IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

REAKCIJA PROFESORA: Dekan FPN- a u Sarajevu uputio poruku svom bivšem studentu Dritanu Abazoviću… (foto)

Na ovaj je način dekan Fakulteta političkih nauka (FPN) u Sarajevu Sead Turčalo reagovao na današnje obraćanje Abazovića na komemoraciji žrtvama genocida u Srebrenici…

SARAJEVO: BiH, Zanimljivosti, vijesti, ponedeljak, 11. VII 2022… 16: 38… REAKCIJA PROFESORA: Dekan FPN- a u Sarajevu uputio poruku svom bivšem studentu Dritanu Abazoviću… (foto)

Crnogorski premijer je, podsjetimo, u Potočarima na obilježavanju 27. godišnjice genocida izjavio da “genocid nije počinjen nad Bošnjacima nego nad ljudima, i nisu ga počinile vojske nego politike, politike zla, politike smrti i politike prevara”.

“Genocidno nasije nad Bošnjacima koje je kulminiralo genocidom u Srebrenici isključivo je vršeno zbog toga što su Bošnjaci. To je jasno i opetovano potvrđeno presudama Međunarodnog tribunala u Haagu, ali i presudom Međunarodnog krivičnog suda.

U svom govoru premijer Crne Gore Abazović je morao osuditi negiriranje i slavljenje genocida u redovima svojih dojučerašnjih političkih saveznika, prosrpskih stranaka u Crnoj Gori, ali i instituciji sa kojom nastoji potpisati Temeljni ugovor.

Čitaj još:   Trampov tvit uzburkao i digao svijet na noge: Potpisano je???

Govoriti na komemoraciji žrtvama genocida u Srebrenici zahtijeva takve jasne stavove i pijetet prema žrtvama i mjestu na kojem se govori.

Svaka druga višesmislena, relativizirajuća poruka je uznemiravanje žrtava, uvreda i skrnavljenje onih čiji su ostaci našli svoj smiraj u Potočarima”, poručio je Turčalo u svojoj reakciji koju je dostavio portalu Vijesti.ba.

Inače, Abazovićev matični fakultet upravo je FPN u Sarajevu na kojem je stekao zvanje doktora političkih nauka.

Ujedno je i bivši student profesora Seada Turčala, pa je stoga i još više razočaran njegovom današnjom izjavom koju ni u kojem slučaju nije očekivao od aktuelnog premijera Crne Gore…

BONUS VIDEO: Dritan Abazović je sarajevski student; njegov mentor bio je sarajevski profesor Esad Zgodić…

izvor (SB)

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more