IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

LJUBOMIR Filipović: Luksuz braće Abazović izaziva sumnju o vezama sa državnim vrhom Srbije i odlukama koje su više u interesu Beograda nego Crne Gore… (foto)

Saznanja Gradske RTV o klinici koju u zgradi BIGZ- a u Beogradu otvaraju brat Dritana Abazovića i partnerka premijerke Srbije Ane Brnabić zaintrigirala su Filipovića da ovu priču dodatno aktuelizuje…

BEOGRAD: Regija, Zanimljivosti, vijesti, srijeda, 13. VII 2022… 00: 38… LJUBOMIR Filipović: Luksuz braće Abazović izaziva sumnju o vezama sa državnim vrhom Srbije i odlukama koje su više u interesu Beograda nego Crne Gore… (foto)

Džihan Abazović, brat crnogorskog premijera, jedan je od suosnivača i direktor klinike Biocell hospital, koja se nalazi u Beogradu i u vlasništvu je kompanije Vincula Biotech Group, kazao je za Gradsku RTV analitičar CDM- a Ljubomir Filipović.

Saznanja Gradske RTV o klinici koju u zgradi BIGZ- a u Beogradu otvaraju brat crnogorkog premijera Dritana Abazovića i partnerka premijerke Srbije Ane Brnabić zaintrigirala su Filipovića da ovu priču dodatno aktuelizuje.

U Beogradu je u maju otvorena još jedna klinika, čiji je jedan od vlasnika takođe brat premijera Abazovića, a prema riječima Filipovića veoma teško je doći do podataka o većinskom vlasniku, što dodatno izaziva sumnju o vezama Abazovića sa državnim vrhom Srbije.

“Iz tog razloga sam pristupio Javnom registru Srbije, koji je svima dostupan, i vidio interesantnu informaciju da se 90% vlasništva te firme krije, odnosno da je vlasnik firma kojoj je veoma teško doći do podataka o vlasništvu i koja se nalazi na Kipru”, objašnjava analitičar.

Nije riječ o tabloidnoj radoznalosti, ističe Filipović, već, kako kaže, o sumnji i strahu da gospodin Abazović sve češće u posljednje vrijeme, donosi odluke koje su više u interesu Beograda nego Crne Gore.

Izuzetno je važno, smatra analitičar, da se u ovom momentu, kada odluke premijera Abazovića izazivaju nestabilnost u cijelom regionu, otkrije ko stoji iza tako velike klinike koja se nalazi u Beogradu, a čiji je jedan od suvlasnika premijerov brat.

Čitaj još:   PRVO PROBUDIO OCA, PA GA ISKASAPIO: Sin presudio jednom od najbogatijih ljudi u Novom Pazaru...

“Sada jednostavno moramo razlučiti što su informacije, a što dezinformacije cijele priče oko gospodina Abazovića i njegovih potencijalnih biznis veza sa srpskom vlašću. Posebno što se pojavljuje informacija da je premijerov brat izuzetno bogat čovjek, nakon što smo imali prije dvije godine i objavu i analize sata gospodina Abazovića. Ranije se javnost sa pravom bavila ovom temom kada je bila riječ o predsjedniku Crne Gore gospodinu Đukanoviću. Zašto se sada time ne bavimo u slučaju gospodina Abazovića i njegovih ministara koji takođe pokazuju sklonost ka luksuznom životu?”, pita Filipović.

Gradska RTV je prije nekoliko mjeseci, na tragu informacija o otvaranju klinike u zgradi BIGZ-a, o kojoj smo već informisali javnost, a čiji je suvlasnik takođe brat crnogorskog premijera, kontaktirala NVO MANS i Mrežu za istraživanje kriminala i korupcije KRIK u Srbiji, kako bi od njih dobili informaciju da li imaju saznanja o ovoj temi. Tada su nas obavijestili da ne posjeduju informacije. Za očekivati je bilo da će se, sa istim žarom kao i prije 30. avgusta 2020. godine pozabaviti ovom temom, ali do danas se nijesu oglašavali.

Sve ovo, ocjenjuje Filipović, je vrlo čudno.

“I ja sam pokušavao na Tviteru da stupim u kontakt i da ih zaintrigiram. Naravno, oni imaju svoju agendu i svoj plan rada, ali mislim da ova tema prilično zaokuplja pažnju javnosti. KRIK i MANS zajedno sarađuju u okviru mreže OCCRP (Organized Crime and Corruption Reporting Project) na Balkanu i mislim da osim starih slučajeva i bivših funkcionera, značajno bi bilo, za preventivu korupcije ubuduće, da se pozabave i ovim koji je potencijalni slučaj u nastajanju”, smatra Filipović.

Gradska RTV je i danas ponovo kontaktirala MANS sa istim pitanjem i od direktorke Vanje Ćalović Marković smo dobili informaciju da je ova nevladina organizacija uputila zahtjev za dobijanje dokumentacije od nadležnih institucija u Srbiji, te da će se po ovom pitanju oglasiti kada dobiju odgovor.

Čitaj još:   VREMENSKA PROGNOZA: Za vikend otopljenje do 14 C...

Sa druge strane, iz KRIK-a su kazali da se do sada nijesu bavili ovom temom, te da ne planiraju ni u narednom periodu.

Porodice visokih funkcionera moraju da budu transparentne u svom poslovanju, smatra naš sagovornik, naročito kada su ti članovi porodice u bliskom odnosu sa politički eksponiranim osobama, podložni dobijanju skupocjenih poklona.

“Javnost ima pravo da se pozabavi njihovim luksuznim načinom života”, zaključuje Filipović.

izvor gradski portal.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more