IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

SONJA Biserko: DRINAN Abazović sprovodi agendu Beograda i Moskve… (foto, video)

I Kremlj je imao interes za ubrzani postupak usvajanja ,,temeljnog ugovora“, jer je Balkan poprište gdje Putin može održavati krizne situacije što usporava kretanje ka EU i provjerava spremnost NATO da brani svoje ,,male“ članice…

PODRGORICA: Regija, Zanimljivosti, vijesti, utorak, 12. VII 2022… 12: 38… SONJA Biserko: DRINAN Abazović sprovodi agendu Beograda i Moskve… (foto, video)

INTERVJU: Sonja Biserko, predsjednica Helsinškog odbora u Srbiji…

Beogradu nije u interesu da Crna Gora bude članica EU već dio projekta „Otvoreni Balkan“, a taj cilj je Abazović definisao kao jedan od prioriteta sa Beogradom, kaže predsjednica Helsinškog odbora u Srbiji Sonja Biserko za Pobjedu.

Ističe da se Beogradu žurilo da se potpiše ugovor, jer ovaj dokument daje SPC mogućnost da nastavi svoje aktivnosti u negiranju crnogorskog identiteta i državnosti.

POBJEDA: Potpisivanje ugovora sa Vladom Crne Gore, Crkva Srbije koristi kao politički pritisak da bi ostvarila svoje ciljeve koji najčešće nemaju veze sa onim čime Crkva treba da se bavi. Zašto je premijer Dritan Abazović podlegao, po ocjeni crnogorske javnosti, tom pritisku? Čime Crkva može da ga ucijeni ili je posrijedi neki dogovor sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem – pošto Abazovića optužuju da sprovodi Vučićevu politiku?

BISERKO: Gledajući iz beogradske perspektive, Dritan Abazović djeluje kao neko ko ide u susret ciljevima i aspiracijama Beograda. „Temeljni ugovor“ ide u susret svim aspiracijama SPC, prije svega onima koje se odnose na kulturnu baštinu Crne Gore.

Neki ambasadori iz EU već su skrenuli pažnju da je prioritet Crne Gore reforma sudstva, međutim, premijer Abazović se oglušuje na to i pokušava da kroz ubrzani proces završi posao sa „temeljnim ugovorom“.

Čitaj još:   SONJA BISERKO: Vučićev dolazak na Cetinje zavisi od stranog pritiska... (foto)

Beogradu nije u interesu da Crna Gora postane članica EU i zato jako insistira na tome da i Crna Gora postane dio projekta ,,Otvoreni Balkan“. Dritan Abazović je i taj cilj definisao kao jedan od prioritetnih u odnosima sa Beogradom. Njegova nedavna posjeta Beogradu je to i pokazala.

Regionalna saradnja jeste jedan od prioriteta za revitalizaciju regiona, međutim, ona mora uvažavati jednakost svih partnera. Meni se čini da se Beograd u ophođenju sa manjim susjedima ophodi na isti način kao i Putin koji je u jednom od svojih govora rekao:

„Samo jake države i suvereni narodi mogu da kažu svoje mišljenje u ovom svjetskom poretku koji se rađa, a ostali su osuđeni da ostanu, ili postanu, obespravljene kolonije“. On time implicira i da je EU kolonija SAD. Beograd, kada je riječ o regionu, upravo tako sebe percipira. Nije čudno što političari u Srbiji omalovažavaju EU, a predsjednik Vučić je u svom izlivu bijesa povodom Kosova apostrofirao Kvintu bez posebnog naglaska na SAD.

POBJEDA: Da li je posjeta premijera Crne Gore Srbiji bila uslovljena upravo razrješenjem pitanja ugovora sa Crkvom Srbije, s obzirom na to da je sa patrijarhom SPC Porfirijem najviše vremena proveo u razgovoru – ili je to bio monolog crkvenog poglavara?

BISERKO: Beogradu se žuri da se potpiše „temeljni ugovor“, jer on daje SPC mogućnost da nastavi svoje aktivnosti u negiranju crnogorskog identiteta i državnosti.

POBJEDA: Bez obzira na proteste, premijer je požurio sa usvajanjem ovog ugovora. Jasno je da je za SPC važno da se ovo pitanje što prije riješi, ali zašto vlast ne poštuje i upozorenja koja dolaze sa protesta, ali i od predstavnika SDP- a. Koliko je ova verzija ugovora štetna za državu?

Čitaj još:   VIC DANA: Purger iz Zagreba došao u Beograd, pa pravo u kafić u Knez Mihajlovu, naručio piće– a konobar ga začuđeno gleda… (foto)

BISERKO: Očigledno je procjena da taj ugovor može da prođe bez obzira na nezadovoljstvo građana Crne Gore. Treba imati u vidu da i Rusija ima interes za takav ubrzani postupak, jer je upravo Balkan poprište gdje ona može raznim metodama održavati krizne situacije što svakako usporava kretanje ka EU, ali provjerava i spremnost NATO da brani svoje manje članice. Upravo je mogući sukob ili destabilizacija u vezi sa ,,temeljnim ugovorom“ jedna takva situacija…

izvor Pobjeda.me

BRAVO ZA SELEKTORA ZMAJEVA SPREMAN SE ŽRTVOVATI ZA BiH…

Bravo za selektora "zmajeva", spreman se žrtvovati za BiH:  Dule Read more

Dnevni horoskop za srijedu 20. jun 2018.

Dnevni horoskop za srijedu 20. jun 2018. Danas je srijeda Read more

VARLJIVO LJETO, DRASTIČNA PROMJENA VREMENA: Obilni pljuskovi i jak vjetar, temperatura pada…

OVO JE VARLJIVO LJETO, DRASTIČNA PROMJENA VREMENA: Obilni pljuskovi, jak Read more