IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

OMILJENI SLADOLED HITNO POVLAČE S TRŽIŠTA: Ako ste ga kupili nemojte ga jesti… (foto, video)

U evropskom sistemu za hranu navode kako je rizik ozbiljan te se sladoled mora povući iz prodavnica i od potrošača koji su ga kupili…

PARIZ: Svijet, Zanimljivosti, ponedeljak, 11. VII 2022… 00: 38… OMILJENI SLADOLED HITNO POVLAČE S TRŽIŠTA: Ako ste ga kupili nemojte ga jesti… (foto, video)

Popularni sladoled hitno se povlači s tržišta zbog prisutnosti kancerogenog pesticida etilen oksida.

Sladoled je proizveden u Francuskoj, a prodaje se u čak 72 zemlje te će sa svih tržišta biti odmah povučen s prodajnih mjesta, ali i od potrošača koje se poziva da ga ne konzumiraju, piše Poslovni dnevnik.

Riječ je o popularnom sladoledu od vanilije Haagen Dazs američke kompanije. Čini se kako je problem u vaniliji koja je u Francusku uvezena iz Madagskara te sadrži pesticid koji je zbog dokazane kancerogenosti zabranjen na tržištu EU.

Haggen Dazs vanilla ice cream u čašicama prodaje se i na tržištu Hrvatske, ali Hrvatska agencija za poljoprivredu i hrane te Državni inspektorat još se nisu očitovali o povlačenju. Učinio je to evropski sistem za brzo uzbunjivanje u prometu hranom ne navodeći detalje o kojem je proizvođaču riječ.

Čitaj još:   NOVI PAZAR, PRESJEČEN LANAC TRGOVINE DROGOM: Pronađeno 20 kg skanka...

U evropskom sistemu za hranu navode kako je rizik ozbiljan te se sladoled mora povući iz prodavnica i od potrošača koji su ga kupili. Zemlja prijave je Francuska, a porijeklo sladoleda i sirovina (vanilija) Francuska i Madagaskar, piše Danica.

Među 72 zemlje iz kojih se sladoled povlači, 20 je evropskih: Belgija, Hrvatska, Kipar, Češka, Finska, Francuska, Njemačka, Mađarska, Island, Irska, Italija, Litvanija, Malta, Holandija, Norveška, Poljska, Rumunija, Španija, Švedska, Švicarska…

izvor agencije

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more