IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

BUDIMPEŠTA- Svjetsko prvenstvo za vaterpoliste: Moćna Španija na putu do polufinala, želimo da ,,Ajkule“ prevaziđu sebe… (foto, video)

Vaterpolo reprezentacija Crne Gore samo jednom u istoriji igrala je polufinale Svjetskog prvenstva…

BUDIMPEŠTA: Svijet, Sport, vijesti, srijeda, 29. 06. 2022… 11: 28… BUDIMPEŠTA- Svjetsko prvenstvo za vaterpoliste: Moćna Španija na putu do polufinala, želimo da ,,Ajkule“ prevaziđu sebe… (foto, video)

Da bi večeras u Budimpešti uradila što i u Barseloni 2013. (kasnije uzela srebro), moraće da odigra savršen meč, da bude mnogo bolja nego u dosadašnjem toku šampionata, suštinski – da prevaziđe sopstvene mogućnosti.

,,Ajkulama“ ne stoji ,,mač nad glavom“ jer je Španija kao aktuelni evropski i svjetski vicešampion, polufinalista Olimpijskih igara iz 2021, izraziti favorit, po nekim prognozama najveći u sva četiri četvrtfinalna para.

Crnoj Gori se ne daju velike šanse, ali u takvoj ulozi je i lakše igrati.

– Željeli smo da uđemo među osam da bismo imali priliku da igramo s najvećima i za ono najveće. Pritisak je postojao, sada je imperativ manji, ali motiva sigurno nikome ne nedostaje. Мogu biti zadovoljan jer smo u odlučujućim momentima u grupi, kao i protiv Japana– naročito u posljednjoj četvrtini – imali stabilnost u odbrani kad je trebalo da se riješi utakmica– rekao je selektor Vladimir Gojković.

Biti fokusiran sve vrijeme

,,Ajkule“ su imale mnogo problema u osmini finala, da nije bilo sjajnog golmana Dejana Lazovića sa 20 odbrana vjerovatno bi meč s Japancima otišao u drugom smjeru.

– Što se tiče Japana, znali smo da može biti onakva utakmica. I u četvrtfinalu nas čeka veliki meč, znamo s čime ćemo se suočiti. Španija izuzetno dobro radi stvari na kojima insistira, a koje se mogu zaustaviti ako budemo fokusirani sve vrijeme. U tome je ključ, da ih svedemo na broj golova koji bismo mogli da uzvratimo. Igraju agresivnu odbranu i ne ostavljaju prostor za mnogo slobodnih šuteva – naveo je Gojković.

Naša selekcija je šampionat otvorila porazom od Mađarske (12:8), s Gruzijom igrala na jednu loptu (10:9), da bi poslije egzibicije s Brazilom (20:5) do kraja strijepila protiv Japana (10:9).

Teško je ocijeniti koji su limiti podmlađene ekipe s četiri debitanta na velikim takmičenjima, ali je jasno da ,,ajkule“ mogu bolje od onog što su prikazale.

– Protiv Mađara smo primili 12 golova, poslije smo vidjeli da su bile tri, četiri situacije za koje smo se spremali i gdje smo morali da se odbranimo. Takve ekipe to ne praštaju. Duel s Japanom je teško komentarisati, njihov stil je potpuno drugačiji, imaju veliki broj šuteva. Protiv Gruzije je bilo dobro, istina uz veliki broj promašaja, kad se završi takmičenje analiziraćemo sve kako je bilo – podvukao je Gojković.

Što manje promašaja…

Crna Gora je izgubila posljednja dva meča od Španije – na Olimpijskim igrama 2021. bilo je 8:6 za ,,furiju“, dok je u aprilu ove godine na evropskim kvalifikacijama za završni turnir Svjetske lige ekipa Davida Martina slavila u Podgorici 15: 10.

Čitaj još:   EKSKLUZIVNO: Nacrt posljednje verzije TEMELJNOG UGOVORA

– U Tokiju smo bili u drugačijem sastavu nego sada i u cijelom tom olimpijskom ciklusu igrali smo dobro sa Španijom. Mislim da nam je to bio prvi poraz od njih. Na Igrama smo ih u posljednje dvije četvrtine sveli na četiri, pet šuteva, dominirali smo, ali i promašivali dosta – podsjetio je Gojković.

– U Podgorici smo se vratili poslije 2: 6, međutim, omeo nas je njihov presing i pravili su serije. Do kraja treće četvrtine bilo je jedan razlike, što znači da moramo koristiti šanse, ne smijemo promašivati kao protiv Mađara, kako bismo iz toga mogli da imamo stabilnu odbranu i držimo utakmicu što duže u egalu.

Đurđić: Imamo šansu…

Španija je u grupi rutinski odradila mečeve s Kanadom (19: 2) i Južnoafričkom Republikom (28:2), potom nadoknadila četiri minusa zaostatka protiv Italije (10: 6) i slavila 14: 12….

Munaris, Granado, Perone, Taulj i ostali španski asovi posljednju utakmicu odigrali su u subotu, odmorniji su od naših vaterpolista, ali zna to da bude i ,,mač s dvije oštrice“.

– Osjećam da, ako odigramo dobro, može biti neizvjesno i da nam ovaj meč može donijeti mnogo. Vidjeli smo i u grupi i u osmini finala da

zbog toga što smo podmlađeni mnoge ekipe misle da mogu da nas pobijede i ispadne težak meč do kraja. Nadam se da ćemo protiv Španije biti bolji i nametnuti naš stil – rekao je Bogdan Đurđić.

Za pobjedu nad Španijom treba da se poklopi mnogo stvari.

– Sigurno je da su Španci brži od Mađara, igraju jači presing, vidjećemo da li ćemo uspjeti da odgovorimo na to. Mislim da uz dobro izdanje imamo šanse, da posjedujemo kvalitet da igramo s njima iako su Španci jedan od favorita prvenstva. Imamo igrače sličnog kvaliteta, sve će zavisiti od trenutne motivacije, od nečijeg dobrog ili lošeg trenutka. Svašta može da se desi – naglasio je Đurđić.

Uprkos porazu, Crna Gora je u aprilu u Podgorici na momente pokazivala da može da se suprotstavi Španiji.

– Nijesam igrao u tom meču, kao ni još nekoliko momaka iz ovog sastava, ali svakako taj duel može da nam koristi. Pobijedili su nas pet razlike, nadam se da ovog puta neće biti tako. Španci će igrati slično kao tada, nadam se da ćemo imati odgovor – zaključio je Bogdan Đurđić.

Banićević: Šansu tražimo u odbrani…

Crna Gora je ulaskom u četvrtfinale ispunila cilj, svaka naredna pobjeda bila bi premija. Ukoliko se dogodi u četvrtfinalu– uspjeh bi bio čudesan.

Čitaj još:   "VILE IH PRONOSALE": Fudbaleri BiH izbjegli smrt, pilot tvrdi da je sekunda nedostajala da se avion sruši... (foto)

– Prošli smo ono što smo morali, sa sebe skinuli tu vrstu pritiska, a sada na nastavak gledamo kao na izazov. Španija je pokazala da je jedan od favorita za zlato, prepoznata je po presingu na svakom dijelu bazena, sa mnogo plivanja i pokušaćemo da zaustavimo tranziciju rivala i kontranapad. To im je najveći kvalitet, mada imaju i dva vrhunska centra– rekao je centar Dušan Banićević, koji zajedno sa Kanstantinom Averkom nastupa za španski Sabadelj.

Što mora da uradi Crna Gora da bi dobila šansu da eliminiše fantastične Špance?

– Šansu tražimo kroz odbranu i očekujem meč s mnogo isključenja. Samim tim će ekipa koja bude imala bolju realizaciju napada s igračem više i bolju odbranu s igračem manje biti bliža pobjedi – istakao je Banićević.

,,Ajkule“ su protiv Japana vidjele koliko je teško izdržati presing rivala, s tim što su Španci na mnogo višem nivou od azijske selekcije.

– To je taj presing, s tim što ga Španija igra godinama, a i odlično je pokrivena na svim pozicijama. Nadamo se da ćemo biti bolji u napadu nego u utakmicama do sada na turniru. Napad s igračem više može da bude bolji, ali i ne samo on – poručio je Dušan Banićević.

Četvrtfinale

13.00– Grčka– SAD

16.00– Srbija– Hrvatska

19.30– Španija– Crna Gora

21.00– Mađarska– Italija…

Polufinalni parovi su Srbija/ Hrvatska– Španija/ Crna Gora i Grčka/ SAD– Mađarska/ Italija…

BONUS VIDEO: Zaustaviti tranziciju Španije!

IZVOR iBalkan.net/ Pobjeda.me

Kvartet u Novom Pazaru

 Rukometni klub Novi Pazar angažovao je golmana Janka Gemaljevića, srednjeg Read more