mandić je također naglasio:

– Tema festivala je ljubav i suživot između ljudi i zajednica. Sadržaj predstave Zajedno je i ljubav. Ali ljubav uključuje i tijelo, često nago tijelo. Zato mi je čudno, prije svega, da struje koje najviše promiču povećanje nataliteta imaju najviše problema s tjelesnošću.

Čitaj još:   CETINJANE PORUČILO MITROPOLITU SPC I NJEGOVOM BRATU: Bolje mala UKRAJINA, nego VELIKA SRBIJA; OtaZ Gojko- Ko je počeo rat? (foto, video)

Kako je dodao Mandič, incident u Sarajevu neće utjecati na dalje prikazivanje predstave.

– Svaka predstava je test sa publikom i okolinom u kojoj se igra- dodao je.

Performans je trebao trajati šest sati– od 18 do 24, no prekinut je u 22 sata. Zastupnik u Skupštini KS Haris Zahiragić pozvao je policiju, koja je na mjestu događaja ustanovila da organizatori nemaju dozvolu o javnom izvođenju performansa, a glumci su kažnjeni jer je golotinja na javnom mjestu zabranjena zakonima ove države.

Uslijedilo je izvinjenje građanima Sarajeva, a uputila ga je direktorica Festivala Zvrk Jasmina Prolić. Istakla je da “nije znala sadržaj performansa”.

– Prepoznajem svoju grešku i slažem se da to nije bio primjeren sadržaj za javni trg– naglasila je Prolić.

izvor N1 / Radiosarajevo.ba

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more