IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

TEMELJNI UGOVOR SA ANTIHRISTOM…

U našoj primitivnoj, banalnoj i prostom vjerujućem puku prilagođenoj inscenaciji Fausta ćemo zvati Dritan, a Antihrista Porfirije Perić. U Geteovom djelu vrijeme radnje je nepoznato, mijenja se, ali u jednom segmentu radnja se odvija u srednjem vijeku. Dakle, vrijeme radnje je i u našoj adaptaciji nepromijenjeno, jer, ukoliko nijeste uočili ili ste prespavali – Crna Gora već dvije godine živi svoj novi srednji vijek

Ako nijeste čitali Geteovog Fausta, ili nijeste bili u prilici pogledati neku od pozorišnih postavki, ovih dana mimo svoje volje svjedočite nesvakidašnjoj inscenaciji jednog od najznačajnijih djela u istoriji svjetske književnosti. Doduše, riječ je o parodiranoj, do suza iščašenoj varijaciji na temu, ali, Bože moj, Faustu se u zube ne gleda.

Ali moguće posljedice planiranog dila nijesu parodija, vrlo su u skladu s Geteovim dramskim spjevom. Uglavnom, priča je sljedeća: Faust čini pogodbu s vragom, i zbog nezadovoljstva sobom na doboš oglašava dušu ne bi li ugodio svojim željama i zadovoljstvima. No, Faust smatra da će nakon dogovorenog vremena, za plaćanje ceha pogodbe, vrag zaboraviti na njega. Dakako da Satana ne zaboravlja, jer Satana nije crnogorski narod s odloženim Alchajmerom.

Dvadeset četiri godine Faust uživa zadovoljstvo grijeha, ali onda đavo dolazi po svoje. Jer, đavo, kao što znate, uvijek dođe po svoje. Ova kratka i uprošćena interpretacija Geteovog remek djela ima jednu jedinu svrhu, a to je pokušaj ilustracije aktuelnog crnogorskog trenutka. U našoj primitivnoj, banalnoj i prostom vjerujućem puku prilagođenoj inscenaciji Fausta ćemo zvati Dritan, a Antihrista Porfirije Perić.

U Geteovom djelu vrijeme radnje je nepoznato, mijenja se, ali u jednom segmentu radnja se odvija u srednjem vijeku. Dakle, vrijeme radnje je i u našoj adaptaciji nepromijenjeno, jer, ukoliko nijeste uočili ili ste prespavali– Crna Gora već dvije godine živi svoj novi srednji vijek. Istini za volju mračniji nego što je ikada bio.

Čitaj još:   NASTAVLJA SE CRNI NIZ NA DRUMOVIM: Lančani sudar na Ibarskoj, ima mrtvih i povređenih...

A opet zahvaljujući crnogorskom Faustu koji je i dušu i tijelo prodao beogradskom Antihristu i u jednom od njegovih hramova armiji demona dao neograničenu vlast nad zemljom. A u ime svoje pogodbe s Antihristom kani i potpisati ugovor. Temeljni ugovor s Antihristom. Ono u čemu, između ostalog, bitno odstupamo od izvornog teksta je predmet trampe.

Osim svog, u normalnim okolnostima– za nas nevažnog i grotesknog bića, naš Faust Antihristu nudi Crnu Goru. Prodaje tuđu dušu, koja mu ničim ne pripada. Za razliku od originala osim glavnih protagonista na sceni je mnoštvo drugih, sličnih, opskurnih likova. Njihova funkcija je relativizacija Dritanovih pogodbi s Porfirijem Perićem. Njihova jedina svrha je opravdati, braniti i zabašuriti postupke prodavca tuđih duša.

U komadu su označeni kao Dritanovi, tj. Faustovi kerberi, srednjeputaši, trećeputaši, iznadstvarnosni karakteri u čijem je fokusu pośečeno stablo, ali ne i djelo Antihrista sa svim posljedicama i manifestacijama zla koje iz tog djela proizilaze.

Pisac našeg Fausta ih u prologu opisuje kao ozlojeđene, frustrirane i ličnim neuspjehom obilježene ljude, koji će svaki glas razuma proglasiti glasom nekadašnjeg režima, a svaku opravdanu i suvislu kritiku Dritanovog dogovora s Porfirijem Perićem proglasiće odbranom interesa utvara koje im se danonoćno pričinjavaju i poput Fredija Krugera pohode njihove snove.

Populistički proglasi i ogavne relativizacije svakog zla našim epizodistima pripisuju osobine uličnih prodavačica ljubavi, koje može iznajmiti svako voljan da plati. Stoga pisac našeg Fausta na scenu izvodi i Vergilija, koji nas vodi kroz krugove crnogorskog pakla. A na putu ćemo sresti, recimo, seoske advokate, koji su zbog svojih neostvarenih ambicija kivni na čitav svijet, ili seoske reditelje, koji bi danas uživali slavu Andreja Tarkovskog, samo da ih neko nije spriječio u tome.

Čitaj još:   ZASTUPNIK U SKUPŠTINI CRNE GORE URNISAO DRITANA: "Iza svake prepotencije krije se neka impotencija" (VIDEO)

Neko će reći da je naša inscenacija Fausta odveć glomazna i da prilično odstupa od polazišnog teksta, ali, Bože moj, kao što rekoh: Faustu se u zube ne gleda. I, ono najvažnije – naš Faust neće potpisati Temeljni ugovor s Antihristom. U tome je ključna razlika.

A ako ga kojim slučajem i potpiše, gnjev Antihrista će biti neznatan u odnosu na gnjev onih čijim dušama trguje.

Piše: Đorđe Šćepović

izvor: agencije

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more