IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ALEK Barović: Davno su prošli dani kada je Crna Gora sebe podređivala interesu Srbije, Abazović i oni oko njega, sve rade da se ta crna vremena vrate… (foto)

Crna Gora, očigledno naviknuta na poniženja koja joj se priređuju evo već dvije godine, dobila je opet „zaštitničke“ pridike kao tokom 90- ih godina prošlog vijeka o tome kako joj śeverni susjed neće dozvoliti da ”crkne od gladi” i slične nebuloze koje se ovdašnjem stanovništvu prodaju već gotovo vijek…

PODGORICA: Crna Gora, Zanimljivosti, vijesti, utorak, 05. VII 2022… 10: 38… ALEK Barović: Davno su prošli dani kada je Crna Gora sebe podređivala interesu Srbije, Abazović i oni oko njega, sve rade da se ta crna vremena vrate… (foto)

Alek Barović Autor

Nejasni su mi oni koji su očekivali da će Abazovićeva pośeta Beogradu donijet išta novo i pozitivno za Crnu Goru. Naravno, osim još jednog moralnog posrnuća države, budući da je cjelokupna delegacija tamo pošla više kao skup sluga na raport gospodaru Aleksandru od Srbije nego li kao predstavnici jedne suverene zemlje.

Crna Gora, očigledno naviknuta na poniženja koja joj se priređuju evo već dvije godine, dobila je opet „zaštitničke“ pridike kao tokom 90- ih godina prošlog vijeka o tome kako joj śeverni susjed neće dozvoliti da ”crkne od gladi” i slične nebuloze koje se ovdašnjem stanovništvu prodaju već gotovo vijek. 

Davno je narod skovao uzrečicu ”kuku tome koga Srbi hrane, a Rusi brane”. Crna Gora se opekla na oboje – i na srpsko žito i na rusku odbranu.

Šta uopšte znači resetovanje odnosa? Pogotovo sa državom sa kojom ima toliko toga neriješenog i koja se najduži period vremena tih neresetovanih odnosa prema Crnoj Gori ponašala kao predator. Resetovanje je floskula, guranje problema pod tepih, a sve to dođe kad tad na naplatu.

Abazović često ističe da ga ne zanima istorija. Naravno, jer je nesposoban da riješi bilo koji veći problem od onog ulcinjskih maslinara ili poljoprivrednika čiji su usjevi pogođeni gradom. 

Čitaj još:   NOVI PAZAR: Saobraćajna nesreća, jedno lice teše povređeno...

Jednostavno, voli rješavanje problema za koje je potrebno malo para, puno demagogije, desetak instagram i fejsbuk objava – i svi srećni. Državnički višedecenijski problemi su mnogo iznad njegovog dometa. U svakom smislu.

Volio bih da znam koliko je para potrošeno na tu marketinški veoma dobro smišljenu pośetu Beogradu. Tolika megalomanija i vještačka srčanost poslužila je isključivo da pokaže kako je Srbija kao spremna na dobre odnose sa Crnom Gorom, a mi kao nećemo. A Srbija je zbog toga što hoće dobre odnose prema našim poslanicima imala određene mjere „dobrodošlice”. I stvarno, nekoga ko pojma nema o srpsko-crnogorskim odnosima vjerovatno su ubijedili u to.

Srećom, bajka o restartovanim odnosima nije dugo trajala. Jer, dok Vučić i Brnabić pričaju što ne misle, Vulin služi kao medijum njihovih najdubljih ośećanja. Rekao je što zapravo zvaničan stav i odnos Srbije prema Crnoj Gori.

Vulin je kazao i jednu bitnu istinu. Što to ima istorijsko u pośeti Abazovića Beogradu? Ništa. Ni prvi, a ni potonji koji je ištao gore po instrukcije. 

Sa druge strane, Vulin Crnoj Gori oduzima pravo na državni interes. Srećom, davno su prošli dani kada je Crna Gora sebe podređivala interesu Srbije, ali čini mi se da Abazović i oni oko njega sve rade da se ta crna vremena vrate.

I to najviše preko projekta Otvorenog Balkana i ugovora sa Crkvom Srbije, koji su upravo bili najbitnije teme ovih sastanaka. Jer, iz oboje Crna Gora ne dobija ništa, a gubi mnogo. Sa druge strane, Srbija profitira i zadovoljava sve svoje predatorske ambicije.

Vulin Vučića naziva predśednikom svih Srba, a to je najbitniji dio ove njegove naknadne izjave, kao i cilj i Otvorenog Balkana i ugovora sa Crkvom Srbije. Tiho posrbljavanje Crne Gore i njena inkluzija u još živući plan „srpskoga sveta”. Jer, Vulin zbori što Vučić misli. On je prosto njegov alter ego iz devedesetih.

Čitaj još:   ALEK Barović: Kantar za crnogorstvo... (foto)

Naravno, ova Vulinova politička baljezganja ostala su bez odgovora onih koji su oduševljeni Abazovićevim likom i djelom. Ili su mu dužni usluge. Pa umjesto da stanu u odbranu časti i obraza države, one koji to rade proglašavaju za nacionaliste i ekstremiste koji kao oće da nas posvađaju i vrate u prošlost. 

Sreća je samo što nisu došli do pozicija sa kojih se i po funkciji brani država. Davno su prošla vremena kad se mogla braniti i običnim željezom. Ili blok opekom…

IZVOR Analitika.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more