IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

DAN DRŽAVNOSTI: Crna Gora slavi, Centralna proslava u Bijelom Polju, građani iz više opština slave u Nikšiću… (foto, video)

Dan državnosti Crne Gore, Trinaesti jul, biće obilježen u više opština. Centralna proslava biće održana u Bijelom Polju, pod nazivom ,,Vječna je Crna Gora“…

BIJELO POLJE: Crna Gora, Zanimljivosti, srijeda, 13. VII 2022… 10: 38… DAN DRŽAVNOSTI: Crna Gora danas slavi, Centralna proslava u Bijelom Polju, građani iz više opština slave u Nikšiću… (foto, video)

Crna Gora danas obilježava Dan državnosti, u znak sjećanja na 13. juli 1878. godine, kada je na Berlinskom kongresu priznata kao samostalna država, kao i na isti datum 1941. godine kada je narod Crne Gore počeo ustanak protiv fašizma…

SUBNOR i antifašisti Crne Gore i Opština Bijelo Polje organizatori su manifestacije kojom će obilježiti jubilej 81 godina od Dana ustanka i početka borbe protiv fašizma. Svečana akademija biće održana u Gradskom parku sa početkom u 12 časova, a prisustvovaće joj predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, kao i brojni gosti iz zemlje i inostranstva.

Generalni sekretar SUBNOR- a i antifašista Crne Gore Dragan Mitov Đurović kaže da je spremljen bogat kulturnoumjetnički program kao znak sjećanja na Dan ustanka i antifašističku borbu. On je pozvao ,,sve dobronamjerne ljude u Crnoj Gori, antifašiste, mlade koji žele u miru da obilježe dva velika datuma, a istovremeno i Dan Saveza boraca NOR- a i antifašista Crne Gore, da se 13. jula nađu u Bijelom Polju“.

Kroz filmske poruke prisjetićemo se slavnih dana Narodnooslobodilačke borbe, prisjetićemo se Bijelog Polja u ratnim danima i njegovih heroja– kazao je Đurović.

NIKŠIĆ

Grupa građana Nikšića organizuje proslavu na Trgu slobode, sa početkom u 17.30 časova.

– Pozivamo sve naše prijatelje iz svih gradova u Crnoj Gori da zajedno sa našim porodicama, kao i uvijek do sada, dostojanstveno, ponosno i prkosno, na Trgu u Nikšiću, pored Ljuba Čupića, našeg heroja, proslavimo dan kada je 1878. godine priznata nezavisnost Crnoj Gori i dan kada je 1941. izbio prvi opštenarodni ustanak u porobljenoj Evropi – poručili su oni.

Ističu da je Nikšić uvijek bio na braniku onih vrijednosti na kojima počiva Crna Gora.

– Okupimo se 13. jula u Nikšiću i u čast naših predaka, koji su živote dali za slobodu naše države. Pošaljimo zajedno još jednom snažnu poruku svima koji rade protiv svoje zemlje, a za interese drugih država i nacionalističkih hegemonističkih ideologija – ne damo Crnu Goru. Vidimo se u Nikšiću 13. jula. Da je vječna Crna Gora– zaključili su oni.

Čitaj još:   SKANDAL I VELIKI SUKOB: HDZ- ov premijer HNK blokirao odluku o nagrađivanju Lane Pudar... (foto)

Dolazak u Nikšić je najavila Grupa građana Cetinja. Pozvali su sugrađane da se u srijedu okupe u 15.30 na poligonu ispod Ćipura i da zajedno krenu ka Nikšiću. I Grupa građana Herceg Novi pozvala je sugrađanke i sugrađane da 13. jul proslave u Nikšiću.

– Zovem te da dođeš u grad koji je kroz svoju slavnu istoriju, dizao ustanke. Dođi zbog Vučjeg dola, dođi zbog Grahovaca! Dođi zbog onih koji su nesebično ostavljali živote, i primoravali neprijatelja na isticanje bijelih zastava. Đe su velike sile potpisivale kapitulaciju pred brojčano mnogo manjem, ali znatno hrabrijem narodu. Dođi, zbog Crmnice i 13. jula 1941. Zbog svih strijeljanih studenata. Dođi zbog Ljuba – navode Novljani u pozivu.

Oni su sugrađanima poručili da ustanju ,,jer je vakat“: Zdrav bijeli Onogošte/ Zdrav Krajine moje krilo/ u tebi se svako dobro/ i poštenje čisto vilo/ duh junaštva, geni rada/ krasili ti divno lice/sjevernog mi kraja stražo/ Zdrav Nikšiću perjanice! – navodi se u pozivu Novljana.

I Kotorani su najavili dolazak. Grupa građana saopštila je da će sveti datum Crne Gore proslaviti kod svoje braće i sestara u slobodarskom Nikšiću.

– Dolazimo da uveličamo veliki praznik, zajedno sa svim progresivnim snagama Crne Gore, sa antifašistima, sa patriotama, sa svima kojima laž nije oružje, sa onima koji nemaju rezervnu domovinu – istakli su Kotorani.

Oni su poručili da će biti sa onima koji ne gledaju kako se zoveš, nego kakav si čovjek.

– Sa onima na koje su bacani suzavci i šok bombe, sa onima na koje su ispaljivani gumeni meci i sa onima koji znaju kako je gorak osmijeh Ljuba Čupića. Idemo kod onih koji jesu sve to gore navedeno, koji nas zovu i čekaju otvorenog srca, koji su bili vazda đe treba biti. Idemo da pokažemo njihovom predsjedniku grada, a bogami i da pokažemo nazovi premijeru, koliko nas ima… Da vide izdajnici da nije gotovo, da će se borba nastaviti! A nastavlja se… I da se zna – đe god se brani Crna Gora, tu će biti ljudi iz Kotora. Zdrav Nikšiću, perjanice, vidimo se u srijedu – naveli su u saopštenju.

Čitaj još:   ALEKSANDAR Bogdanović: CRNA GORA dovedena do stanja političke i institucionalne krize i potpune stagnacije u reformama za EU integracije... (foto, video)

Opština Pljevlja, u saradnji sa Turističkom organizacijom i Centrom za kulturu, organizuje koncert grupe „Van Gogh“, sa početkom u 21 sat, na Trgu 13. jul. Najmlađe od 19 časova zabavljaće Dječiji hor „Zvjezdice“, nakon njih će, od 20 časova, nastupiti bend „Britke sablje“.

Prijestonica Cetinje organizuje multimedijalni projekat istoričara Petra Glendže povodom 540 godina od osnivanja Cetinja, koji će se održati 13. jula 2022. sa početkom u 19.30 sati.

– Projekat je zamišljen kao šetnja kroz različite epohe razvoja Cetinja, a sve počinje na platou između Biljarde i Cetinjskog Manastira. Šetnja se nastavlja kroz Biljardu, pored spomenika Ivanu Crnojeviću i Vladinog doma, pa Njegoševom ulicom do zgrade Ministarstva kulture i medija. Duž cijele trase biće dočarana atmosfera karakteristična za određene epohe razvoja Cetinja, uz intervencije istoričara i autora Petra Glendže– saopšteno je iz Prijestonice.

Ove godine se navršava tačno 540 godina od 1482. godine kada je Cetinje osnovano preseljenjem dvora i prijestola Ivana Crnojevića sa Oboda na Cetinje.

DANAS Crna Gora slavi Dan državnosti…

Crna Gora danas obilježava Dan državnosti, u znak sjećanja na Read more

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more