IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Politički analitičar ŽARKO Korać: ABAZOVIĆ, ima nezrele i megalomanske ideje kao pomiritelj Crne Gore, ovakav Temeljni ugovor teško će ikad biti potpisan… (foto, video)

Abazovićeva posjeta niti je ozbiljno pripljemljena, niti neki rezultat može da donese. Vučiću je stalo do ove posjete i zato je organizovana, zbog njegove ideje Otvoreni Balkan, kaže profesor i politički analitičar Žarko Korać…

BEOGRAD: Regija, Zanimljivosti, vijesti, četvrtak, 30. 06. 2022… 17: 28… Politički analitičar ŽARKO Korać: ABAZOVIĆ, ima nezrele i megalomanske ideje kao pomiritelj Crne Gore, ovakav Temeljni ugovor teško će ikad biti potpisan… (foto, video)

Korać pojašnjava da Vučić ima ideju da se svijetu, a posebno Sjedinjenim Američkim Državama pokaže kao veliki “viteški ujedinitelj regiona” skoro po ugledu na kralja Petra Prvog Karađorđevića zvanog “ujedinitelj”, i da je ova posjeta premijera Abazovića iako nepripremljena, organizovana zbog Vučićeve ideje Otvoreni Balkan, te kao takva ova posjeta ne može ništa značajno da donese.

Profesor Korać objašnjava da premijer Abazović ima nezrele i megalomanske ideje o svom značaju kao “pomiritelja” Crne Gore, iako se Crna Gora dijeli prije svega prema odnosu na njenu nezavisnost i put njenih evropskih integracija, te se pita kako je moguće pomiriti te dvije političke ideje?

Abazović je otputovao u zvaničnu posjetu Srbiji dan nakon što je objavljen nacrt Temeljnog ugovora, koji po mišljenju Koraća ovako kako je predstavljen javnosti, svakako nije prihvatljiv većinskoj Crnoj Gori.

“U njemu ima zaista spornih odredbi, od isticanja nekog vjekovnog kontinuiteta SPC u Crnoj Gori koji ne postoji, pa sve do potpunog ignorisanja činjenice da su manastiri i crkve na tom području pripadali crnogorskoj pravoslavnoj crkvi sve do početka dvadesetog vijeka, koje danas crnogorska država smatra da su vlasništvo države”, kaže on.

Čitaj još:   MOSTAR- KO ĆE ZAUSTAVITI ULIČNI TEROR: Napad na školu i učenike izveli su pripadnici navijačke grupe „Ultras“, objavljujemo njihova imena... (foto, video)

Ovaj predlog ugovora je za Koraća predstavlja tvrdoglavo insistiranje na netačnoj istorijskoj činjenici da crkva u Crnoj Gori nikada nije bila nezavisna i da se obnovom samostalnosti Crne Gore kao države to pitanje obnovilo.

“Ne može SPC da se ponaša kao da sada Crna Gora nije nezavisna država koja hoće drugačije da uredi odnose sa SPC, jer na ovaj način SPC samo svjesno produbljuje podjele u drustvu”, jasan je on.

Za profesora Koraća nema dileme da će Abazovićeva vlada brzo pasti ukoliko ne organizuje javnu raspravu o temeljnom ugovoru koja bi za rezultat svakako imala njegovu temelju izmenu.

Kako kaže SPC je od “litijaškog pokreta” mnogo više od crkve ako je to ikada i bila.

BONUS VIDEO: INFO PLUS #ABAZOVIĆ: MILOV ODLAZAK NE ZNAČI STVARANJE MANJINSKE VLADE #PORFIRIJE POZITIVAN NA KORONU…

Za Koraća SPC je faktički dobro organizovana politička partija sa vrlo jasnim otporom prema punoj samostalnosti Crne Gore i ona to ne krije, te da ona Crnu Goru vidi kao dio srpske i ruske sfere uticaja.

Abazović se pravi da ne vidi da je rasprava o predlogu temeljnog ugovora najmanje rasprava o crkvi i njenom položaju u Crnoj Gori – ona je ponovna rasprava o nezavisnosti Crne Gore kao države i njenom odnosu sa Srbijom, tvrdi Korać i dodaje da je SPC u Crnoj Gori aktivno radila na izborima na političkom porazu onih stranaka koje su donijele državnu nezavisnost Crnoj Gori i njenu evropsku orijentaciju.

Čitaj još:   ALARM I UZBUNA u Sarajevu haotično,više zaraženih nego u cijeloj Sloveniji, situacija je ... (foto i video)

“Mislim da zato jos dosta dugo takav ugovor neće biti potpisan, bar dok se SPC u Crnoj Gori ne odrekne svog eminentno političkog djelovanja”, zaključuje profesor Korać za Standard. (Ivan Đoković)

BONUS VIDEO: Abazović poručio da će ugovor sa SPC- om biti potpisan u najkraćem roku…

izvor Srandard.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more