IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

BALŠA Božović: DRITAN Abazović igra kako Vučić svira, SRBIJA I DALJE NE PRIHVATA NEZAVISNOST CRNE GORE…

Dritan Abazović igra onako kako Aleksandar Vućić svira, rekao je za N1 direktor Regionalne akademije za razvoj demokratije Balša Božović.

On smatra kako nema govora o tome da su juče restartovani odnosi između Srbije i Crne Gore.

“Mislim da su ti odnosi danas gori nego što su bili u vrijeme Zdravka Krivokapića, uprkos pratnji od 25 automobila koju je imao Abazović i onog dočeka Krivokapića u farmerkama. Ovo je bila samo jedna šarada tokom koje je trebalo da se poruči da je Abazović taj koga Srbija poštuje, a da sve druge u Crnoj Gori ne poštuje”, poručio je Božović.

SPC ima povjerenja u Vučićevog čovjeka

Da Abazović igra kako Vučić svira, kako smatra Božović, definitivno je potvrđeno na jučerašnjim konferencijama za medije u Beogradu.

“Sve je počelo jednim laganjem, i sa jedne i sa druge strane. Abazović je rekao da je ugovor sa SPC nešto na šta su pristali njegovi koalicioni partneri u Crnoj Gori, što su oni momentalno demantovali. Zadovoljni su SPC i on, i to crkva koja taj ugovor nije htjela da potpiše sa Zdravkom Krivokapićem. Sada dolazi neko u koga oni imaju povjerenja. Taj neko je Vučićev Dritan Abazović”, ocijenio je Božović.

Njemu je zanimljiva bila i izjava Ane Brnabić o tome kako je juče prvi put čula da su poslanici iz Crne Gore zaustavljani na srpskim graničnim prelazima.

“Poslije toliko zaustavljanja, i to nakon što su poslanici iz Crne Gore glasali za Rezoluciju o Srebrenici. Radi se o laganju i o varanju. Vi imate Vučića koji je to zabranio, a juče Abazović kaže kako je Vučić zamolio Vulina – kao da je on to zabranio… Hoću da kažem da su odnosi i dalje neiskreni, ali da jedni drugima rade posao, posebno u regionu”, smatra Božović.

Abazović radi nešto što nijesu ni Amfilohijevi nacionalisti

Podsjetio je kako je Abazovićeva Vlada manjinska, te da njegova partija ima tek četiri poslanika u Skupštini Crne Gore.

“Njemu Vučić, zapravo, čuva fotelju sa rezervom iz opozicije. Za njega će sjutra glasati DF i ostali koji su glasali u prvom krugu za prošlu Vladu”, dodao je Božović.

Abazović je, kako on smatra, pristao da razgovara i potpiše nešto što nijesu ranije htjeli ni “Amfilohijevi nacionalisti” iz Crne Gore.

Čitaj još:   Istorija će DRITANA Abazovića upamtiti kao lažova, prevaranta, lopova i švercera...

“To znači da se ulazi u etapu rušenja identiteta jednog naroda, revizije njegove istorije i – kako se ispostavlja – imovinsko pitanje, odnosno krađu kulturne baštine, što će izazvati nove tenzije u Crnoj Gori. Ne možete da očekujete da će to neko u Crnoj Gori neko da prati skrštenih ruku”, istakao je Božović.

Dva cilja

Dva su, kako naglašava, cilja.

“Jedan je da Crna Gora uđe u Otvoreni Balkan, to je obećanje koje je dobio Abazović prilikom formiranja Vlade, za šta on ima rezervnu podršku u Crnoj Gori. On koalicione partnere ne poštuje, to je juče izjavio i u Beogradu, rekao je da ga ne zanima šta oni imaju da kažu, već da ga zanima šta ima da kaže većina u Skupštini Crne Gore. Kao što znate, većinu u toj Skupštini do skoro su zajedno imali Vučić i Abazović”, istakao je Božović.

Drugi cilj je– ugovor sa SPC…

“To je ugovor koji na agresivan način pravi reviziju istorije Crne Gore i atakuje na crnogorski identitet. To je nešto što će u Crnoj Gori sasvim sigurno izazvati burne reakcije. Zato mislim da ovi sastanci nijesu resetovanje odnosa, nego ponovno aktiviranje novih podjela na ovim prostorima, što će dovesti do destabilizacije Zapadnog Balkana”, dodao je.

Srbija ne prihvata nezavisnost Crne Gore

Srbija, kako je kazao Božović, ne prihvata da je Crna Gora nezavisna država.

“Ne prihvata zato što SPC, kao državna crkva, nema isti odnos prema Crnoj Gori kao, recimo, prema Hrvatskoj. To je državna crkva, koja se pretvorila u geruziju staraca, koja često savjetuje predsjednika na Andrićevom vijencu”, poručio je Božović, dodajući da u Srbiji crkva i država nijesu odvojeni…

Upitan kako to da je Krivokapić u Beogradu doživio prilično hladan doček, a Abazović sasvim drugačiji, Božović je kazao kako je riječ o “dvije struje u jednoj istoj firmi”.

“Na jednoj strani je bio Amfilohije i njegov intimus Krivokapić, kojeg je lično on postavio za premijera, tu su i Grigorije i drugi iz SPC koji nijesu bliski sa Vučićem, ali rade na istoj stvari – a to je srpski svet, ta firma se tako zove. A sa druge strane imate Vučića, Brnabić, Vulina, Porfirija i ostale koji su druga struja.

Koliko god ja ne mislio dobro ni o Amfilohiju ni o Krivokapiću, on je po dolasku u Beograd otišao i položio vijenac na mjesto na kojem je ubijen Zoran Đinđić. Abazović dolazi u Beograd sa drugačijim dočekom, rječnikom i tonom, a na kraju se viđa sa Vučićem, Brnabić i Porfirijem. Dakle, on bira društvo u Srbiji, ne odajući počast onima sa kojima je Crna Gora imala možda i najbolje odnose u novijoj istoriji”, smatra Božović.

Čitaj još:   DRITAN POPUSTIO: Dobra vijest za CRNU GORU...

Slično onome što Sofija radi Skoplju

Govoreći o Otvorenom Balkanu, on je kazao kako Vučić tamo zove Kosovo, a istovremeno tu državu optužuje da priprema novu akciju “Oluja”, a da se od Crne Gore traži da se odrekne sopstvenog identiteta.

“To je nešto slično što Bugarska radi Sjevernoj Makedoniji”, konstatovao je Božović.

Smatra da je u pitanju siva i netransparentna inicijativa.

Marović je koristan Vučiću

Srbija nema namjeru da izruči Svetozara Marovića jer je on, kako smatra Božović, “veoma vrijedan aset predsjedniku Vučiću u njegovom sukobu sa Crnom Gorom”.

“On je tokom izborne ćutnje u Crnoj Gori pred izbore 2020. imao autorski tekst na dvije strane u “Politici”, imao je intervjue, on se politički, iako osuđen, iz Srbije miješa u unutrašnja pitanja Crne Gore”, zaključio je Božović.

izvor: analitika.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more