IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ZLATKO Vujović: Vladajuća većina ne može preživjeti POTPISIVANJE ovakvog ugovora sa Crkvom Srbije..

Sadašnja vladajuća većina ne može ‘preživjeti’ potpisivanje ”temeljnog ugovora’ koji je Vlada predstavila. Čak i kada bi neko želio da, zarad funkcija, sve ovo zanemari posljedice takve odluke bi mogle za DPS i SDP da budu katastrofalne…

Vjerujem da ostanak u takvoj vladi bi za SDP značio gubitak parlamentarnog statusa, a za DPS desetak procenata birača manje koji bi trajno marginalizovali ovu partiju, ocijenio je za Pobjedu Zlatko Vujović, politički analitičar i predsjednik Upravnog odbora Centra za monitoring.

Ističe da je Crna Gora postala meta, gdje se pokušava dokazati da se može sa strane upravljati jednom NATO članicom…

Kako komentarišete posjetu premijera Abazovića Beogradu? Koji su dometi ove posjete, osim one skandalozne najave da crnogorski poslanici od 1. jula neće biti maltretirani pri ulasku u Srbiju, odnosno da će Vučić prestati da ih maltretira?

VUJOVIĆ: U ovom trenutku nijesu vidljivi značajniji rezultati posjete premijera Abazovića. Vjerujem da je ta posjeta bila preuranjena, nepripremljena, te bez konkretnog dogovora oko nekog značajnog pitanja ako izuzmemo tzv. temeljni ugovor. Stoga nijesu ni neočekivane reakcije na izjave premijera Abazovića koji je sveo svoju posjetu na udovoljavanje zahtjevima Beograda, odnosno predsjednika Vučića.

Minimum koji je morao biti uslov da do posjete dođe jeste izručenje Svetozara Marovića Crnoj Gori. Jednostavno crnogorski premijer, koji je svoj imidž gradio na borbi protiv organizovanog kriminala, ne može da podržava sadašnje vlasti u Srbiji koje potkopavaju vladavinu prava u Crnoj Gori. Umjesto saradnje Srbija pruža podršku kriminalnim strukturama protiv kojih se Crna Gora bori. Jednostavno to je bio minimum ispod kojeg se nije smjelo ići.

Ovakve posjete bi trebalo da imaju u fokusu ekonomsku saradnju. Umjesto konkretnih dogovora imali smo samo deklarativne izjave bez stvarne sadržine. I na kraju se sve svelo na obećanje da srpske granične vlasti neće nezakonito maltretirati crnogorske poslanike, odnosno da je to ustupak srpske strane. Zauzvrat premijer Abazović je obećao usvajanje neustavnog tzv. temeljnog ugovora, koji prijeti padu Vlade i destabilizaciji zemlje.

Tekst nacrta ugovora Crne Gore sa Crkvom Srbije, koji je objavljen pred Abazovićevu posjetu Beogradu, izazivao je lančane reakcije, ne samo partija ili nevladinih organizacija nego i ogorčenih i prevarenih građana. Građani, okupljeni ispred Vlade, nazvali su ovaj nacrt ugovora izdajom države. Da li smatrate da će ovakav dokument ipak biti potpisan s obzirom na to da je premijer najavio da će Vlada o ugovoru sa Crkvom Srbije glasati već na narednoj sjednici u četvrtak?

VUJOVIĆ: Tzv. temeljni ugovor politički treba sagledavati sa dvije strane. Sa jedne, jeste riječ o dokumentu koji treba da stvori uslove za jačanje resursa zvaničnog Beograda i Moskve, posjedovanje jake poluge za destabilizaciju Crne Gore, odnosno jedne NATO članice. Iako se on bavi brisanjem crnogorskog nacionalnog identiteta, oduzimanjem crnogorske državne imovine… ja bih ovdje stavio akcenat na elemente tzv. eksteritorijalnosti te stvaranje tehničkih uslova za nesmetano korišćenje objekata u državini i svojini SPC od strane kriminalno- obavještajnih krugova…

Ukoliko bi ovo bilo usvojeno, sveštenici SPC i njeno ostalo osoblje (odnosno svako ko ima njihovo ovlašćenje) mogao bi da se neograničeno kreće i koristi njihove objekte bez straha da državni organi mogu intervenisati u slučaju nezakonitog djelovanja. Tzv. humanitarni centar Ruske Federacije u Nišu, te njegova eksteritorijalnost je izazvala ogromnu zabrinutost članica NATO- a…

Čitaj još:   ZIMA SE NE ŠALI: Stiže snijeg i šta nas još čeka u narednom periodu... (foto)

Sada će Crne Gora biti puna ekspozitura sprske i ruske obavještajne službe, zaštićenih od strane nadzora i kontrole crnogorskih državnih organa, i to sve u jednoj NATO članici. Ne treba zanemariti i iskustvo koje su zapadni partneri imali u periodu kada su SPC i druge srpske strukture krile Karadžića i Mladića u BiH, Crnoj Gori i Srbiji, te kako se ta ista struktura koristila za izbjegavanje sankcija prema Republici Srpskoj. Neka imovina kojom sada upravlja SPC se proteže sa obje strane granice. Puno je razloga za brigu, posebno kada su naši zapadni partneri svjesni uloge SPC u planovima zvanične Moskve za destabilizaciju Balkana.

Drugi politički aspekat inicijative premijera Abazovića jesu namjere zvaničnog Beograda da zaustavi pokušaj ubrzavanja pregovora EU sa Crnom Gorom. Odnosno ovdje se tema ,,temeljnog ugovora“ koristi kao sredstvo za sprečavanje okončanja pregovora sa EU…

Nije teško shvatiti da bi okončanje pregovora Crne Gore bilo politički zemljotres za predsjednika Vučića, kao i za njegovu kampanju jačanja evroskepticizma u Srbiji. Srpski mediji godinama šire negativne sentimente prema EU, stvarajući utisak da Srbiji nikad neće biti dozvoljeno članstvo, te da isto čeka i ostalih pet zemalja Zapadnog Balkana…

Odnosno da ne treba žuriti sa reformama koje ugrožavaju njegovu vlast. Umjesto toga Vučić, zajedno sa Ramom, nudi dvojnu dominaciju ove dvije zemlje nad zemljama Zapadnog Balkana. Jasno je da Vučić i Rama vjeruju da kontrolisanjem predstavnika srpskog i albanskog naroda van matičnih zemalja mogu da kontrolišu sve zemlje Zapadnog Balkana…

Sve više je to vidljivo ne samo u slučaju Makedonije, već je ta osovina preuzela kontrolu nad crnogorskom vladom, a prijeti ucjenama i pritiscima da se slično desi i sa Kosovom i Bosnom i Hercegovinom. Naravno, sve ovo ne bi bilo moguće da se nijesu desile greške zapadnih saveznika koji, u želji da prevedu Srbiju na Zapad, ne sprečavaju Moskvu da širi kroz srpsku infrastrukturu svoj uticaj…

Prozapadni građani Crne Gore su članstvo u NATO vidjeli kao luku sigurnosti, a upravo se dešava suprotno. Crna Gora je postala meta, gdje se pokušava dokazati da se može sa strane upravljati jednom NATO članicom. Stoga je potrebna snažnija involviranost zapadnih partnera, koji bi pomogli da se Crna Gora ne svede na rusku guberniju unutar NATO-a. Neuspjeh Crne Gore da brzo postane članica EU bio bi ogroman uspjeh Moskve i Beograda, te bi to proizvelo cunami evroskepticizma na prostoru Zapadnog Balkana.

Ukoliko Abazović ostane tvrdokoran i bespogovorno lojalan Beogradu i ne promijeni suštinske odredbe nacrta ugovora sa Crkvom Srbije– rješenja koja besprizorno ponižavaju državu Crnu Goru, kradu crnogorski identitet i državnost– da li rizikuje da ostane upamćen kao premijer sa najkraćim mandatom u istoriji crnogorskog višestranačja?

VUJOVIĆ: Sadašnja vladajuća većina ne može preživjeti potpisivanje ,,temeljnog ugovora“ koji je Vlada predstavila. Čak i kada bi neko želio da, zarad funkcija, sve ovo zanemari posljedice takve odluke bi mogle za DPS i SDP da budu katastrofalne. Vjerujem da ostanak u takvoj vladi bi za SDP značio gubitak parlamentarnog statusa, a za DPS desetak procenata birača manje koji bi trajno marginalizovali ovu partiju.

S tim, da treba imati u vidu da čak i u tom slučaju treba pokušati doći do dogovora oko izbora za ključne pravosudne funkcije. Znači, ne treba propustiti priliku za dobijanje završnih mjerila ni po koju cijenu, ali isto tako je za očekivati da se nakon toga okonča mandat ove vlade i ide na izbore…

Čitaj još:   Vujović: Ako se ovako nastavi, CRNA GORA ĆE BITI NOVA REPUBLIKA SRPSKA

Ako osovina Abazović– SNP spriječi dogovor oko pravosudnih funkcija treba što hitnije ići na naredne parlamentarne izbore, iako se suočavamo sa problemom sastava Ustavnog suda. Stiče se utisak da se odlaganjem izbora sudija Ustavnog suda pokušavaju odlagati izbori u nedogled što predstavlja veliku opasnost.

Mislim da zapadni partneri treba da utiču da se sve što ugrožava evropsku perspektivu Crne Gore skloni sa agende. Fokus mora biti na ispunjavanju uslova za što skorije članstvo Crne Gore u EU.

Mudra izjava Đukanovića

Crnogorski predsjednik Milo Đukanović je poručio da pitanje ,,temeljnog ugovora“ nije najvažnije pitanje za Crnu Goru i njenu budućnost. Za Crnu Goru je najvažnije, tvrdi on, da se deblokira pregovarački proces i ide ka Evropi. Poručuje da treba spustiti tenzije, ali da ne treba medijski prenaglašavati važnost tog pitanja. Kako komentarišete ovu poruku crnogorskog predsjednika?

VUJOVIĆ: Mudra poruka crnogorskog predsjednika. Želim da čujem istu takvu poruku i od premijera. Umjesto da destabilizuje Crnu Goru Abazović treba da bude nosilac uspjeha u procesu evropskih integracija. Ura mora da izvrši pritisak na svoje rukovodstvo da ne ruši evropsku perspektivu Crne Gore. Ovakva šansa se ne propušta.

Ura ne bi smjela da propusti šansu da kroz uspjeh evropskih integracija podigne podršku birača iznad 10 odsto, a ne da rizikuje parlamentarni status time što ispunjava agendu radikalnih srpskih nacionalističkih krugova. Odnos prema ispunjavanju uslova za okončanje pregovora predstavljaće indikator stvarnog patriotizma. Stoga neka premijer vodi Crnu Goru ka EU, a ne ka ,,Otvorenom Balkanu“.

Premijer mora da odloži sve procese koji ugrožavaju pregovore sa EU. U protivnom biće ključni krivac zašto smo propustili voz za EU. A to neće biti u skladu sa obećanjem Abazovića da oni neće dozvoliti ugrožavanje crnogorskih nacionalnih interesa. Naprotiv, biće to ispunjavanje agende drugih zemalja.

izvor: pobjeda.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more